Читај ми!

Vučić: Dijalog vodim na dnevnom nivou, ako napadnu donosiću odluke kao vrhovni komandant

Bolje je hiljadu godina da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo, sve dok oni ne napadnu, a ako napadnu, donosiću odluke kao vrhovni komandant u skladu sa interesima našeg naroda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom krize na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić, koji je stigao u posetu Azerbejdžanu, izjavio da dijalog sa političkim predstavnicima Albanaca u Prištini, kao i sa međunarodnom zajednicom, vodi na svakodnevnom nivou.

"Šta očekujete da kažem - da ćemo da tučemo haubicama iz baze Jug. Naravno da ćemo da razgovaramo, bolje je hiljadu godina da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo, sve dok oni ne napadnu, a ako napadnu, donosiću odluke kao vrhovni komandant u skladu sa interesima našeg naroda", rekao je Vučić na TV Pink odgovarajući na pitanje šta raditi dalje kako bi došlo do smirivanja situacije na KiM.

Predsednik ističe da je situacija teška za Srbiju i navodi da je očigledno da neki misle da je pravi trenutak da izvrše potpuni pritisak, jer im se ne sviđa situacija u Ukrajini.

Kako kaže, više nije 100 odsto izvesno da će strana koju podržavaju tako lako pobediti kao što je to izgledalo pre dva, tri meseca, tako da je bitno što pre završiti kosovski problem kako ruski predsednik Vladimir Putin ne bi pozvao na kosovski presedan.

Vučić ukazuje da je Putin to već više puta uradio, i da su mu i francuski i američki predsednici, Emanuel Makron i Dzožef Bajden, to nedvosmisleno potvrdili.

"Rekao im je kako ste vi napravili kosovski presedan, tako ću ja sada da radim sa različitim delovima teritorije Ukrajine", dodao je Vučić.

"Rado bih išao na KiM, ali to ne bi doprinelo smirivanju situacije"

Vučić je rekao da bi rado išao na Kosovo i Metohiju da bude uz srpski narod, na skupu nakon izjava Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, navodeći da mu to ne bi bilo dozvoljeno, kao i da smatra da ne bi doprinelo smirivanju situacije.

Ocenio je da bi samo njegovo pojavljivanje "raspalilo strasti" kod Albanaca, koji misle da je sva vlast na Kosovu i Metohiji samo njihova. 

"Važni razgovori u Azerbejdžanu, od energetike do vojne industrije"

Vučić je u Bakuu izjavio i da je njegova poseta Azerbejdžanu veoma važna, navodeći da Srbija ima istinski prijateljske odnose sa tom zemljom.

"Nedavno je predsednik Ilham Alijev bio u Srbiji, veoma poštujemo njegov rad, ne samo od rusko-ukrajinskog sukoba već godinama unazad", izjavio je Vučić za TV Pink.

Istakao je da ga sutra očekuju važni razgovori po pitanju energetike, od električne energije, preko podvodnog kabla od Rumunije i Mađarske, što je projekat koji bi predstavljao zamenu za energente iz Rusije, pa sve do vojne industrije.

Vučić je rekao da su sa njim i ministri Dubravka Đedović i Siniša Mali, dodajući da je Srbija došla u snažnom sastavu i da će se voditi razgovori u sferi vojne industrije.

Predsednik je naveo da je vojna industrija mnogo bolja nego ranije, ali "da ne možete nikada da budete zadovoljni ako želite snažnu vojsku".

"Nešto što smo naručivali sa Zapada dobijamo poslednjih dana...", rekao je Vučić i najavio da će govoriti o tome narednih dana.

Kaže da nije zadovoljan načinom na koji funkcionišu fabrike u vojnoj industriji, ali je srpska situacija, odnosno vojska i odbrambeni sistem 10 do 15 puta snažniji nego što je to bio slučaj pre 10 godina.

"Mi smo imali jednu ‘dvadesetdevetku' koja je mogla da poleti, a danas 14, svaka do zuba naoružana", rekao je Vučić.

Povodom najave da će Turska da isporuči ''barjaktare'' Prištini, Vučić je rekao da će to uticati na odnose sa tom zemljom.

"Ali to znači da moramo imati pripremljenu protivvazduhoplovnu odbranu, lovačku eskadrilu, da budu u stanju da odgovore na izazove, a na stranu to što nemaju pravo da ih naoružavaju", rekao je Vučić.

Verujem, rekao je Vučić, da ćemo do maja uspeti da se pohvalimo dronovima "kamikaze" i drugim bespilotnim letelicama.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи