Читај ми!

Vlada usvojila set predloga pravosudnih zakona kojima se sprovode promene Ustava

Vlada Srbije usvojila je set predloga pravosudnih zakona kojima se sprovode promene Ustava u delu koji se odnosi na organizaciju i uređenje pravosudnih organa, sa ciljem da se ojača vladavina prava i poveća pravna sigurnost kroz nezavisnije sudstvo i samostalnije javno tužilaštvo i ispune obaveze preuzete u procesu evropskih integracija. Tekst predloga stigao u parlament, rečeno je Tanjugu u Skupštini.

Vlada je usvojila Predlog zakona o sudijama koji se odnosi na pitanja nezavisnosti sudija, uslova za njihov izbor, stalnost, nepremestivost, imunitet, kao i nespojivost poslova sa sudijskom funkcijom, saopštila je Vlada Srbije.

Najvažnija izmena u vezi sa izborom sudija je ta što sudije više ne bira Narodna skupština već Visoki savet sudstva, dok je najvažnija novina u odredbama koje uređuju rad sudija porotnika ta što celokupan proces vodi takođe Visoki savet sudstva a ne, kao do sada, Ministarstvo pravde, navodi se u saopštenju.

Predlogom zakona o Visokom savetu sudstva propisuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada tog saveta, uslovi i postupak za izbor izbornog člana, trajanje mandata i prestanak njegove funkcije.

Savet je nezavisan državni organ koji obezbeđuje i jemči nezavisnost suda, sudije, predsednika suda i sudije porotnika.

Savet sarađuje sa Visokim savetom tužilaštva, drugim organom Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave ili gradske opštine, javnom službom, imaocem javnih ovlašćenja i drugim fizičkim i pravnim licem, pravosudnim savetom druge države i međunarodnom organizacijom.

Usvojen Predlog zakona o javnom tužilaštvu  

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o javnom tužilaštvu koji ima za cilj jačanje samostalnosti nosilaca javnotužilačke funkcije i stalnosti te funkcije. Nova zakonska rešenja precizno uređuju organizaciju i nadležnost javnog tužilaštva, uslove, postupak za izbor i prestanak funkcije, prava i dužnosti, vrednovanje njihovog rada, disciplinsku odgovornost i drugo.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o uređenju sudova kojim se utvrđuje osnivanje, ukidanje, vrste, delokrug i stvarna nadležnost suda, unutrašnje uređenje, sudska uprava i osoblje, pravosudna uprava, obezbeđivanje suda i sredstva za rad sudova.

Takođe su uređena načela sudske vlasti i njenog operacionalizovanja kroz sudove kao državne organe sa jasno opredeljenom ulogom i mestom u sistemu podele vlasti.

Usvojen Predlog zakona o Visokom savetu tužilaštva 

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o Visokom savetu tužilaštva kojim se određuje položaj, nadležnost, organizacija i način rada Visokog saveta tužilaštva, kao i uslovi i postupak za izbor izbornog člana Saveta.

Sedište Saveta je u Beogradu, ima ukupno 11 članova – pet javnih tužilaca koje biraju nosioci javnotužilačke funkcije, četiri istaknuta pravnika koje bira parlament i vrhovni javni tužilac i ministar nadležan za pravosuđe, kao i članovi po položaju.

Savet sarađuje sa Visokim savetom sudstva, drugim organom Republike Srbije i autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave ili gradske opštine, javnom službom, imaocem javnih ovlašćenja i drugim fizičkim i pravnim licem, pravosudnim savetom druge države i međunarodnom organizacijom.

Ministarstvo pravde: Novim predlogom zakona se trajno rešava status tužilaca

Ministarstvo pravde saopštilo je da je Predlogom zakona o javnom tužilaštvu predviđeno da se putem izbora trajno rešava status nosioca javno-tužilačke funkcije, a ne privremeno kroz upućivanje, koje u nekim slučajevima sada traje i do 12 godina.

Privremeno upućeni zamenici iz osnovnih javnih tužilaštava će ostati u višim do isteka perioda upućivanja, a Visoki savet tužilaštva će, kako preciziraju iz Ministarstva, za to vreme u skladu sa budućim zakonom da raspiše konkurs za popunu javnotužilačkih mesta.

Dodaju da je cilj promena Ustava bio da Visoki savet tužilaštva, kao organ koji štiti samostalnost javnog tužilaštva i nosilaca javno-tužilačkih funkcija, upravo preuzme odgovornost za upravljanje javnim tužilaštvom i njegov rad učini efikasnim. Ovim nacrtom zakona je, kako preciziraju, predviđeno da javni tužilac može iz opravdanih razloga bude privremeno upućen u drugo javno tužilaštvo istog ili neposredno nižeg stepena najduže na tri godine.

Iz Ministarstva ističu i da je Venecijanska komisija u mišljenju o nacrtima javno-tužilačkih zakona ukazala da privremena upućivanja nisu pravi način za rešavanje takvih strukturnih pitanja, jer stvara nepotrebnu nesigurnost za javne tužioce i potencijalni rizik od proizvoljne primene takvih upućivanja.

U mišljenju se navodi i da strukturna pitanja treba rešavati redovnim izborom i popunjavanjem upražnjenih javno-tužilačkih mesta, što je zadatak koji je poveren Visokom savetu tužilaštva.

Dodaju da će i Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije biti usklađen sa odredbama Zakona o javnom tužilaštvu u pogledu privremenog upućivanja javnih tužilaca.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи