Читај ми!

Sijarto: Mađarska će glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Budimpešti da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima. Dačić je poručio da za Srbiju postoje tri crvene linije kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji. Ukazao je i da je Srbija čvrsto opredeljena da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja.

Mađarska neće podržati članstvo Kosova u telima EU, dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum, poručio je Peter Sijarto na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Budimpešti.

"Naš stav je da bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene evropske formacije primile Kosovo pre sporazuma. I zbog toga će Mađarska glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima", istakao je Sijarto odgovarajući na pitanja novinara, na zajedničkoj konferenciji za ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Sijarto je naglasio da je Mađarska, što se tiče KiM, kako je rekao, zaista zainteresovana da se na osnovu jednog realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja.

"I zbog toga smo prihvatili rukovodstvo snaga Kfora na KiM, jer smo smatrali da ćemo možda i na taj način moći da doprinesemo obezbeđivanju mira. Želimo da što pre dođe do kompromisa", poručio je Sijarto.

Dačić: Za Srbiju postoje tri crvene linije za situaciju na KiM

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Budimpešti da za Srbiju postoje tri crvene linije kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji.

"Prvo sve potpisano mora da se sprovede, drugo mi ne možemo da priznamo nezavisnost KiM i da se složimo da Kosovo uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema, o našim međusobnim odnosima. Nismo vodili dijalog kako politički da se dođe do rešenja, a sada neko želi da nametne da Srbija mora nešto da uradi, da prizna Kosovo da bi ušla u EU", odgovorio je Dačić na pitanje Tanjuga šta su naredni koraci Srbije nakon odluke Kfora.

Kao treću crvenu liniju Dačić je istakao bezbednost Srba na KiM. "Ako neće Kfor i kosovska policija da ih zaštite, nemojte da nas dovodite do toga da mora srpska policija i vojska to da obezbeđuju na KiM. To je nešto što ne bismo želeli. Mi želimo mir i sprovođenje međunarodnih sporazuma", rekao je Dačić.

Dodao je da ne može da prihvati da, kada razgovara sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja, oni traže da se Srbija izjasni po pitanju Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja.

"Ko ima moralno pravo da od Srbije traži da se odrekne svog teritorijalnog integriteta, a da ne pokaže minimum razumevanja za naše probleme. Ajde da vidimo kako bi se bilo koja zemlja ponašala", rekao je on. Kako je podvukao, tu principi ne postoje već samo interesi velikih sila. "Interes Srbije je da se sačuva mir i dođe do prihvatljivog rešenja za Srbe i Albance na KiM", rekao je Dačić. 

"Želimo politički dogovor za otvorena pitanja"

Ministar spoljnih poslova izjavio je da je Srbija čvrsto opredeljena da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja.

On je na konferenciji sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Budimpešti, rekao da Srbija smatra da pitanje KiM može samo kompromisom da se reši i da je veoma osetljiva na to da se pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada se radi o teritorijalnom integritetu.

"Ili je teritorijalni integritet princip ili nije, ne može u jednom slučaju da se bude za to, a u drugom da se kaže drugačije. Mi kada govorimo o tome, mislimo da svi to znaju, ali možda u Evropi to ne znaju, ali možda ih i ne zanima da je Jugoslavija bila federativna država sastavljena od šest federalnih jedinica i tih šest je dobilo pravo da naprave svoje države", rekao je Dačić.

Podsetio je da su nekadašnju SFRJ činile Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, BiH i Slovenija, a da Srbija ima dve provincije odnosno pokrajine.

"Vama Mađarima je jasno šta je Vojvodina, e to je isto i Kosovo. Po ustavnim pravima, kako je neko mogao da proglasi nezavisnost Kosova bez saglasnosti Beograda, pa nije mogao. To je ilegalno. Neko može to da prihvati i ne mora. U ovom trenutku 106 država u svetu od 193 ne priznaju Kosovo. Kosovo može da računa na 84 glasa najviše u Generalnoj skupštini UN", rekao je Dačić.

Istakao je da pitanje Kosova nije rešeno, ali da dvostruki standardi nisu u redu. "Kada kažete da imamo u Strazburu Generalnu skupštinu SE, pa onda kažete po tački 1 Ukrajina i kršenje teritorijalnog integriteta u Ukrajini i kažete da zbog toga Rusija treba da se osudi i uvedu sankcije Rusiji. A druga tačka je prijem Kosova u SE, pa to nije logično i nije ni normalno i to je za nas neprihvatljivo", rekao je Dačić.

Naglašava da dok se ne postigne političko rešenje, apsolutno je neprihvatljiv prijem Kosova u SE, jer se tu primaju samo države.

"Drugo, kako da se primi u EU kada postoji pet zemalja koje ga nisu priznale", rekao je Dačić. Podsetio je da kada je nedavno razgovarao sa Sijartom, on mu je rekao da Mađarska pre postizanja dogovora neće podržati prijem u SE, kao i da pretpostavlja da isto važi za EU. "To je statusno pitanje koje treba da dođe posle postizanja dogovora", rekao je on.

Dačić je podsetio da je 2013. godine potpisao Briselski sporazum, kao i da devet godina on nije sproveden.

"Da se napravi ZSO i sada Kurti kaže da mu ne pada na pamet da to sprovede. Kako da govorite o sledećim koracima ako ne želite da sporovedete šta je neko potpisao, a EU garantovala. Drugo, tada je rečeno da nema dolaska ROSU gde žive samo Srbi – čemu služe hapšenja Srba, ranjavanje srpske dece na Badnji dan. To su razlozi zbog kojih je Srbija tražila da se vojska rasporedi da pomogne u osiguranju bezbednosti. Ako za tim nema potrebe, odgovornost je na Kforu", rekao je Dačić. 

Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina

Ocenio je da su odnosi Srbije i Mađarske bazirani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa, poštovanju, ali i poštovanju prava nacionalnih manjina kako Mađara u Srbiji i tako i Srba u Mađarskoj.

"Time, što je najvažnije, dajemo veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu. Tome mogu da dodam da činjenica o strateškom partnerstvu nije samo mrtvo slovo na papiru, jer mi sa mnogim zemljama imamo ugovor o strateškom partnerstvu, a kao da nemamo. Ovde je reč o tome da mi zaista rešavamo brojna pitanja veoma konkretna koja su od interesa građana naših zemalja", poručio je Dačić.

On je kao glavne izazove sa kojima su dve zemlje suočene naveo rat, migracije i energetsku krizu, istakavši da Srbija i Mađarska nisu krive ni za jedan.

"Hrana i energenti obezbeđeni za sve vreme trajanja krize"

Ukazao je da su energenti, hrana i sve potrebno za život građana obezbeđeni i da će biti obezbeđeni sve vreme trajanja krize.

Naveo je da je Srbija spremna da se dogovori sa Mađarskom o svim tim pitanjima kako jedni drugima da pomognemo.

"Nalazimo se u situaciji da moramo jedni drugima da pomažemo i da nema te saradnje bilo bi mnogo teže i Srbiji i Mađarskoj. To je veoma korisno i u interesu građana. Građani Srbije nisu u tolikoj meri osetili nedostatak energenata, visoku cena energenata, velike nestašice i probleme, kao građani nekih drugih zemalja. Nama će to biti interes u narednom periodu i očekujem nastavak saradnje", rekao je Dačić.

Odlična saradnja dveju zemalja, ocenio je, rezultat je poverenja predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, ali i ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja koja su predano radila na tome.

"Dogovorili smo se da imamo najmanje jedan sastanak godišnje u Beogradu i jedan u Budimpešti", rekao je Dačić.

Dodao je da svi sporazumi koji su potpisani između dve zemlje imaju veliki značaj za naše građane, poput onog o zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu.

Naglasio je da Srbija visoko ceni podršku Mađarske na našem evropskom putu.

"Bio sam svedok da je Sijarto više puta afirmativno govorio na međunarodnim skupovima podržavajući evropski put Srbije. Uvek je isticao da je Srbija primer dobrih međunacionalnih odnosa, a posebno je govorio o odličnom položaju Mađara u Srbiji i upoređivao ga sa drugim zemljama u regiona", rekao je Dačić.

Mađarska peti spoljnotrgovinski partner Srbije 

Naveo je da je Mađarska peti spoljnotrgovinski partner Srbije sa izuzetnim povećanjem robne razmene i sa željom da se to još poveća.

"Spremni smo da uložimo maksimum da rešavamo probleme kao što su granični prelazi i gužve na graničnim prelazima, rekonstrukcija tih prelaza sa obe strane kako bi se skratilo vreme čekanja, pitanje izgradnje železničkih pruga i puteva u Srbiji", naveo je šef srpske diplomtije.

Apostrofirao je da dve zemlje moraju da se pomažu u snabdevanju energentima.

"Srbija, a verujem ni Mađarska, nema nikakvih posebnih ljubavi prema poreklu gasa i nafte. Samo nam je važno da ga imamo. Naši građani ne mogu da žive i greju se od obećanja. Mi ne spadamo u zemlje koje imaju naftu i gas iz domaćih izvora. Da nismo završili Turski tok, a da nije bilo Mađarske, verujem da ne bi bili tako uporni u njegovoj izgradnji, mi ne bismo mogli da zatvorimo taj deo", istakao je Dačić.

Dodao je da sada, sa ponosom, može da kaže da smo uradili deo od 403 kilometra, koliko ima od bugarske do mađarske granice, a koji prolazi kroz Srbiju i kojim se doprema gas u Mađarsku, a moguće i dalje u zemlje EU.

"Zainteresovani smo da napravimo konekciju i za naftu, jer mi nismo izuzeti od sankcija prema ruskoj nafti. Određenim naftovodima koje imamo prema Hrvatskoj, ne možemo da dopremamo rusku naftu jer je pod sankcijama", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u jednodnevnoj poseti Mađarskoj, gde će razgovarati sa zvaničnicima te zemlje.

U popodnevnim satima je predviđeno da se srpski ministar sastane i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво