Читај ми!

Dačić: Uklanjanje uzroka može dovesti do deeskalacije na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da uklanjanje uzroka poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji može da dovede do deeskalacije situacije na KiM, dok je slovenačka ministarka Tanja Fajon istakla da je poštovanje Briselskog sporazuma ključno za dalju saradnju.

Ivica Dačić je, posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon, istakao da je jasno šta su Srbi na KiM tražili i šta je uslov da se dođe do rešenja problema, a to je da se prestane sa povlačenjem jednostranih poteza, kako bi se nastavilo sa ozbiljnim dijalogom, da se puste uhapšeni Srbi, da nema tajnih spiskova za hapšenje.

Dačić je naglasio da Srbi ne žele da budu deo incidenata, već deo mirnog rešenja.

"Ne može, dok se hapse Srbi i dok se odbija sprovođenje sporazuma, da se govori o novom sporazumu", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Poručio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u ovom trenutku najveća pretnja za mir i stabilnost, jer izaziva pojedinačne inicidente.

Odgovarajući na pitanje šta će dalje uslediti imajući u vidu da je Kurti izjavio da uklanjanje barikada ne može da prođe bez žrtava, Dačić je rekao da su sva dešavanja na KiM posledica nepoštovanja Briselskog sporazuma.

To je, kako kaže, uzrok svega što se dešava, uključujući i barikade koje, napominje, nisu postavljene da se ometa saobraćaj, već su deo političkog protesta zbog neispunjavanja i narušavanja tog sporazuma.

Podsetio je da Srbima na KiM nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu, da glasaju na izborima, te da je na sever KiM poslata kosovska policija što je suprotno dogovoru iz Brisela.

Fajon: Ključno poštovanje Briselskog sporazuma

Potpredsednica Vlade Slovenije i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon izjavila je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine najvažnija kako bi se obezbedio što bolji život građana.

Fajonova je istakla da je ključno za dalju saradnju poštovanje Briselskog sporazuma.

Dačić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao Fajonovu sa problemima na Kosovu i Metohiji, podsetivši da je Briselski sporazum potpisan pre devet godina i da je jasno da premijer privremenih prištinskih Aljbin Kurti ne želi da ga sprovodi.

Ispada kao da Priština nije ni bila deo pregovaračkog procesa, a to izaziva čitav lanac problema. Svi koji se bave ovim pitanje se bave interventnim gašenjem incidentnih situacija, rekao je Dačić i podvukao da je Srbija opredeljena za mir i doslovno ispunjavanje svih obaveza od rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma.

Fajonova je istakla da Slovenija želi da Srbija što pre pristupi EU, a pohvalila je našu zemlju, jer je, kako je istakla, napravila pozitivne korake po pitanju usklađivanja vizne politike sa politikom EU.

Takođe, navela je da želi da Srbija napreduje u usklađivanju spoljne politike sa EU, međutim, kako je dodala, Srbija je suverena država i odlučiće sama o tome.

Zahvalni smo Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji po pitanju evropskih integracija, a ponudila je i pomoć u stručnim kadrovima u pojedinim oblastima kada je reč o reformama, rekao je Dačić.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво