Skupština završila sa radom, nastavak sednice u ponedeljak

Skupština Srbije završila je sa radom, a nastavak sednice zakazan je za ponedeljak, saopštio je predsednik parlamenta Vladimir Orlić.Poslanici su danas raspravljali o izmenama zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis i izmenama zakona o državnim službenicima.

Izmenama zakona o finansiranju javnih servisa predviđeno je da se finansiranje Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine produži za još jednu godinu tako što bi se posredstvom računa za struju plaćala taksa za te javne servise.

Izmene zakona o državnim službenicima predviđaju odlaganje tog zakona na dve godine jer bi u slučaju raspisivanja javnog konkursa za zaposlenje službenika na određeno vreme zbog povećanog obima posla, od 1. januara državne službe ostale bez zaposlenih za čiji rad bi bilo neophodno raspisivanje konkursa.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da se izmenama Zakona o državnim službenicima, koji je pred poslanicima, odlaže obaveza sprovođenja javnog konkursa za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog povećanog obima posla do 2025. godine.

"U međuvremenu desile su stvari koje niko nije mogao da predvidi poput pandemije i nije bilo uslova i kapaciteta da se državni organi pripreme za prijem državnih službenika putem konkursa", rekao je Martinović.

Istakao je da je odlaganje roka od dve godine važno pre svega zbog pravosdunih organa, sudova i javnih tužilaštava, gde zbog povećanog obima posla na određeno vreme radi skoro 2.000 ljudi.

"U slučaju da ne usvojimo izmene zakon praktično bi doveli do blokade rada pravosudnog sistema i svih sudova", objasnio je Martinović i dodao da se to ne odnosi samo na pravosuđe već bi se u problemu, ukoliko se zakon ne usvoji, našli i zaposleni u drugim državnim organima.

Transparenti opozicije sa predlozima zakona 

Poslanici dela opozicije, koji su kritikovali način na koji je sazvana sednica Narodne skupštine, zbog kojeg, kako oni tvrde, opozicija nije bila u mogućnosti da podnese dopune dnevnog reda, danas su u znak protesta u sali držali transparentne na kojima su bili ispisani njihovi predlozi zakona.

Među zakonima čiju raspravu predlaže opozicija su, kako je novinarima preneo šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, su zakon o zakupu stanova i kuća, zakon za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, zakon o porezu na dohodak građana.

Opozicija je želela da se raspravlja, kako je pisalo na transparentu, i o zakonu o vanrednom kriznom porezu na dobit pravnih lica, te zakonu o porezu na imovinu.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво