Читај ми!

Košatka: Zapadni Balkan bio prioritet na agendi predsedavanja Češke EU

Zamenik češkog ministra spoljnih poslova Martin Košatka izjavio je danas, povodom završetka predsedavanja Češke Evropskom unijom, da je Zapadni Balkan bio prioritet na agendi, ali da o otvaranju pregovaračkog klastera sa Srbijom nije bilo prave debate jer atmosfera za to nije pogodna.

Martin Košatka je u intervjuu za Juropijan Vestern Balkans, rekao da vidi tri glavne prepreke u slučaju Srbije.

"Prvo, nema napretka u oblasti vladavine prava. Drugo, nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine. I treći je veoma nizak stepen usklađenosti srpske spoljne politike sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", istakao je Košatka.

Prema njegovim rečima, ovo je veliki problem koji postaje sve veći i veći.

Na pitanje da li će pitanje spoljne i bezbednosne politike biti važnije od reformi vladavine prava u procesu pristupanja, Košatka je istakao da će to biti jedno od glavnih pitanja.

"Činjenica je da je problem usklađivanja zajedničke spoljno-bezbednosne politike dramatično porastao poslednjih meseci, ali bez pozitivnih pomaka na terenu. Vladavina prava će definitivno ostati velika prepreka na evropskom putu Srbije", naglasio je Košatka.

Prema njegovim rečima, u Evropskoj uniji postoji zajednički osećaj da se mora dati šansa zemljama Zapadnog Balkana, ali da oni moraju da urade domaći zadatak.

"Jasno je da se atmosfera promenila posle ruske agresije. EU želi da pokaže da joj je zaista stalo do regiona. Ne radi se o teškom radu i dobrim rezultatima jednog predsedavanja, već o opštoj volji EU. Ova volja je prisutna", naveo je Košatka.

Kada je reč o predavanju zahteva Prištine za članstvo u EU, on je rekao da, s obzirom na datum kada je Priština odlučila da preda aplikaciju (15. decembar), nisu imali vremena da urade više od toga da obaveste odbore stalnih predstavnika (COREPER) u EU da je podneta aplikacija.

"Na predstojećem švedskom predsedavanju biće da započne konsultacije sa državama članicama", naglasio je Košatka.

Dodao je da je češko predsedavanje EU bilo uspešno u pogledu Zapadnog Balkana, jer su ostvarena tri glavna cilja.

"Prvi je bio da se otpočnu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Drugi je bio odlučivanje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, a treći davanje statusa kandidata BiH", rekao je Košatka.

Davanje statusa kandidata BiH jasan je politički signal da je EU svesna važnosti davanja šanse zemljama regiona, ali je drugo pitanje da li su ove zemlje spremne da iskoriste ovaj pristup, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Češke.

Košatka je istakao da status kandidata treba shvatiti kao podsticaj reformama.

"Sada je na njima da pokažu da li će iskoristiti prednost svog statusa kandidata", rekao je Košatka.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво