Читај ми!

Ministarstvo kulture: Namera Prištine da kuća Džafera Deve postane kulturni centar za falsifikovanje istorije

Povodom najava da Priština istrajava u nameri da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici proglasi centrom za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije najoštrije osuđuje takve projekte falsifikovanja istorije i promovisanja zločina i nasilja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se navodi da projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji.

"U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost", navodi Ministarstvo kulture.

Ministarstvo napominje da je reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije "Skender-beg", poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom. Džafer Ibrahim Deva bio je i gradonačelnik Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, a Adolf Hitler ga je odlikovao 1944. godine.

"Podsećamo da je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj u odgovoru Ministarstvu kulture povodom upozorenja na ovakva dešavanja, naglasio da Evropska unija snažno osuđuje antisemitizam i ksenofobiju i sve njene manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama", stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Za projekat obnove kuće nacističkog saradnika Džafera Deve, koji je početkom godine izazvao burne reakcije, vlada u Prištini je za 2023. izdvojila 300.000 evra, prenosi Koha. Misije UNDP-a i EU su ranije ove godine obustavile restauraciju kuće kada je, kako su saopštili, utvrđena nacistička biografija Džafera Deve.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво