Читај ми!

Garić za RTS: Nema mira za Srbe na KiM - glavni krivac je Kurti, sramota leži na Zapadu

Urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić rekao je za RTS da nema mira za Srbe na KiM. Glavni krivac za ono što se juče dogodilo u Gotovuši kod Štrpca je Aljbin Kurti. Glavna sramota zbog ovoga što se događa i zbog ovoga što se juče desilo dvojici mladih Srba leži na Zapadu, među onim partnerima Kurtija koji ga podržavaju, ističe Garić.

Ni Badnji dan nije prošao mirno na Kosovu i Metohiji. Iz vatrenog oružja ranjena su dva srpska dečaka. 

Juče su u Gotovuši kod Štrpca ranjeni rođaci 11-to godišnji Stefan i 21-no godišnji Miloš Stojanović. Na njih je kako tvrdi Kancelarija za KiM, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac.

Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da nema mira za Srbe na KiM, pa ni na Badnji dan i Božić.

"Nekako smo navikli da su ekstremni Albanci provocirali baš na velike datume, ali nismo imali ovakvu situaciju da na Božić zapucaju s namerom da ubiju nekog od Srba na KiM. To se juče na Badnji dan dogodilo u okolini Štrpca. Jedna bezuman čin. Dva dečaka koji su sa ostalim prijateljima iz sela išli da seku badnjake i da ih odnesu kući, da se poraduju na praznik koji je za njih značajan, u jednom ambijentu kada ima malo prilike za radost Srba, ti momci su taj dan hteli da provedu u druženju i da sebi naprave malo zadovoljstvo - i eto desilo se to da su naišli na čoveka koji je iz automobila zapucao na njih iako su oni to radili nikog ne uzmeniravajući", rekao je Garić.

Te metke je, kako kaže Garić, ispalio čovek koji je ekstremni Albanac, pripadnik tzv. KBS, ali nije on glavni krivac.

"Glavni krivac za ono što se juče dogodilo se zove Aljbin Kurti. On je čovek koji već mesecima, godinama, danima unazad sipa neograničenu mržnju u usijane albanske glave i nije ni čudo što smo došli do ovoga do čega smo došli", ukazao je Garić.

Garić kaže da je Aljbin Kurti prethodnih meseci posebno nacrtao mete na čelo svim Srbima na KiM - od Leška preko metohijskih sela, Gračanice, Lapljeg sela, Sirinićke župe bez razlike - svi Srbi su legitimna meta za Kurtija i za ekstremne Albance i to je ono što je problem.

"U jednom takvom ambijentu, ti sledbenici Aljbina Kurtija smatraju ne samo da je moguće i da je to nešto što je normalno, nego čak i poželjno pucati na Srbe pa čak i na decu - to je jedna tragična slika današnjeg Kosova koje pod vođstvom ekstremnih Albanaca izgleda ovako kako izgleda - jedna mržnja koja se širi kao kuga Kosovom i Metohijom, koja se širi iz Prištine iz tih krugova ekstremnog albanskog nacionalizma čiji je predvodnik Kurti. Ali mi imamo ovde istovremeno jednu situaciju da samo svesni činjenice da Kurti nije jedini krivac za sve ovo, da je u stvari glavna sramota zbog ovoga što se događa i zbog ovoga što se juče desilo ovoj dvojici mladih Srba leži na Zapadu, među onim partnerima Kurtija koji ga podržavaju", podvukao je Garić.

Govoreći o reakcijama Zapada, Garić kaže da su to ljudi koji su izašli sa nekim porukama lažne brige, neiskrene zabrinutosti - izbegli su da kažu da se radi o srpskoj deci.

"Oni su i do sada mnogo puta u sličnim situacijama uvek pozivali da se obe strane uzdrže. Mi nijednom nismo dobili od njih konkretan, direktan odgovror, rekaciju na nešto što se zbiva a što je direktan razlog za to prištinski ekstremizam i to je ono što je dovelo do toga da Kurti i svi njegovi sledbenici pomisle da je moguće da se na ovakav način ponašaju", zaključio je Garić.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво