Читај ми!

Vučić: Na Dan državnosti raspisivanje konkursa za prijem do 5.000 pripadnika specijalnih jedinica

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je posle sastanka sa predstavnicima Vojske Srbije da će na Dan državnosti 15. februara izdati naredbu kao vrhovni komandant, a načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice VS, do 5.000 ljudi.

Vučić je posle sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti vojske za 2022. godinu, rekao da će se vojska u narednom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje, kao i da će se raditi dodatno na snaženju i jačanju naših specijalnih jedinica.

"Ja ću na Dan državnosti izdati naredbu kao vrhovni komandant, a zatim i načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice, do 5.000 ljudi", rekao je Vučić.

Istakao je da je cilj dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica.

"Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali 'pasarse', 'miloše', 'male lazare', 'gvozdike' i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske", rekao je Vučić.

Napomenuo je da smo imali prvi put posle mnogo decenija veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine. Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za vojsku 25 odsto.

Predsednik je rekao da će biti primljeno do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalna brigada, 63. padobranska i jedinica Kobre.

"Zatim nivo 2, u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica, i nivo 3 u okviru četa, u okviru brigada izviđačkih jedinica", rekao je Vučić i dodao da će osnovna plata biti veća od 200.000 dinara.

Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno.

"Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Orijentacija na sopstvene snage

Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, kao i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervene delove.

"Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo", zaključio je Vučić.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je to ministarstvo zadovoljno postupanjem pripadnika Vojske Srbije, i sa moralnog i sa patriotskog aspekta, i to u kriznim momentima vezanim za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Vučević je nakon sastanka rekao da je Ministarstvo zadovoljno postupanjem i načinom organizacije, kao i sposobnošću u Vojsci.

"Zadovoljni smo i sa moralnog i patriotskog aspekta pripadnika Vojske Srbije u kriznim momentima vezanim za bezbednosnu situaciju u pokrajini Kosovo i Metohija i kao država Srbija, kao građani Srbije iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a koji su bili angažovani, a koji su bili spremni da izvrše svaki zadatak u cilju očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i naših građana", kazao je Vučević. 

O podizanju borbene gotovosti

Ministar kaže da je veoma zadovoljan kako su pripadnici vojske i rezervisti izvršili sve zadatke tokom podizanja borbene gotovosti zbog eskalacije stanja na terenu na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da je zadovoljan jer odziv nikada nije bio bolji kao ni borbenost i osposobljenost, koje su, kako je ocenio, bile na visokom nivou i veoma dobre.

"Analiziramo šta treba da unapredimo, ali je zadovoljavajuće sa daljom perspektivom. Deo zaključka je da će Srbija nastaviti da ulaže u odbrambeni sistem radi jačanja kapaciteta Vojske Srbije. Nema dana da ćemo to propustiti, jer će nas skupo koštati", rekao je Vučević.

Na pitanje da li bi u Skupštinu uskoro mogao da uđe predlog da se Srbija pridruži NATO alijansi, Vučević je rekao da Srbija ima zvaničnu politiku i da je kao vojno neutralna država dodatno izložena pritiscima. 

Sastanku su pored Vučića i Vučevića prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво