Dačić: Nastavljamo borbu za odbranu teritorijalnog integriteta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da će se teška diplomatska i politička borba vezana za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta nastaviti i u ovoj godini. Srbija će, naglašava uložiti maksimalne napore da bude dijaloga i mira, ali će, kako kaže, svim silama braniti i živote i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Poručuje da će politika državnog rukovodstva biti usmerena ka budućnosti i evropskoj perspektivi, ali uz zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

Ivica Dačić je rekao da je teško govoriti o planovima kada u našoj zemlji sve počinje i završava se sa temom teritorijalnog integriteta i suvereniteta, pa su samim tim i planovi takvi da se obezbedi što bolja osnova da možemo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese i u 2023. godini.

"Nažalost, to je tema kojom ćemo se baviti i u narednom periodu. Kažem, nažalost, zato što ćemo sigurno biti suočeni sa nastavkom pritisaka, dvostrukih standarda, ucena, tako da i drugi ciljevi koje imamo kao što su evropske integracije ili uspostavljanje što boljih odnosa sa nekim značajnim zemljama na međunarodnoj političkoj sceni će nesumnjivo biti uslovljeni i tokom dijaloga sa Prištinom", ocenio je Dačić za Tanjug.

Naveo je da će Srbija uložiti maksimalne napore da bude dijaloga i mira, ali će, naravno, kako kaže, svim silama braniti i živote i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Nadali smo se i nadamo se da će međunarodna zajednica shvatiti da je najveći faktor nestabilnosti i najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu Aljbin Kurti, odnosno politika Prištine, politika neispunjavanja nijednog međunarodnog sporazuma od rezolucije SB UN 1244, pa do Briselskog i Vašingtonskog sporazuma", rekao je šef diplomatije.

Ukazao je da jednostrani potezi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dovode svake nedelje do nove teme za eskalaciju sukoba na KiM, ocenjujući da je to pokušaj da se problem Kosova reši prečicom, odnosno putem primene sile i principa "blickriga".

Kako objašnjava, Kurti želi proterivanjem Srba sa KiM da reši i opšte pitanje Kosova, odnosno da dođe do rešenja koje bi podrazumevalo međunarodno priznanje.

"U tom smislu, sve ono što se može očekivati u 2023. i koji su najveći izazovi su svedeni na tu jednu temu, temu iz koje sve drugo proističe, i evropske integracije i odnosi sa susedima i odnosi sa velikim silama", objasnio je Dačić.

Naveo je da je želja za ovu godinu da zavlada mir na ratištu u Ukrajini koje je uzrokovalo tektonske poremećaje na političkoj, ekonomskoj i energetskoj sceni.

Na taj način će se, navodi Dačić, stvoriti drugačiji uslovi za rešavanje nekih drugih pitanja koji su bliži, a to je pitanje evropskih integracija, smanjivanje eventualnih pritisaka na Srbiju, kao i dvostrukih standarda kada gledamo teritorijalni integritet Ukrajine i teritorijalni integritet Srbije.

"Želeli bismo da vi novinari imate što manje posla u novoj godini, odnosno da imate što manje loših tema za građane, a da bi to bilo tako, to je zadatak i za nas koji se bavimo politikom", rekao je ministar.

Dačić je poručio da će politika državnog rukovodstva Srbije biti usmerena ka budućnosti i evropskoj perspektivi, ali uz zaštitu nacionalnih i dražavnih interesa.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво