Читај ми!

Snežana Paunović iz SPS-a i Boško Obradović iz Dveri o zahtevu za povratak srpskih snaga na sever KiM

Boško Obradović, predsednik Poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok, pozdravlja ideju državnog rukovodstva da se od Kfora traži povratak pripadnika srpske vojske i policije na KiM, podsećajući da su oni takav zahtev iznosili već deset godina. Snežana Paunović, predsednica Poslaničke grupe Ivica Dačić – SPS, ne očekuje da će Kfor pristati na zahtev Srbije koji je legitiman, opravdan i potpuno u skladu sa situaciojom koja je trenutno na KiM, ali da je pred nama diplomatska borba za svaki metar te teritorije.

Šesti je dan barikada na severu Kosova i Metohije, Srbija će, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, zvanično zatražiti od Kfora dozvolu o povratku srpskih snaga bezbednosti na KiM u skladu s Rezolucijom SB UN 1244. Vlada Srbije bi o tome trebalo da donese odluku na današnjoj sednici.

Boško Obradović je uputio podršku Srbima na KiM, ali i ogromnu solidarnost sa ogromnim brojem Srba koji žive i severno i južno od Ibra.

Istakao je da je ovo vreme kada svi moramo da pokažemo maksimalnu nacionalnu solidarnost, jedinstvo, slogu u odbrani KiM u sastavu Srbije.

"Mi smo apsolutno pozdravili ideju državnog rukovodstva da se od Kfora traži povratak pripadnika srpske vojske i policije na KiM. Uostalom, to je naš zahtev koji već deset godina ispostavljamo vlastima i ovo je prvi put da je vlast prihvatila jednu ideju patriotske opozicije. To je čini mi se dobar iskorak", ocenio je Obradović.

Takođe, ocenio je i da je dobro što su Srbi napustili kosovske institucije, što je i bio njihov zahtev u brojnim rezolucijama koje su podnosili Skupštini.

"Bez obzira na to šta će odgovoriti Kfor, Rezolucija SB UN 1244 omogućava povratak 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na KiM. Sada treba pitati ko ne poštuje važeću međunarodnu Rezoluciju UN i zašto", naglasio je Obradović. 

Smatra da temu KiM treba vratiti na viši nivo u SB UN. 

Snežana Paunović ne očekuje da će Kfor pristati na zahtev Srbije koji je legitiman, opravdan i potpuno u skladu sa situacijom koja je trenutno na KiM.

"Potpuno se slažem s tim da je bilo momenata i ranije kada je trebalo postupiti na taj način i tražiti ulazak 1.000 pripadnika vojske i policije na tu teritoriju. S druge strane, potpuno imam svest da će komandant Kfora negativno odgovoriti", rekla je ona.

Pretpostavlja da tu ima onda prostora da se Srbija obrati SB UN i da bi to mogao da bude sledeći korak.

Međutim, ukazuje da su odnos snaga i sve poruke koje slušamo na dnevnom nivou prilično jasni – "kada je u pitanju Srbija, mi tamo imamo iskrene prijatelje u Rusiji i Kini", ali nije sigurna koliko je to dovoljno u ovom trenutku da pobedi ona pravda koju Srbija već više od dve decenije očekuje.

"Ovde je lični interes iznad svega. Ako znamo da firma Veslija Klarka i danas eksploatiše rudna bogatstva Kosova i Metohije, to je pre svega finansijski interes. Nemaju oni empatije ni prema albanskom narodu, jer da postoji makar malo empatije ili svesti kako ti ljudi žive, onda ih svakako ne bi gurali u ovu situaciju", smatra Paunovićeva.  

O Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština 

Kada je reč o osnivanju ZSO, Paunovićeva očekuje da poruka "odmah" američkog izaslanika Gabrijela Eskobara upućena Aljbinu Kurtiju odmah i stupi na snagu.

Veruje da Eskobar i misli to što je rekao. "Želim da verujem da će Kurti odmah poslušati to 'odmah', koje je izgovorio Eskobar", rekla je ona.

Međutim, podseća, da smo pre toga čuli i Kurtija, koji apsolutno ne razmatra uvođenje i formiranje ZSO, ni implementaciju Briselskog sporazuma.

Obradović je istakao da Patriotski blok pre svega traži poništavanje Briselskog sporazuma, jer je on, kako ocenjuje, i doveo do ove situacije na KiM. 

"Briselskim sporazumom su ukinute državne institucije Srba na severu KiM, sve ono što je čuvalo Srbe od kosovske vlasti. Pre Briselskog sporazuma Albanci nikada nisu kročili na sever KiM. Sever je bio potpuno pod kontrolom države Srbije", ukazao je Obradović.

Zato je, naglašava, važno poništiti Briselski sporazum, "obnoviti srpske institucije na severu KiM, raspisati izbore za sve četiri lokalne samouprave po srpskom ustavu, a ZSO je samo poziv da Srbi nasednu da se vrate u separatističkih vlasti u Prištini, što mislim da bi bio ulazak u jednu potpuno novu katastrofu". 

Zapitao je i da li se može verovati Euleksu koji ne zna gde je uhapšeni srpski policajac Pantić, Kforu koji nije sprečio pogrom Srba 2004. godine.

"Nama je neophodna podrška srpske vojske i policije da bi garantovala bezbednost za Srbe na KiM", zaključio je on.

Paunovićeva se nije složila s Obradovićem da pre Briselskog sporazuma nije bilo Albanaca na severu KiM, kao i da nije realna priča o apsolutnoj kontroli na severu KiM.

"Počeli smo i sami da se svodimo na sever, nesvesni da su nam vrednosti o kojima transparentno govorimo južno od Ibra. Lepo bi bilo da mi imamo danas mogućnost da srpska vojska kontroliše teritoriju južne srpske Pokrajine koja je 1999. godine okupirana", podsetila je ona.

Poručila je da je pred Srbijom diplomatska borba za svaki metar tog dela naše teritorije, ali je pred nama i realnost da velike sile priznaju njihovu realnost.

Ceo politički dijalog Snežane Paunović i Boška Obradovića možete pogledati u videu.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво