Srbija spremna za saradnju sa Euleksom

Spremni smo da nastavimo da sarađujemo u statusno neutralnom okviru, uz učešće UN, pod čijim je okriljem raspoređen Euleks, izjavio ministar za KiM Goran Bogdanović u razgovoru sa šefom Euleksa Ivom de Kermabonom. U izjavi za RTS Kermabon rekao da svi građani Kosova i Metohije treba da veruju Euleksu.

Šef Euleksa Iv de Kermabon boravi u poseti Beogradu, gde sa srpskim zvaničnicima razgovara o saradnji Beograda sa tom misijom.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović istakao je u razgovoru sa šefom Euleksa spremnost Srbije da se nastavi saradnja u statusno neutralnom okviru, uz učešće Ujedinjenih nacija, pod čijim je autoritetom raspoređen Euleks.

Bogdanović i Kermabon su razgovarali o problemima vezanim za snabdevanje električnom energijom, oslobađanje Fljorima Ejupija, nedostatak slobode kretanja na Kosovu i Metohiji i zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo i Metohiju, saopštilo je ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Šef Euleksa Iv de Kermabon pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da veruju misiji Evropske unije jer ona radi za dobrobit stanovništva u pokrajini.

Kermabon je u izjavi RTS-u kazao da Euleks radi po Rezoluciji 1244, ali da su Ujedinjene nacije rekonfigurisale međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji.

Šef Euleksa istakao je da ta misija "takođe radi pod zajedničkim dogovorom 27 zemalja EU, što mu daje pravnu osnovu i vezuje ga za EU, što je njegov direktni komandni lanac".

Kermabon se sastao i sa srpskim ministrima za unutrašnje poslove, pravdu i finansije, i ocenio da su razgovori otvorili vrata za novu, povećanu saradnju na tehničkom nivou Srbije i misije EU.

"Ovo je prvi korak. Mi treba da radimo sa svim zainteresovanim stranama, uključujući i Srbiju, ako želimo da se borimo protiv organizovanog kriminala i donesemo stabilnost za sve ljude na Kosovu", rekao je šef Euleksa i dodao da Euleks "ne može da radi i bez saradnje srpske zajednice na Kosovu".

Sastancima dve delegacije, kako je saopšteno iz kancelarije Euleksa u Prištini, prisustvovali su i stručnjaci, uključujući načelnike triju Euleks komponenti u oblasti pravosuđa, policije i carine.

U saopštenju je navedeno da su "ovi sastanci otvorili nova vrata za povećanu saradnju na tehničkom nivou između Republike Srbije i Euleksa".

Radni ručak Bogdanovića sa šefom Euleksa Iv de Kermabonom, kome je prisustvovao i predstavnik UN, održan je u okviru dijaloga sa Beogradom koji je institucijalno definisan kroz izveštaj koji je prihvaćen od strane Saveta bezbednosti UN u novembru 2008. godine, u okviru koga je precizirana i implementacija plana o šest tačaka.

Poseta "nema politički karakter" 

Uoči Kermabonove posete, predstavnici misije EU u Prištini su najavili da razgovor  sa zvaničnicima Srbije neće imati politički karakter.

Portparol vlade Kosova Memli Krasnići je rekao da je za kosovske institucije plan od šest tačaka mrtav, bez obzira na to kakav je karakter posete Kermabona Beogradu.

"Ovo je poseta slična onima koje je Kermabon imao Podgorici i Skoplju, a slična će biti i poseta Tirani", rekao je portparol kosovske vlade.

Kermabon će u Beogradu boraviti od 18. do 20. marta. 

Na sednici 23. marta u SB UN će biti predstavljen izveštaj o Kosovu Ban Ki Muna, a prema najavi predstavnika UNMIK-a, na sastanku će učestvovati i kosovske institucije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво