Rusija protiv ulaska Kosova u strukture UN

Rusija se protivi prijemu samoproglašenog Kosova u organizacije UN i međunarodne finansijske institucije. Antisrpske akcije albanskih ekstremista bez presedana u posleratnoj istoriji Evrope, smatra stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Anvar Azimov.

"Provlačenje Kosova u međunarodne organizacije sistema UN, njihove specijalizovane ustanove i međunarodne finansijske institucije nedopustivo je i protivno ne samo pravnim, već i moralnim principima", izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Anvar Azimov. 

Na sednici Stalnog saveta OEBS-a u vezi sa petom godišnjicom antisrpskih pogroma na Kosovu u martu 2004. godine, Azimov je rekao da su antisrpske akcije albanskih ekstremista bile bez presedana u posleratnoj istoriji Evrope i da su iskazani "netrpeljivost, varvarstvo i težnja da se iskoreni srpsko stanovništvo".

"Rezultat pogroma bio je novi talas srpskih izbeglica i srušeni pravoslavni manastiri i crkve", rekao je Azimov.  

Predstavnik Rusije je naglasio da zbog obimnog vojnog prisustva mirovnih snaga, konačan cilj nije postignut, a dalji kurs nekoliko zemalja je bio realizacija zadataka koje je postavila Priština i popuštanje ekstremizmu.

"Zahtevi UN vlastima kosovskih Albanaca zamenjeni su ustupcima Prištini, sa ciljem odvajanja Kosova od Srbije i dostizanja nezavisnosti pokrajine, a prioritet poznatih standarda međunarodne zajednice potisnut je prioritetom statusa", objasnio je Azimov.

Nagrađivanje ekstremizma

Jednostrano proglašenje nezavisnosti i podrška nekoliko zemalja, u suštini su nagrađivanje ekstremizma, rekao je Azimov, naglasivši da je nedopustivo podsticanje daljeg priznavanja "samosuverenizacije Kosova".

"To nije samo nastavak pacifikacije ekstremizma, nego i ruganje nad sećanjem na poginule u pogromima, na unesrećene, obeskućene i u enklave uterane Srbe", istakao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u.

Rusija je uverena da razmatranje pravnih aspekata kosovskog pitanja pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ne može da se obavlja nezavisno od događaja od pre pet godina, koji su otkrili ciljeve i metode rukovodstva kosovskih Albanaca, koje je grubo prekršilo Rezoluciju 1244 SB UN.

"Zabrinutost izaziva činjenica da je pitanje zaštite prava nealbanskih nacionalnih zajednica prepušteno zaboravu", ukazao je Azimov.

Prema rečima Azimova, kosovska kvazidržavnost, još je više pogoršala položaj Srba i unazadila perspektivu stvaranja multietničke zajednice u pokrajini.

Kosovo-teritorija bez mogućnosti reintegracije 

Današnje Kosovo je teritorija podeljena na albanski i srpski deo "bez ikakve mogućnosti reintegracije", rekao je ruski diplomata.

"Jedina šansa da se bar delimično normalizuje situacija je očuvanje Misije UN (UNMIK) i uređenje aktivnosti OEBS-a, EU i NATO pod okrilje UNMIK-a i u okviru rezolucije SB UN 1244", istakao je Azimov.

"Takav cilj je dostižan samo uz kontrolu SB UN situacije u pokrajini, putem dijaloga Beograda i UN", rekao je ruski diplomata, založivši se za svestranu podršku obnovljenim kontaktima Beograda i Svetske organizacije i "primoravanje kosovskih Albanaca da makar ne ometaju realizaciju već dostignutih dogovora".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво