Читај ми!

Orlić: Javnotužilački zakoni pred poslanicima u februaru

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić očekuje da će se krajem januara – početkom februara, pred poslanicima naći javnotužilački zakoni kojima će se finalizovati reforma pravosuđa.

Rasprava o predlozima zakona traje, Venecijanska komisija je dala pozitivne ocene i sada ostaje da stručna javnost dâ svoj sud, rekao je Vladimir Orlić u intervjuu za Tanjug i ocenio da bi taj proces formalno trebalo da se okonča sredinom januara.

"Posle toga očekujemo da Vlada uputi predloge Narodnoj skupštini i da se održi sednica. Realno bi bilo da to bude krajem januara – početkom februara. Veliki i važan korak u reformi pravosuđa bila je promena Ustava, a sada zakonima obezbeđujemo da se proces finalizuje", naveo je Orlić.

Dodao je da se kroz reformu obezbeđuje da više, kako kaže, ne može da se ponovi bilo kakva privatizacija i uzurpacija države kroz njeno pravosuđe.

"To nije trivijalna tema, jer smo svojim očima gledali da se to dešavalo u praksi 2009. godine kada je u to vreme vladajuća stranka, čiji su predstavnici danas u Skupštini, samo u petoj, desetoj ili pedesetoj stranci, bukvalno privatizovali pravosuđe i svoje partijske poslušnike imenovali za sudije i tužioce i unakazili državu", naveo je Orlić.

Rezimirajući rad parlamenta od konstitusanja u avgustu prošle godine do danas, Orlić je ocenio da je Skupština uradila dobar posao, te da su pored redovnih održane i posebne sednice, od kojih je najvažnija ona o KiM, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво