Читај ми!

Poslanici o amandmanima na izmene zakona, opozicija kritikuje javni servis i "predlaže teme"

U nastavku sednice poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o amandmanima na izmene Zakona o državnim službenicima. Pred poslanicima su i zakoni koji se odnose na finansiranje javnih servisa i više međunarodnih ugovora.

Poslanici opozicije su, tokom rasprave o amandmanima na set zakona koji se odnose na finansiranje javnog servisa i finansijsku pomoć RTV-u, kritikovali uređivačku politiku tih medijskih kuća.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da građani nemaju javni već "privatizovani javni medijski servis", a njega je, kako tvrdi, privatizovao predsednik Aleksandar Vučić.

"U razlozima za donošenje zakona piše koliko je značajan medijski servis za očuvanje demokratskih vrednosti. To se zove četvrti stub vlasti, ali mi nemamo javni servis već privatizovani", tvrdio je Lutovac u Skupštini Srbije.

Smatra da javni servis ne radi u interesu građana.

"Ako se RTS ne ponaša kao javni servis, da li su građani dužni da ga plaćaju", upitao je Lutovac.

On je naveo da se opozicija ne poziva na RTS, eventualno, kako je rekao, u Jutarnji program, a pominjao je i kriminalni klan Belivuk-Miljković.

Odgovorio mu je šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

"Pročitano je nekoliko stvari na koje moram da reagujem, da postoje neki kriminalci koji su radili za vlast", rekao je Jovanov i naglasio da oni, koji su nekad žestoko kritikovali komentarisanje sudskih presuda, sada to isto čine.

Jovanov je naveo da je svedok-okrivljeni Srđan Lalić na suđenju Belivukovom klanu rekao da Vučića treba "olindrati" i da je pet miliona evra koje je, kako je rekao, Zvicer trebalo da plati za ubistvo Vučića, bila samo prva tranša. "Toliko o tome ko za koga radi", rekao je Jovanov.

Kada je reč o gostovanju opozicije na RTS, Jovanov je citirajući Lutovca da Vučić određuje ko gostuje, poručio građanima da, kada vide Lutovca na RTS, treba da znaju da ga je Vučić tu poslao.

Poslanik grupe "Ujedinjeni" Janko Veselinović imao je neke ideje kako treba da izgledaju vesti na javnim servisu.

"Dragi gledaoci, od Nove godine će sve poskupeti...pa bi mogla da ide vest kako skupštinska većina onemogućava da u procedure uđe zakon o vraćanju penzija, sledeća vest može da bude o tome kakvo je stanje u zdravstvu. Slobodni RTS i RTV, pa onda plaćanje pretplate", rekao je Veselinović.

Jovanov je prokomentarisao da je Veselinović "izdiktirao teme, a da je na novinarima samo da pročitaju".

"Ne moraju ništa da razmišljaju. Nekad se išlo u komitet, a sad će da pročita neko iz drugog komiteta", rekao je Jovanov. 

Na izmene Zakona o državnim službenicima, kojima se odlaže rok za sprovođenje javnog konkursa za prijem u radni odnos u državnim službama na određeno vreme zbog privremenog povećanja obima posla do 2025. godine, podneta su ukupno 23 amandmana. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво