Završena načelna rasprava o zabrani diskriminacije

Skupština Srbije završila objedinjeni pretres o predlogu odluka o izboru predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta Narodne banke Srbije. Nastavak sednice zakazan je za ponedeljak, 23. marta, kada poslanici treba da počnu razmatranje amandana na Predlog zakona protiv diskirminacije.

Skupština Srbije završila je večeras objedinjeni pretres o predlogu odluka o izboru predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta Narodne banke Srbije.

Za predsednika Saveta Narodne banke Srbije predložen je vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić, dok je za predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta predložena je vanredni profesor Matematičkog fakulteta Desanka Radunović iz reda nastavnika Univerziteta u Beogradu.

Poslanici Skupštine završili su popodne i raspravu u načelu o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije, kojim će na sveobuhvatan način biti sankcionisani svi slučajevi diskriminacije i zaštićene grupe koje mogu biti diskriminisane.

Parlament je u nastavku sednice počeo razmatranje predloga odluka o izboru predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta i predsednika Saveta Narodne banke Srbije.

Tokom načelne rasprave o zakonu protiv diskriminacije predstavnici vladajuće većine i Liberalno demokratske partije istakli su da je predloženi zakon jedan od najvažnijih zakona o kojima se poslednjih godina u Srbiji raspravljalo, dok su opozicione stranke SRS, DSS i NS kritikovale predloženi akt, navodeći da je loš i da na neodgovarajući način reguliše tu materiju.

Najoštrije kritike izneli su radikali navodeći da je "zakon skandalozan, da podstiče netoleranciju, ne sprecava belu kugu, uništava porodicu i vređa moral građana, jer favorizuje određene grupe u društvu na štetu drugih".

Uslov za evrointegracije

Poslanici vladajuće većine ocenili su da je zakon o zabrani diskriminacije najvažniji zakon o kojem parlament raspravlja poslednjih godina, jer njegovo usvajanje i primena predstavlja unutrašnju potrebu srpskog društva.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić ponovio je da predloženi propis nije samo uslov za približavanje zemlje EU i "ulazak" na "belu" šengen listu, već i "dug prema građanima Srbije".

Čiplić je odbacio tvrdnje da su državni organi u sukobu sa crkvama koje su intervenisale povodom zakona navodeći da je Vladi bilo važno da postigne kompromis i konsenzus i da zakon posle sest godina uđe u proceduru.

Na zakon je upućeno više od 500 amandmana o kojima će poslanici raspravu početi iduće sedmice.

Poslanička pitanja

Poslanici opozicije iskoristili su početak sednice parlamenta da Vladi Srbije i ministrima upute poslanička pitanja, što im je omogućeno nedavno usvojenim izmenama Poslovnika o radu, posle čega je nastavljena rasprava o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije.

Radikale su, zbog posete hrvatskog premijera Ive Sanadera i najave premijera Srbije Mirka Cvetkovića da će Srbija odustati od kontratužbe protiv Hrvatske ukoliko ona povuče tužbu protiv Srbije, interesovali detalji o podnošenju kontratužbe protiv Hrvata.

Zamenica šefa poslaničke grupe SRS Gordana Pop Lazić kazala je da izjava Cvetkovića za cilj ima da se zaborave zločini u prošlosti nad Srbima i upitala ko daje pravo vlastima da odustanu od kontratužbe.

Šefa poslanika "Napred Srbijo" Tomislava Nikolića interesovalo je da li će iko ikada da pozove na odgovornost guvernera Narodne banke Srbije, jer je, kako je naveo, potrošio više od milijardu evra za očuvanja kursa dinara.

Nikolić je upitao i da li je tačna informacija da Vlada Srbije obavlja pripreme za masovno otvaranje narodnih kuhinja i da li to predstavlja najavu masovnog otpuštanja radnika. Po kom osnovu je finansiran iz budžeta film "Sveti Georgije ubiva aždahu", a u kome se, prema njegovim rečima, baca u blato viteštvo i podvig.

Šef poslanika Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić zatražio je da Vlada Srbije inicira sednicu parlamenta na kojoj bi predstavila sistem mera u borbi protiv ekonomske krize.

LDP traži da se ispita poslovanje NIS-a

Poslanik Liberalno-demokratske partije Slobodan Maraš upitao je ko je odgovoran što je Naftna industrija Srbije od profitabilne firme postala gubitaš.

Kazao je da LDP traži da revizori uđu u tu kompaniju, ispitaju poslovanje i kažu "ko je je toliko nesposoban da napravi od te firme gubitaša. Maraš je upitao i da li je Ministarstvo inostranih poslova učestvovalo u donošenju odluke da se na "slučaj Miladin Kovačević" stavi oznaka državne tajne.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević je zatražio obaveštenje da li je Ministarstvo kulture iz budžeta Srbije za sajt organizacije "Kvirija", koja, prema njegovim rečima, broji svega nekoliko ljudi, uplatilo 350.000 dinara.

Fotografije predsednika "Kvirije" dospele u parlament

Aktivisti aranđelovačkog Udruženja "Naši" i Pokreta "1389" podelili su ispred Skupštine Srbije nekoliko stotina plakata sa fotografijama predsednika homoseksualne organizacije "Kvirija" Bobana Stojanovića, a deo letaka preuzeli su i poslanici Srpske radikalne stranke i potom ih podelili kolegama u parlamentu i novinarima.

Na plakatu piše da "Kvirija" na najgori mogući način blati SPC", kao i da je Ministarstvo kulture dodelilo 256.500 dinara internet sajtu te organizacije.

Poslanici Nove Srbije podržali su kolege iz SRS u nameri da dobiju odgovor od Ministarstva kulutre da li je iz republičkog budžeta izdvojen novac za sajt "Kvirije".

"Plakati pitanje ukusa"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je da u parlamentu svi rade u skladu sa svojim političkim porukama, a da je "pitanje ukusa" to što su radikali delili poslanicima i novinarima plakate homoseksualne organizacije "Kvirija".

"Šta ja lično mislim u ovom momentu možda nije primereno da kažem, s obzirom na to da sam predsednik i onima koji su za takav način plasiranja političkih stavova, koji po mnogima nije primeren, i ovih drugih, koji to osuđuju", odgovorila je Dejanovićeva novinarima na pitanje da li su radikali prešli granicu pristojnosti kada su podelili plakate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи