Parlament o zabrani diskriminacije

Srbija usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije postaje deo porodice evropskih država koje pružaju svobuhvatnu zakonsku zaštitu građanima, rekao ministar Čiplić obrazlažući Predlog zakona. Obezbeđena većina za usvajanje zakona, iako su pojedini poslanici vladajuće koalicije protiv. Usvojeno više zakona i konvencija potrebnih da bi EU odobrila viznu liberalizaciju.

Predlog zakona o zabrani diskriminacije koji je prethodnih dvadesetak dana izazvao burnu polemiku u javnosti, konačno se našao pred poslanicima. Posle usvajanja seta zakona i konvencija važnih za stavljanje Srbije na "belu šengen listu", počela je nova sednica čija je jedina tačka dnevnog reda upravo usvajanje kontroverznog zakona.

Predlogom zakona o zabrani diskriminacije prvi put bi na sveobuhvatan način trebalo da budu sankcionisani svi slučajevi diskriminacije i zaštićene grupe koje mogu biti diskriminisane. 

Predlog zakona je na početku sednice obrazlažio ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Čiplić je ocenio da će Srbija donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije postati "deo porodice evropskih država koje pružaju sistemsku i svobuhvatnu zakonsku zaštitu svim svojim građanima".

"Pružajući takvu zašititu građanima, pre svega starima, deci, ženama, nacionalnim manjinama, osobama sa invaliditetom, sindikalnim aktivistima i drugima, taj zakon će Srbiji služiti na čast, i pred njenim građanima i pred licem Evrope", rekao je Čiplić.

Ministar je kao osnovne razloge za donošenje ovog zakona naveo obavezu Srbije da poštuje međunarodne standarde i ugovore koje je ratifikovala, kao i ispunjenje standarada za stabilizaciju i pridruživanje EU, harmonizacijom srpskog zakonodavstva s pravnim tekovinama Unije.

Izmenjena verzija zakonskog predloga, koji je izazvao velike polemike u javnosti i negodovanja verskih zajednica i tradicionalnih crkava, usvojena je na poslednjoj sednici vlade, u petak, i upućena Paralmentu po hitnoj proceduri.

Predlog zakona najverovatnije će dobiti većinu u Parlamentu, uprkos tome što za njegovo usvajanje nisu svi u vladajućoj koaliciji.

Pre rasprave o zakonu, sednica je počela burno. Opozicija je ukazivala da je pri glasanju za izbor Sonje Liht za člana Agencije za borbu protiv korupcije povređen Poslovnik, jer je glasanje ponovljeno pošto je prvi put bilo neuspešno.

Skupština je završila rad oko 20 časova. Sutra se nastavlja načelna rasprava o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije.

Za i protiv 

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da tri poslanika te stranke neće glasati za predlog antidiskriminacionog zakona, jer je za njih neprihvatljiv. Marković  smatra da je zakon u suprotnosti sa stavom crkve i ocenio da nije ni u interesu žena.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović najavio je da će ta stranka glasati za Predlog zakona o zabrani diskriminacije pod uslovom da predloženi tekst ne bude izmenjen.

Ostale opozicione stranke kritikuju predloženi zakon, a posebno član 21, koji reguliše diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. Poslanici Srpske radikalne stranke podneli su preko 400 amandmana na Vladin Predlog.

Protivnici zakona tvrde da je pisan na brzinu i pod uticajem "gej lobija".

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković usprotivila se svođenju zakona isključivo na zabranu diskriminacija po pitanju seksualne orjentacije, pošto on podrazumeva zabranu diskrinicije po mnogim osnovama.

"Zakon je suviše ozbiljan i postoji mnogo ugroženih delova populacije da bi mogao da se svede na referemdumsko pitanje da li je biti gej okej", rekla je Janković.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio da će ta stranka glasati protiv Predloga zakona zato što "ima pamfletsku sadržinu i ne bavi se na ozbiljan način pitanjem zaštite od diskriminacije".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će stav te stranke zavisiti u velikoj meri od toga koje će amandmane Vlada prihvatiti i ocenio da sadašnji Predlog zakona ima "velike veze sa pedofilijom".

Todorović je upitao šta će se desiti ako se "na primer pedofilima omogući da tu bolest ispoljavaju bez ikakvih problema i pod zaštitom zakona", navodeći da je nekada i homoseksualizam tretiran kao bolest, kao što se sada tretira pedofilija, ali da nije sigurno da će tako biti u budućnosti.

"Ovo je jedan od najznačajnijih civilizacijskih koraka koje Srbija pravi", rekla je predsednica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija. Istakla je da je on važan i zato što se Srbija kao društvo određuje prema suštinskim pitanjima.

Šefica poslanika G17 plus Suzana Grubješić je ukazala na potrebu donošenja jednog opšteg zakona kako bi svi građani bili tretirani jednako. Navela je da antidiskriminacioni zakon nisu još jedino donele Rusija, Ukrajina, Kipar i Turska od svih evropskih država.

O Predlogu zakona 

Predlogom zakona je utvrđeno da povreda načela jednakih prava i obaveza postoji ako se licu ili grupi, zbog ličnog svojstva, neopravdano uskraćuju prava i slobode ili nameću obaveze koje se u istoj ili sličnoj situaciji ne uskraćuju ili ne nameću drugom licu ili grupi i ako su cilj ili posledica preduzetih mera neopravdani.

Zakon će sankcionisati oblike neposredne i posredne diskriminacije, kao i povredu načela jednakih prava i obaveza, viktimizaciju, udruživanje radi vršenja diskriminacije, govor mržnje i uznemiravanje i ponizzavajuće postupanje, a svako će imati pravo da ga nadležni sudovi i drugi organi javne vlasti efiksno štite od diskriminacije.

Tim zakonom biće zaštićene različite grupe populacije kao što su manjine, pripadnici verskih zajednica, invalidi, zaposleni, lica koja traže zaposlenje, lica nad kojima se vrši krivična sankcija, maloletnici, deca, pacijenti, osobe diskriminisane na osnovu pola i seksualne orjentacije.

Izmenjena verzija zakonskog predloga

Prema novom zakonskom Predlogu, član 18 je izmenjen tako što mu je dodat drugi stav, koji glasi: "Ne smatra se diskriminacijom postupanje sveštenika, odnosno verskih službenika koje je u skladu sa verskom doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica upisanih u registar verskih zajednica, u skladu sa posebnim zakonom kojim se uređuje sloboda veroispovesti i status crkava i verskih zajednica.

U tom članu zadržan je prethodni stav koji glasi: "Diskriminacija postoji ako se postupa protivno načelu slobodnog ispoljavanja vere ili uverenja, odnosno ako se licu ili grupi lica uskraćuje pravo na sticanje, održavanje, izražavanje i promenu vere ili uverenja, kao i pravo da privatno ili javno iznese ili postupa shodno svojim uverenjima."

U članu 21, koji reguliše diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, izostavljen je treći stav koji se odnosi na transeksualnost.

U inovinarnom zakonskom Predlogu član 21 glasi: "Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji. Svako ima pravo na slobodu izražavanja svoje seksualne orjentacije, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja seksualne orijentacije je zabranjeno."

Članu 20 antidiskriminacionog zakona pridodato je da se zabranjuje diskriminacija na osnovu pola, što podrazumeva i zabranu diskriminacije prema osobama koje su promenile pol.  

Usvojeno više zakona i međunarodnih konvencija

U prvom delu današnjeg zasedanja, Parlament je usvojio više zakona i konvencija potrebnih za stavljanje Srbije na belu Šengen listu.

Usvojen je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima koji će omogućiti brže vođenje krivičnih postupaka za dela organizovanog kriminala koja imaju transnacionalni karakter.

Međunarodna pravna pomoć obuhvata izručenje okrivljenog ili osuđenog, preuzimanje i ustupanje krivičnog gonjenja, izvršenje krivične presude i ostale oblike međunarodne pravne pomoći.

Poslanici su usvojili zakone o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, o matičnim knjigama, kao i predloge zakona o potvrđivanju nekoliko međunarodnih konvencija.

Skupština je potvrdila Konvenciju o visoko tehnološkom kriminalu, Konvencije Saveta Evrope o pranju, traženju, zapleni i oduzimanju prihoda stečenih kriminalom i o finansiranju terorizma.

Potvrđen je i dodatni protokol uz Konvenciju o visoko tehnološkom kriminalu koji se odnosi na dela rasističke i ksenofobične priprode urađena preko računara.

Skupština je potvrdila i Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, kao i Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju terorizma i Protokol o izmenama Evropske konvencije o suzbijanju terorizma.

Potvrđen je Sporazum između Republike Srbije i Kraljevine Danske o olakšanoj proceduri u izdavanju viza.

Poslanici su usvojili Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji, kao i o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Parlament je izabrao članove Zdravstvenog saveta Srbije, Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta Državne revizorske institucije.

Skupština Srbije razrešila je predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandra Jovanovića i dva člana tog saveta - Mihaila Đurića i Aleksandra Lipovskog. Takođe je razrešeno više sudija, a Danka Aksentijević je izabrana za člana Saveta Državne revizorske institucije.

Lider LSV-a Nenad Čanak privremeno je izašao iz kuće "Velikog brata" da bi učestvovao u glasanju, što je izazvalo burnu reakciju prisutnih poslanika. Potvrdio je da je u Skupštini uzeo samo sedam dana neplaćenog odsustva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи