Jeremić u posetama Turskoj i Alžiru

Evropske integracije su jedini trajni garant mira i stabilnosti zapadnog Balkana, a Srbija i Turska kao regionalni stožeri moraju zajedno rešavati rastuće probleme, izjavio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić koji boravi u trodnevnoj poseti Turskoj i Alžiru.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće naredna tri dana u službenim posetama Turskoj i Alžiru, gde će sa zvaničnicima tih država razgovarati o pitanju Kosova i Metohije i ekonomskoj saradnji.

Jeremić je izjavio je da su evropske integracije jedini trajni garant mira i stabilnosti zapadnog Balkana, ali da će i EU biti "sigurnija" ako se proširi na zapadni Balkan.

U predavanju "Srbija, Turska i EU: Zajednički rad na Balkanu i Bliskom istoku" na istanbulskom Šabandži univerzitetu, Jeremić je podsetio da je evropska integracija glavni strateški prioritet Srbije i pozvao EU da ne okleva sa daljim proširenjem.

"Ono što se mora jasnije naglasiti, posebno u kontekstu finansijske krize koja utiče na sve nas, jeste da Evropa ne sme razmatrati izlaznu strategiju kada je reč o našem delu sveta", rekao je Jeremić.

Srbija podržava ulazak Turske u EU

Šef srpske diplomatije je podržao ulazak Turske u EU, navodeći da je "Turska ključni akter na međunarodnoj sceni" koji pripada i Istoku i Zapadu i uspešno spaja dve važne civilizacije: Islam i Zapad.

Jeremić je istakao da je "u zajedničkom interesu Turske i Srbije da zajedno rade kao dva regionala stožera u bavljenju nerešenim pitanjima na zapadnom Balkanu, kao što je proces reformi u Bosni i status Kosova".

Povodom Kosova, šef srpske diplomatije je rekao da je "nacionalni interes i ustavni imperativ Srbije da mirno brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet".

Jeremić je dodao da je "zahvaljujući pažljivo odmerenom odgovoru" Srbije na priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, politički sukob sa zemljama koje su to učinile, među kojima je i Turska, u velikoj meri obuzdan, pri čemu bilaterlani odnosi nisu bitno poremećeni.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Turska izuzetno važan partner Srbije, iako se stavovi dve zemlje oštro razlikuju oko pitanja budućeg statusa Kosova i Metohije, najavivši razgovore sa turskim domaćinima o bilateralnim odnosima, ali i "mogućnostima strateškog partnerstva na Balkanu".

Turska je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Najavljujući posetu Alžiru, Jeremić je rekao da će se u toj afričkoj zemlji sastati sa ministrom spoljnih poslova i nizom drugih zvaničnika.

"Alžir je jedna od zemalja koja ima čvrst stav u arapskom svetu protiv priznavanja Kosova. Sa Alžirom smo blisko sarađivali do sada, kada je reč o Kosovu i Metohiji i očekujemo da će Alžir podneti svoje pravno mišljenje Međunarodnom sudu pravde", istakao je Jeremić.

Ministar je rekao i da će tokom posete Alžiru biti razgovora i o bilateralnim odnosima, pre svega u domenu ekonomije, energetike i odbrane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво