Lutovac: Orlić sprečava opoziciju da dopuni dnevni red

Deo opozicije kritikovao je na zajedničkoj konferenciji način na koji je sazvana sednica Narodne skupštine, a predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenjuje da se opozicionim poslanicima onemogućava da obavljaju svoj posao.

Konferenciji su prisustvovali poslanici poslaničkih grupa Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Moramo-Zajedno, Demokratske stranke, Ujedinjeni, Narodne stranke.

Zoran Lutovac je rekao da su na sednici kolegijuma skupštine, koja je danas održana, zatražili objašenjenje od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića zašto se sednice zakazuju po Poslovniku, sedam dana ranije sa dostavljenim materijalom i dnevnim redom.

"Zahtevali smo da se sa takvom praksom prekine", rekao je Lutovac novinarima u Skupštini i dodao da "nije normalno da Skupština ne poštuje sopstvena pravila".

Jedno od obrazloženja koje je opozicija dobila na kolegijumu, kako je preneo Lutovac, bilo je da ima nekoliko tačaka o kojima se mora raspravljati po hitnom postupku, jer je vlada predloge dostavila kasno.

"To je navedeno kao izgovor. Zapravo sprečava se opozicija da dopuni tačke dnevnog reda. To je ono što Vladimir Orlić pokušava da uradi. Pokušava da spreči opoziciju da radi ono zbog čega su ih građani birali", rekao je Lutovac.

Na konferenciji je rečeno i da je opozicija na kolegijumu tražila da novinari prate sednice sa balkona Skupštine Srbije, a ne iz novinarske sobe, jer, kako je rečeno, tako vide samo ono što prenosi RTS.

Orlić je, kako je preneto na konferenciji za novinare, odgovorio da mu se nijedan novinar nije obratio tim povodom.

Milenković Kerković: Obratićemo se ODHIR-u zbog opstrukcije

Poslanica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković ocenila je da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pokušava da opstruiše rad opozicije u parlamentu.

Milenković Kerković je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekla da je sednica parlamenta zakazana po hitnom postupku, dodajući da je to pokušaj da se opozicija onemogući da podnosi amandmane.

"Još jedan metod kako se osujećuje javni interes jeste da se tačke dnevnog reda spajaju u jednu kako bi se poslaničkim grupama smanjilo vreme za raspravu", tvrdi Milenković Kerković.

Istakla je da će o svemu tome obavestiti Kancelariju OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR).

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво