Читај ми!

Jovanović i Milićević o godini raspleta i pritisaka, kakav je manevarski prostor kada je reč o KiM

Miloš Jovanović iz Nova DSS rekao je u političkom dijalogu na RTS-u da će ovo biti godina raspleta i pritisaka kada je reč o Kosovu i Metohiji jer Zapad nikada nije eksplicitnije rekao da moramo da se odreknemo KiM ako želimo u EU. Đorđe Milićević iz Socijalistička partija Srbije donekle se složio da će 2023. biti godina izazova i mnogo teža od prethodne godine.

Najvažnije državno pitanje ostaje Kosovo i Metohija. Devet zemalja povuklo je priznanje nezavisnosti Kosova. U godini za nama, sačuvana je finansijska stabilnost, ali će 2023. biti mnogo teža. To su ključni akcenti iz godišnjeg obraćanja predsednika Srbije.

Miloš Jovanović iz Nova DSS rekao je da je KiM najveći državni i nacionalni problem i zato su svi usmereni ka tome, tim pre što će 2023. godina biti godina raspleta.

"Srbija će morati da odluči, neminovno je na raskrsnici da li će da brani svoju celovitost, sebe kao državu, sebe kao naciju i narod ili će da krene put evro-atlanskog saveza i rastvoriće se u tom evro-atlanskom ludilu", napomenuo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, biće ovo godina raspleta jer EU nikada nije jasnije, eksplicitnije, otvorenije rekla da moramo da se odreknemo KiM ako želimo da postanmo članica EU.

Napomenuo je da je to potvrdio i Ivica Dačić kada je govorio o nemačko-francuskom planu za KiM i rekao da je taj plan neprihvatljiv jer počiva na pretpostavci Kosova kao nezavisne države.

Napomenuo je da nije gledao godišnje obraćanje predsednika, ali i da mu se ne sviđa na koji su način postavljene barikade na severu KiM i na koji su uklonjene, a da praktično nijedan uslov nije bio ispunjen.

Đorđe Milićević iz Socijalistička partija Srbije rekao je da će 2023. biti daleko teža od 2022. kada je reč o izazovima, a tačno je da su pred Srbijom dva izazova - od početka sukoba u Ukrajini imate postavljeno pitanje ili nezavisnost Kosova ili uvedite sankcije Rusiji.

"Srbija je zahvaljujući politici predsednika uspela da sačuva svoju samostalnost. Nama predstoji borba da sačuvamo svoj narod i svoju zemlju, da Srbija nastavi da ide putem napretka i razvoja. Podsetiću da mi nismo odustali ni od jednog infrastrukturnog projekta", napomenuo je Milićević.

Kako je istakao, u godinu pred nama će biti i politika pritisaka i politika ucenjivanja i politike dvostrukih standarda, ali ključna poruka je da je KiM sastavni deo Srbije i da ne može biti ništa drugo.

O dijalogu i sporazumima 

"Srbija je jasno opredeljena za dijalog. Dijalog je jedini način da dođete do kompromisnog i pravičnog rešenja. Ma koliko taj razgovor bio težak morate razgovarati i u njemu morate imati jasno postavljene crvene linije - nema razgovora o onome o čemu su već dogovori postignuti, nema priznanja, nema članstva Kosova u UN i važno je da sačuvate mir i bezbednost", istakao je Milićević.

Napomenuo je da Priština nije poštovala nijedan od šest sporazuma i da je važno da međunarodna zajednica kaže koji je taj izvorni dokument koji poštujemo.

Kada je reč o barikadama, rekao je da je važno da Kfor zadrži taj neutralan stav, druga je da se vratimo dijalogu i da razgovaramo o životu.

Jovanović smatra da može biti sporna odluka rukovodstva jer manevarski prostor se u potpunosti suzio i da više nema vremena za kupovinu vremene.

Da li je moguć kompromis 

"Zapad ne želi nikakvo drugo rešenje, a kamoli kompromis, osim onog što su oni sami uradili, a to je secesija Kosova. Od toga neće odstupiti. Držaću za reč predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je KiM najveća srpska svetinja i nikom je neću predati u ruke. I sa tim se u potpunosti slažem", kaže Jovanović.

Istakao je da Zapad, a pre svega SAD neće kompromis, za njih ne postoji ta reč, oni hoće da Srbija prizna secesiju Kosova.

Nadovezao se na priču o barikadama i rekao da su bila tri uslova da se sklone barikade, a od toga je ispunjena jedna trećina prvog uslova.

"Treba izbeći sukob gotovo po svaku cenu, ali koliko ja znam ni Zapadu ne odgovara sukob na KiM. Svi bežimo od eskalacije, niko ne želi to, ali ako hoćemo mir po svaku cenu onda to znači da damo sve što nam traže, danas je to Kosovo, sutra Republika Srpska, a prekosutra će to biti neki deo centralne Srbije", kaže Jovanović i dodaje da su Srbi na severu KiM razočarani i u državu i u Aleksandra Vučića što nije dobro za moral tih ljudi.

Sa tim se nije složio Milićević, koji smatra da posle garancija koje je dao Kfor da su Srbi sa severa pokazali da imaju poverenja u državno rukovodstvo.

Milićević kaže da Beograd radi i na oslobađanju Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, koji su uhapšeni na severu KiM, i da se baš danas razgovara o oslobađanju Trajkovića.

"Za nas je važna i diplomatska aktivnost kada je reč o povlačenju priznanja Kosova od strane nekih država. Srbija se ne svrstava ni ka Istoku ni ka Zapadu. Već vodi računa samo o sebi", kaže predstavnik SPS-a.

Jovanović je odao priznanje rukovodstvu za politiku angažmana oko povlačenja priznanja Kosova, ali i dodao da nikakvo potpisivanje novog dokumenta ne treba da se desi dok se ne napravi ZSO.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво