Читај ми!

Vučić: Ukinute slobodne vize za četiri zemlje; Novak: Migranti sve agresivniji

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se na prelazu Kelebija–Tompa sa predsednicom Mađarske Katalin Novak. Nakon obilaska privremenih graničnih barijera, predsednik Vučić je poručio da je Srbija do sada zbog ilegalnih migracija ukinula slobodne vize za četiri zemlje – Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju. Mađarska predsednica poručuje da su migranti sve agresivniji, kao i da su napadi na pripadnike granične policije svakodnevni.

Aleksandar Vučić se zahvalio Katalin Novak što će, kako je rekao, u Segedinu i danas razgovarati i rešavati probleme zajedno i dodao da ga je ona pozvala da poseti i njen roditeljski dom, što govori o prijateljstvu dva naroda i ličnom prijateljstvu.

"Zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da razgovaramo i rešavamo probleme zajedno. Dve vrste mera u Srbiji smo preduzeli. Krenuli smo u prihvatanje i ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajan broj migranata. Završili smo sa četiri zemlje do sada – za Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju i usklađivanje sa onim što zahteva od nas EU. Tek ćemo da preuzimamo mere zajedno sa kolegama iz Austrije i Mađarske", rekao je Vučić.

Najavio je da ćemo ojačati naše granice prema Severnoj Makedoniji, a kasnije i ka Bugarskoj, jer imamo ove godine četiri puta uvećan priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 puta uvećan sa teritorije Bugarske.

"Mi smo samo sa teritorije Severne Makedonije sprečili 45.965 ilegalnih ulaza. Vidim da je ta brojka u Mađarskoj 261.001 i preduzeli smo još jednu meru, to je oštriji pristup prema naoružanim kriminalnim grupama. Nedaleko odavde prema Subotici, Paliću i Horgošu imali smo na više mesta naše snage bezbednosti i oružane obračune i uhapsili više od 600 onih koji su mislili da mogu uz oružje da preduzimaju određene nedozvoljene radnje i učestvuju u ilegalnoj migraciji. Verujem da ćemo nastaviti da preduzimamo mere na očuvanju bezbednosti i sigurnosti", istakao je Vučić.

Zahvalio je prijateljima iz Mađarske na saradnji i dodao da i sa Češkom imamo najbliže odnose, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Novak: Migranti sve agresivniji, napadi češći

Mađarska predsednica istakla je, prilikom obilaska mađarsko-srpske granice sa predsednikom Srbije i bivšim češkim premijerom Andrejem Babišem, da se na toj granici brani EU.

"Došli smo da vidimo ovaj deo granice. Granica je naše obezbeđenje, obezbeđuje našu teritoriju. To je ujedno granica EU. Ako zajedno branimo ovde granicu onda branimo Evropu, mir i bezbednost građana EU", poručila je Novakova u izjavi novinarima.

Istakla je da se granica čuva da bi se sačuvao mir, odnosno kako bi konflikti ostali van granica.

Ukazala je da se zbog toga pravi jasna razlika između migranata, onih koji imaju pravo da se obrate za azil i iregularnih migranata.

"Velika je razlika ako neko dolazi kao azilant ili neko ko gazi zakonske propise prelazeći ilegalno granicu. Otvoreni smo za izbeglice iz Ukrajine. Više od milion je stiglo u Mađarsku ili prošlo preko naše zemlje. Njima pružamo svu moguću pomoć da prebrode teškoće sa kojima su se suočili", objasnila je Novakova.

Naglasila je da ima onih koji žele da ilegalno pređu granicu Evrope i da Mađarska odlučno postupa prema njima.

Pritisak iregularne migracije se, prema njenim rečima, stalno povećava i to se brojčano može dokazati.

"Do danas imamo više od 271.000 slučajeva ilegalnih pokušaja prelaska granice koje smo sprečili. Njihov broj je dvostruko uvećan u odnosu na prethodnu godinu. To je jedna od pojava sa kojom se suočavamo. Druga pojava je da su migranti sve agresivniji, sve više je krijumčara ljudi, svakodnevni su napadi na pripadnike granične policije. To ne možemo dozvoliti", istakla je Novakova.

Naglasila je da oni koji ilegalno prelaze granicu agresivno nastupaju prema službenim licima koja brane granicu Evrope.

"Od ovih 271.000 iregularnih migranata 90 odsto stiže iz pravca Srbije i zato pokušavamo sa prijateljima u Beogradu da stanemo na put tom problemu, i to ne samo na mađarsko-srpskoj granici već i na jugu na srpsko-severno makedonskoj granici. Potrebno je da proširimo saradnju i zahvalni smo svakoj zemlji koja se pridružuje saradnji i doprinosi zaštiti zajedničke granice", istakla je Novakova. 

Babiš: Potrebno je da i Srbija i sve zemlje Zapadnog Balkana budu deo Šengena 

Bivši premijer Češke Andrej Babiš rekao je da je jedno od rešenja za sprečavanje ilegalnih migranata da i Rumunija i Bugarska kao i Srbija i sve zemlje zapadnog Balkana budu deo Šengena.

"Imamo Srbiju koja nije član EU, ali treba da bude deo Šengena jer aktivno učestvuje u rešavanju problema", rekao je Babiš koji se sada bavi ilegalnim migracijama na kojima, kao je rekao krijumčari uzimaju milione i milijarde od ljudi koji moraju da beže iz svojih zemalja.

Kako kaže, učestvovao je na brojnim sastancima Fronteksa, bavio se granicom sa Severnom Makedonijom i Grčkom.

"Paradoksalno je bilo što su tamo hvatali ilegalne migrante koji su dolazili iz Šengena, i to što su napadali Mađarsku zbog ograde svi su je kritikovali ali su svi shvatili da je to pitanje bezbednosti, bezbednosti Evrope", rekao je Babiš.

"Ne mogu u Šengenu da budu samo članice EU, Evropa je Asteriks i Obeliks i ona se mora braniti sa mora", rekao je Babiš i dodao je da ga je šokirala činjenica da je Hrvatska čekala na ulaz u Šengen osam, devet godina i da Bugarska i Rumunija i dalje čekaju.

Dodao je da u celu priču treba uključiti i Tursku, odakle dolaze milioni izbeglica i Siriju.

"Potrebne su nam Rumunija, Bugarska, Srbija, ceo Balkan, nije potrebno da su svi članice EU, potrebne su nam te zemlje", rekao je on i dodao da se Evropski savet problemom ne bavi na pravi način.

Babiš je rekao da je EU južnim zemljama dala milione, da Mađarska nije dobila ništa iako je rado zbrinula izbeglice iz Ukrajine, kao i Češka.

"Znam da postoji 27 ministara, da pregovori komplikovani, ali reč je o bezbednosti. Moramo da preuzmemo korake", rekao je Babiš i podsetio kako je Zoran Zaev (bivši premijer Severne Makedonije) danima bio suočen sa problemom ilegalnih migranata i željom da pomogne Evropi.

Ako bi se sve zemlje udružile u toj borbi, to bi bila velika prednost za sve nas, rekao je Babiš, koji je susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem iskoristio da zahvali Srbiji na pomoći tokom pandemije. 

Predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije su u novembru, tokom susreta u Beogradu, potpisali Memorandum o saradnji tri zemlje kako bi se što efikasnije borile protiv ilegalnih migracija.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво