Читај ми!

Jelena Begović: Želim da Srbija u svetu bude prepoznata kao zemlja nauke i inovacija

Inovacije su budućnost, a u Srbiji treba usavršiti praktični deo kako bi se ideja sprovela u delo. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je za Radio Beograd da je inovacioni potencijal u našoj zemlji veliki, te da su budžetom Srbije predviđena veća ulaganja u nauku.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je, gostujući u emisiji Magazin na Prvom programu Radio Beograda, izjavila da je njena želja da se kroz nekoliko godina Srbija na mapi sveta prepoznaje kao zemlja nauke i inovacija.

"Planiran je budžet od oko 290 miliona evra, što je za 23 do 24 miliona više nego prošle godine. Imamo naučnotehnološke parkove koji su puni kompanija. Odlučeno je da se oni proširuju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku dok će se graditi naučnotehnološki park u Kruševcu. Ove godine se završava institut Biosens. To je jedini evropski Centar izuzetnosti u Srbiji za digitalnu poljoprivredu, nanotehnologiju, veštačku inteligenciju. On će biti otvoren tokom aprila 2023. godine", rekla je ministarka.

Begovićeva kaže da je cilj resornog ministarstva da napravi ekosisteme koji će omogućiti umrežavanje naučnih disciplina, ali i međusobno povezivanje privrede, države i nauke. Kao primer takvog ekosistema izdvaja Bio 4 kampus.

Objašnjava da je to jedna platforma ili kampus u koju će se delimično ili potpuno preseliti, za sada, pet fakulteta i devet naučnih instituta koji zadržavaju svoju individualnost, ali postaju i deo jedne zajedničke priče.

Bio 4 kampus činiće četiri oblasti – biotehnologija, biomedicina, bioinformatika i biodiverzitet, precizira Begovićeva. Dodaje da će važni igrači u ovom ekosistemu biti velike i srednje kompanije iz biofarme sa kojima se pregovara da otvore svoje istraživačko-razvojne centre.

"Za dalji razvoj biomedicine od posebnog značaja je projekat 1.000 genoma koji podrazumeva očitavanje genetičkog materijala 1.000 ljudi. Iz našeg ugla jako je bitno, pre svega za dijagnostiku, prognozu bolesti, za skrininge i za povezivanje određene promene u genetičkom materijalu sa nastankom neke bolesti. Za mnoge bolesti sumnjamo da imaju genetičku osnovu, da je došlo do promene, ali još ne možemo da utvrdimo kako je došlo do te promene i gde se ona desila. I za to su nam potrebni ti podaci", navodi ministarka.

Upozorava da je otpor prema vakcinaciji jedan od najznačajnijih globalnih izazova, te da je verovala da smo problem vakcinacije savladali kao čovečanstvo.

Smatra da je neophodno angažovanje zdravstvenih radnika i kompletne naučne zajednice kako bi se povratilo poverenje ljudi koje je narušeno jer mnogo nestručnih osoba govori o toj temi.

Ministarka ističe da nauka mora da zauzme najvažnije mesto u društvu, te da se kroz slikovita objašnjenja stručnjaci bore protiv brojnih dezinformacija kojima smo izloženi.

Osvrnuvši se na finale takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju u 2022. godini, koje je osamnaestu godinu zaredom organizovala naša kuća, ministarka Begović ističe da je to sjajan projekat i da bi bilo dobro pružiti priliku i gledaocima da glasaju za najbolju inovaciju.

Tako bi, prema njenim rečima, obični građani bili uvučeni dublje u celu priču, što bi omogućilo i bolje razumevanje različitih naučnih disciplina.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво