Читај ми!

Rama: Nadrealan zahtev da Srbija pošalje trupe na KiM

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je da kraj ove godine nije dobar za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine zbog rasta tenzija na Kosovu i Metohiji. Smatra da je zahtev Beograda da pošalje trupe na KiM "podjednako nadrealan kao što bi bio i zahtev Prištine da pošalje trupe u Preševsku dolinu".

Edi Rama je na večeri za predstavnike diplomatskog kora u Tirani rekao da je neverovatno da se stalno suočavamo sa pojavom barikada, zastojima u procesu normalizacije i "vatrogasnim timovima SAD i EU koji trče da spasu mašineriju dijaloga od plamena teške političke retorike".

Povodom najavljenog zahteva Beograda za povratak srpskih snaga na KiM, albanski premijer je istakao da "Kosovo više nikada neće biti pod vlašću Beograda", prenosi Reporteri.

Smatra da je zahtev Beograda da pošalje trupe na KiM "podjednako nadrealan kao što bi bio i zahtev Prištine da pošalje trupe u Preševsku dolinu".

"Sve ovo je veoma daleko od onoga što nam treba. Ušli smo u treću deceniju otkako je ‘Kosovo jednom zauvek oslobođeno od Beograda’", rekao je Rama.

Dodao je da će Albanija "uvek stajati čvrsto uz Prištinu" svaki put kada njeno, kako je naveo, suvereno pravo da njome upravljaju njene vlasti u bilo kom obliku bude dovedeno u pitanje.

"Potrebne su tri stvari – dijalog, dijalog i dijalog"

Smatra i da je dijalog jedino rešenje za Beograd i Prištinu, samim tim i jedina platforma na koju treba da se orijentišu obe strane i naglasio da je sve drugo "loša politika".

"Potrebne su nam samo tri stvari: dijalog, dijalog, dijalog. Ostalo je samo loša politika. Znam dobro da je to lakše reći nego učiniti, ali svaka prečica koja se izvuče izvan teškog, čak i bolnog dijaloga između Srbije i Kosova, ne samo za njih, već i za ceo region, vodi na veoma opasnu teritoriju", naveo je Rama.

Kako je rekao, nismo izabrali da živimo u ovom burnom evropskom komšiluku koji se zove Balkan. "I da smo mogli, zamenili bismo jedni druge drugim susedima".

"Kao prvo, ne postoji drugo mesto na ovoj planeti na koje bismo mogli da preselimo našu zemlju, a drugo, svaki naš sused je tu da ostane. Zato je bolje da učimo, i brzo učimo, da živimo jedni sa drugima, da radimo jedni sa drugima, da pomažemo jedni drugima i bolje razumemo bez gubljenja više decenija da to treba da radimo, jer je to najbolja stvar koju možemo da uradimo da služimo sopstvenim interesima", nastavio je albanski premijer.

Poručio je da se pošast rata mora držati dalje od ovog regiona. "Mi ćemo uvek ostati, odlučno, uz 'republiku Kosovo' svaki put kada njeno suvereno pravo da njime upravljaju sopstvene vlasti bude dovedeno u pitanje u bilo kom obliku", napomenuo je Rama.

Na kraju je istakao da "nema sumnje da je izgradnja mostova saradnje sa Srbijom ne samo ispravna stvar, već je to nešto što služi albanskim interesima kao zemlje i kao nacije. To je promocija mira u regionu gde su duhovi prošlosti spremni da objave rat našoj zajedničkoj budućnosti", zaključio je Rama.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво