Читај ми!

Na severu KiM nove barikade, Vučić i Mojsilović obišli vojnike u Raški

Srbi sa severa Kosova i Metohije 18. dan su na barikadama. Poručuju da će ih ukloniti kada Priština oslobodi Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića i kada sa severa povuče specijalne snage policije. Nove barikade postavljene su tokom noći u severnom delu Mitrovice, kao i na novom mostu koji iz severnog dela Mitrovice vodi na magistralni put Mitrovica–Raška. Patrijarh Porfirije posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zamolio da se po svaku cenu sačuva mir.

Zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu, Srbi sa severa Kosova i Metohije su i dalje su na barikadama, već 18 dana.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile.

Jučerašnji dan obeležilo je i vraćanje patrijarha Porfirija sa administrativnog prelaza Merdare, čime je patrijarh SPC onemogućen da ode u Pećku patrijaršiju.

"Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom", poručio je patrijarh ističući da su vrata na njegovom domu ovime za njega zaključana.

Ni novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović nije dozvoljeno da, po novinarskom zadatku, uđe na KiM, preko prelaza Merdare. 

Evropska unija saopštila je da se na KiM mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati "potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe" i traži da "obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga".

Evropska unija "oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju" i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se "bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja", saopštila je Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

Kfor je saopštio da je započeo istragu o pucnjavi u Zubinom Potoku, u kojoj, kako su rekli, nije bilo ni povređenih ni materijalne štete.

Saopštili su da pucnjava nije bila usmerena ka njihovim vojnicima čime su demantovali informacije pojedinih medija u Prištini da je bilo napada na vojnike iz Letonije.

Kosovska policija je takođe potvrdila pucnjavu i saopštila da nije bilo razmene vatre policije sa bilo kojom grupom.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je sastanak tzv. kosovskog saveta bezbednosti povodom situacije na severu i nedavnih incidenata, na kojem je rečeno da treba vratiti slobodu kretanja i da ne sme biti barikada ni na jednom putu, preneo je Telegrafi.

Na sastanku je, kako je preneo prištinski portal, zaključeno da su "pretnja i postupci na severu rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe šire propagandu".

Krizni štab Srba sa severa Kosmeta saopštio je da Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, već da u njima vide zaštitu od represije prištinskog režima i specijalaca.

"Krizni štab u ime srpskog naroda poziva Kfor i Euleks da povećaju budnost. Izražavamo ozbiljnu sumnju da je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe", zaključuje se u saopštenju.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво