Читај ми!

Čule se rafalna paljba i detonacija, škole na severu KiM od sutra neće raditi

Pripadnici ROSU ušli su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, isterali čuvara i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze. Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni peške ni automobilom preko Jarinja i Brnjaka. Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić. Osnovne i srednje škole na severu KiM od sutra neće raditi. Čule su se i rafalna paljba i detonacija.

Извештај Андрије Игића (23.35)

Вучић за Ројтерс: Тражимо ослобађање Срба и начин да се смире тензије

Председник Србије Александар Вучић је, у интервјуу за британску агенцију Ројтерс, рекао да Београд тражи ослобађање свих ухапшених Срба и начине да се смире тензије на северу КиМ.

Вучић је у интервјуу, који је дао након седнице Савета за националну безбедност, поновио да Срби на КиМ не смеју да учествују у насиљу над припадницима снага Кфора и Еулекса.

"Нико, ни под којим околностима не би требало да учествује у нападима на Еулекс и Кфор", рекао је Вучић.

На питање да ли ће Београд покушати да нађе начин да дође до деескалације ситуације на северу КиМ, кратко је одговорио "апсолутно".

Агенција наводи да је Вучић оптужио власти у Приштини и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да подстичу напетости "небројаним једностраним потезима".

"Кад год би неко помислио да смо нешто решили, појави се други проблем", указао је Вучић.

Председник Србије затражио је да се ослободе недавно ухапшени Срби на северу КиМ јер се, како је нагласио, "држе под измишљеним оптужбама" и да се косовска полиција повуче са севера КиМ, у складу са Бриселским споразумом.

"Косовска полиција нема шта да ради на северу... Посебно људи наоружани до зуба. То изазива нелагодност и страх међу српским становништвом", рекао је Вучић.

Британска агенција тврди да је Вучић одбио да прецизира које је кораке Савет за националну безбедност усвојио на седници.

Опширније Краће

Вучевић: На седници Савета одлучено - нема одустајања од мира

Министар одбране Милош Вучевић каже да је на седници Савета за националну безбедност, којом је председавао председник Србије и врховни командант Војске Александар Вучић, одлучено да се неће одустати од очувања мира.

"Зато позивамо Албанце и Србе на смиривање ситуације, а посебно ја позивам Србе на северу да буду сталожени и мирни, да не наседају на провокације и да поштују Еулекс и Кфор", написао је Вучевић на Инстаграму.

Додао је да ће држава учинити све да се сачувају отаџбина и мир за све грађане.

"Ми само желимо да наш народ остане на својим огњиштима и зато тражимо да се испоштује Бриселски споразум и да се формира Заједница српских општина", навео је Вучевић.

"Нема предаје, сви смо уз вас", поручио је министар.

Опширније Краће

Брнабићева Бербоковој: На основу којих критеријума одлучујете која резолуција СБ УН се мора поштовати

Председника Владе Србије Ана Брнабић реаговала је на изјаву шефице немачке дипломатије Аналене Бербок да је неприхватљиво слање српских снага на КиМ.

"У последњем саопштењу министара иностраних послова земаља Г7 од 14. маја 2022. наводи се да је у решавању сваког проблема или кризе у свету (Либија, Сирија, Јемен, Сомалија, итд.) неопходно стриктно спровођење одговарајућих резолуција Савета безбедности УН (УНСЦР)",

Сада изненађујуће, како је приметила, Министарство спољних послова Немачке експлицитно поручује да Резолуцију 1244 -којом је предвиђено да Србија има право да тражи повратак одређеног броја својих безбедносних снага на КиМ, треба игнорисати, јер је "неприхватљиво".

"Што се тиче међународног права и стабилности, на основу којих критеријума одлучујете које резолуција СБ УН се мора поштовати, а које се морају занемарити? На пример, у случају Либије, Резолуција 2571 се мора поштовати, али у случају Србије, Резолуција 1244 мора се игнорисати? Ово је запањујући ниво апсурда", указала је Брнабићева.

Оно за чим Срби на КиМ чезну јесу мир и стабилност, истакла је премијерка и поручила да ми не бисмо имали ништа против да видимо поштовање међународног права, Повеље УН, СБУН...

"Још једна ствар: не би било тензија када би Курти само поштовао споразуме, а не оно што сада ради - једнострано их криши", закључила је председница Владе Србије.

Опширније Краће

Чуле се рафална паљба и детонација

Нешто након 21 час чуле су се рафална паљба и детонација, јавља извештач РТС-а из Рудара.

Не зна се ко је пуцао.

Основне и средње школе на северу KиМ од сутра неће радити

Како сазнаје Косово онлајн, због актуелне ситуације на северу КиМ од сутра неће радити основне и средње школе, које функционишу у систему Републике Србије.

У овом тренутку се још увек не зна до када ће образовне установе на северу остати закључане.

Ракић: Формиран Кризни штаб који ће извештавати о ситуацији на терену

Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да је, због комплексности ситуације на КиМ, формиран Кризни штаб који ће редовно извештавати о ситуацији на терену.

Ракић је, коментаришући ситуацију на терену, у укључењу за емисију ''Хит твит'' на телевизији Пинк, рекао да су тензије на КиМ и даље присутне.

"Тензије нису пале. Овде смо у Звечану, тачније у месту Рударе, где се народ окупља све више и све већи број грађана пристиже свакога тренутка", рекао је Ракић. Он је оценио да је након данашњих изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија само подгрејана ватра и да су спрске породице уплашене.

"Грађани нису и не желе да наседају на провокације", поручио је он. Ракић је позвао грађане да, имајући у виду виши степен тензија који је последица претњи Приштине, буду мирни и уздржани, "али и будни и не дозволе да ико наседа на провокације".

"Управо је то оно што жели Приштина. Приштина стално спроводи неке акције да би изазвали нашу реакцију и окривили нас да смо ми тај рушилачки и реметичачки фактор", упозорио је Ракић. Он је нагласио да Срби на северу КиМ желе само мир и ништа друго.

"Желимо да сачувамо своје породице и да останемо да живимо овде" , поручио је Ракић.

Бербок: Неприхватљиво слање српских снага на КиМ

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок оценила је вечерас да је "потпуно неприхватљиво" слање српских снага на КиМ.

"Косово је смирило тензије одлагањем локалних избора. Недавна реторика из Србије учинила је супротно. Предлагање слања српских снага на Косово потпуно је неприхватљиво, као и најновији напади на Еулекс. Сва моја подршка је за дијалог који воде ЕУ и Мирослав Лајчак", написала је Бербокова на Твитеру.

Председник Вучић изјавио је јуче да је усаглашен текст којим ће у складу са Резолуцијом 1244 Србија упутити захтев Кфору да обезбеди распоређивање српске војске и полиције на КиМ, додајући да нема илузија да ће тај захтев бити прихваћен.

(РТС)

Председник Александар Вучић, након седнице Савета за националну безбедност, позвао је Србе на северу Косова и Метохије да буду сталожени и мирни и да не наседају на провокације, као и да поштују Кфор и Еулекс.

Данас ја за мене свакако најтежи дан од када сам председник, поручио је Вучић.

Што се тиче седнице Савета за националну безбедност, истиче да смо сатерани уза зид.

"Данас ја за мене свакако најтежи дан од када сам председник Републике или председник владе Србије, вероватно и најтеже ноћ је преда мном", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да тешка ноћ чека Србе на КиМ.

"Надам се да имамо уверавања из Кфора, из Европе, да они неће предузимати насилне акције против демонстраната. Надамо се да ће то тако проћи. Настављамо да разговарамо са њима, то је наш посао. Учинићемо све да се сачувају мир и стабилност", рекао је Вучић.

Извештај Андрије Игића (19.30)

Одржана седница Савета за националну безбедност

Одржана је седница Савета за националну безбедност, а председник Александар Вучић обраћа се у Другом дневнику РТС-а.

Амбасаде САД у Београду и Приштини траже да се уклоне барикаде

САД изражавају дубоку забринутост због тренутне ситуације на северу Косова, наводи се у заједничком саопштењу амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду и Приштини.

"Разумемо да су косовске власти притвориле особу осумњичену за умешаност у насилни напад на косовске органе за спровођење закона и органе изборне комисије. Ово хапшење се користи као оправдање за нелегалне блокаде путева, као и претње и застрашивање косовских власти и локалног становништва", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, они који су подигли "нелегалне блокаде" треба одмах да их демонтирају.

"Очекујемо престанак свих претњи насиљем и застрашивања. Изражавамо нашу захвалност и пуну подршку Косовским снагама НАТО – Кфору за њихове напоре да обезбеде безбедност и слободу кретања и Мисији Европске уније за владавину права – Еулексу. Одлучно осуђујемо као неприхватљиве све нападе на косовске и међународне безбедносне агенције", каже се у саопштењу.

Из амбасада САД у Београду и Приштини позвали су све стране на "максималну уздржаност".

"Да одмах предузму акцију како би се постигла деескалација ситуације и да се уздрже од провокативних радњи. Позивамо стране да раде у оквиру дијалога који води ЕУ како би се решила питања која изазивају забринутост", истиче се у саопштењу.

Седница Савета за националну безбедност

Седница Савета за националну безбедност, којом председава председник Александар Вучић, одржава се у Председништву.

Седници присуствују премијерка Ана Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, директор Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александар Вулин, министарка правде Маја Поповић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић...

Извештај Андрије Игића из Рудара (18.15)

Породица Дејана Пантића кога је јуче, наочиглед супруге, косовска полиција ухапсила на Јарињу, од тренутка хапшења нема никакве информације о њему и забринута је за његово здравље.

Како су чланови породице рекли за Косово онлајн, Дејан Пантић је тежак срчани болесник, а пре само три месеца у Ваљеву му је уграђен стент.

Портпаролка НАТО-а: КФОР остаје будан и способан да изврши свој мандат на КиМ

КФОР остаје изузетно будан и потпуно способан да изврши свој мандат добијен од УН на Косову и Метохији, изјавила је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

"Позивамо све стране да избегавају провокативне акције и реторику и да допринесу смирењу и стабилности", написала је она на Твитеру.

Лунгеску је навела да се КФОР придружује НАТО савезницима и ЕУ у оштрој осуди синоћњег напада шок бомбом на извиђачку патролу Еулекса на Косову.

"Сваки такав напад је неприхватљив и кривци морају бити позвани на одговорност", истакла је она.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (15.30)

Ракић: Курти вечерас шаље РОСУ на север КиМ

Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да на "основу информација које имају, Аљбин Курти ће вечерас на север Косова послати до зуба наоружане РОСУ и остале јединице да прогони српски народ и спроводи Олују".

"Након нашег апела за мир, а према информацијама које имамо, Аљбин Курти је на седници са својим безбедносним структурама најавио да ће вечерас послати до зуба наоружане РОСУ и остале јединице на север Косова и Метохије да прогони наш народ и спроводи Олују", навео је Ракић.

Позвао је Кфор да спречи упад РОСУ на север Косова, подсећајући да је њихово присуство на овим просторима противно свим споразумима на снази.

"Ово је тренутак када је одговорност на Кфору и Еулексу, да спречи хаос који Курти спрема", поручио је Ракић.

Брнабић: Барикаде на северу КиМ не показују само незадовољство и очај Срба

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је, регаујући на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да групе косовских Срба морају одмах да уклоне барикаде, да барикаде на северу Косова и Метохије не показују само незадовољство и очај Срба на КиМ.

"Ту су не само зато што су им угрожена основна људска права, већ штите и Бриселски споразум који сте потписали и чије спровођење треба да гарантује ЕУ", написала је она на Твитеру.

Према њеним речима, барикаде су позив на мир и, такође, позив на акцију међународне заједнице да почне да ради свој посао! "Дакле, да, помозите (премијеру привремених приштинских институција Аљбину) Куртију да уклони барикаде и заједно са њим ћете уклонити све што је остало од вашег ауторитета и кредибилитета", истакла је она.

Брнабић је истакла да по свему судећи, Квинта, заједно са Борељом, наводи да барикаде на северу Косова и Метохије морају да буду уклоњене јер су нелегалне.

"Занимљиво, нису толико гласни о незаконитости хапшења Срба, на пример Дејана Пантића, који је ухапшен јуче без икаквих доказа, или када косовска полиција крши Бриселски споразум уласком у општине са вец́инским српским становништвом на северу, наоружана дугим цевима", написала је она.

Ана Брнабић је нагласила да ти људи на барикадама јасно изражавају свој протест и то раде мирно, а да је једини начин да их чују, нажалост, на барикадама.

"Да ли сте ли их чули када им је у јануару ове године одузето право гласа? Не баш. Да ли сте их чули пре три месеца када им је Приштина запленила имовину за изградњу нелегалних војних станица? Апсолутно не", написала је премијерка Србије. Она се запитала: "Да ли сте их чули 136 пута када су различите српске породице нападнуте само ове године (50 одсто више од доласка Куртија на власт у Приштини)? Не". "Обраћате пажњу само када су на барикадама", истакла је премијерка.

Опширније Краће

Вучић сазвао седницу Савета за националну безбедност за 19 часова

После најновијих претњи Аљбина Куртија да ће у вечерњим сатима напасти Србе на барикадама свим расположивим средствима, председник Александар Вучић сазвао је седницу Савета за националну безбедност у 19 часова.

О најновијим одлукама председник ће говорити у Другом дневнику Радио-телевизије Србије од 19 сати и 30 минута.

Полиција тврди да није интеревенисала на Газиводама

Дирекција полиције у Приштини саопштава да њене специјалне јединице нису притвориле и малтретирале српског држављанина запосленог на језеру Газиводе и да нису заузеле објекат на тој локацији.

"Косовска полиција са својим јединицама стационирана је на магистралном путу који води ка прелазу Брњак, није стационирана ни у једном конкретном објекту и није малтретирала ниједно лице или запосленог, како је објављено у медијима, већ је само легитимисала лице које је на тој локацији снимало телефонске разговоре, што је након легитимације настављено без проблема", наводи се у саопштењу.

Полиција додаје да су на тој локацији "синоћ криминалне групе у три наврата пуцале на полицијске јединице које су биле на службеној дужности, а које су у самоодбрани биле принуђене да ватреним оружјем одговоре криминалним лицима", тврди полиција.

Опширније Краће

Курти: Кфор тражио од нас време да уклони барикаде

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Кфор од Приштине тражио још времена да уклони барикаде које су Срби поставили на северу Косова и Метохије.

Курти је на прес конференцији рекао да верује да је то најбољи могући начин да се ситуација реши, пише Газета експрес.

"Кфор је тражио још времена да завршио тај посао и ми чекамо", рекао је Курти.

Блокаде путева назвао је неприхватљивим и оценио да не би требало да се понављају у будућности.

Курти је позвао Кфор да свима гарантује слободу кретања. Срби са КиМ јуче су поставили барикаде на северу КиМ након што је косовска полиција ухасила бившег полицајца Дејана Пантића.

Опширније Краће

В. К., радника у објекту на језеру Газиводе где су упали специјалци косовске полиције, каже да је отишао на велику брану да измери ниво воде због кише и да је тада видео четири-пет припадника Росу како обијају кућицу и ломе капију на брани.

"Уперили су пушке у мене, испитивали ме и исцепали заставу, а онда ме отерали", наводи В. К.

Борељ тражи уклањање барикада, поручује да неће толерисати нападе на Еулекс

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ неће толерисати нападе на Еулекс.

"ЕУ неће толерисати нападе на Еулекс или коришћење насилних, криминалних дела на северу. Групе косовских Срба морају одмах уклонити барикаде. Мора се вратити мир. Еулекс ће наставити да координира са косовским властима и КФОР-ом", написао је Борељ на Твитеру.

Истакао је да сви актери морају избегавати ескалацију.

Брнабић: Победиће мир, а не Курти

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да је Србија посвећена миру и стабилности, као и да ће "победити мир, а не Курти".

"Оно што Аљбин Курти доживљава као претњу су наши стални позиви на мир и стабилност, отворен и поштен дијалог, поштовање и пуну примену свих договора постигнутих у досадашњем току дијалогу Београда и Приштине. Србија је посвећена миру и стабилности.  Србија поштује све потписане споразуме: Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, али и Резолуцију 1244 СБ УН и Повељу УН", навела је Брнабићева.

С друге стране, како наводи, Куртијеве вредности су: "Бриселски споразум не постоји; Вашингтонски споразум није важећи; Резолуција 1244 је војна претња Приштини; људска права и владавина права за њега значи забрана права Србима да гласају, одузимање имовине и свакодневне претње бруталном силом".

Каже да је, иако Курти говори да не жели сукоб, већ дијалог и мир, чињеница да сада сви, чак и они који га најснажније подржавали из ЕУ и САД виде за шта се он заиста залаже и које су његове вредности, а то нису мир и стабилност.

"Још једном, упркос Куртијевом неодговорном понашању и ратнохушкачкој политици, позивамо на смиреност и још више стрпљења. Сви протести треба да буду мирни и демократски. Морамо да заштитимо најважнију ствар за све, а то је мир. Мир ће победити, а не Курти", закључила је Брнабићева.

Раније данас, огласио се и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, истичући да ће Србија чувати мир и стабилност, али и безбедност Срба на КиМ и да очекује појачавање страних притисака на нашу земљу после 17. децембра.

Опширније Краће

Петковић обавестио Лајчака о упаду РОСУ на Газиводе

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић обавестио је специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да су специјалне јединице косовске полције Росу противправно упале на Газоводе.

"Управо сам обавестио Мирослава Лајчака о оружаном и противправном упаду Куртијевих специјалаца Росу на Газиводе! Одузели су чувару кључеве, поцепали заставе Србије", написао је Петковић на Твитеру.

РОСУ блиндираним возилима упали на брану Газиводе

Припадници РОСУ ушли су, како сазнаје РТС, под пуним наоружањем и блиндираним возилима, у објекат велике бране на језеру Газиводе.

Они су, са дугим цевима и оклопним возилима, тамо затекли чувара који мери ниво воде, истерали га са објекта и поскидали српске заставе које се тамо налазе.

Према последњим информацијама, они се налазе и даље на објекту код велике бране на Газиводама, који су насилно и противправно заузели.

Припадници РОСУ на путу Митровица - Зубин Поток

Према последњим информацијама на путу Митровица - Зубин Поток, према пункту Брњак, дошло је до великог покрета полицијских снага, јавља дописник РТС-а.  

Полиције има на свим прилазима Косовској Митровици и Зубином Потоку, повремено пролазе и припадници Еулекс полиције и Кфора.  

Иначе, север Космета је и даље блокиран што од стране полиције, што од стране грађана који су на више локација камионима и другим возилима поставили барикаде.

Прва барикада је постављена у месту Рударе из правца Приштине према Рашки и до пункта Јариње постављено је више барикада.

Преко административних пунктова Јарење и Брњак не може се и даље ни пешке ни аутомобилима. Саобраћај је затворен на главним путним правцима, а кретање је могуће једино споредним путевима.

Они који из правца централне Србије долазе на Косово и Метохију могу једино преко пункта Мердаре и јужније од њега, јавља дописник РТС-а.

У Косовској Митровици и Звечану раде само прехрамбене продавнице док су кафићи и угоститељски објекти затворени.

Опширније Краће

Ракић: Не смемо насести на провокације, морамо остати мирни и суздржани

Председник Српске листе Горан Ракић позвао је грађане на Косову и Метохији на мир и суздржаност и апеловао на њих да не наседају на провокације.

"Свима нама је потребан мир, и наставак дијалога како би се дао простор преговарачима који би кроз дијалог дошли до решења ове ситуације а не кроз једностране потезе", наводи Ракић.

У том смислу, додаје он, желимо да се наши ухапшени суграђани пусте, јер су сви свесни да се ради о монтираним оптужбама, али захтевамо и да се спречи било какав упад косовских полицијских или других јединица на север Косова и Метохије.

"Позивам грађане да омогуће Кфору и Еулексу кретање јер је њихово присуство у складу са раније усвојеним међународним споразумима", навео је Ракић.

Опширније Краће

Еулекс: Наша патрола синоћ нападнута шок бомбом, нема повређених

Еулекс је у саопштењу потврдио да је синоћ код Рудара бачена шок бомба на њихову извиђачку патролу. Истичу да том приликом нико није повређен, а није причињена ни материјална штета.

Поручују да су тај напад, као и, како наводе, напади на косовске полицајце - неприхватљиви.

"Снажно осуђујемо насилна дела која су починила наоружана лица на северу Косова, укључујући и против међународне заједнице. Еулекс ће наставити да ради са одлучношћу да подржи стабилност Косова, у оквиру граница свог мандата", наводи се у саопштењу у којем се позивају косовске институције да починиоце приведу правди.

Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер придружио се Еулексу у осуди напада.

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима на КиМ да "нема и неће бити предаје".

Истиче да је порука свима другима да формирају ЗСО, поштују права и слободу Срба и Србије и понашају се у складу са потписаним споразумима и међународним правом, јер то је, каже, једини пут за почетак нормализације односа и живота свих нас.

Погоршање ситуације на северу Косова представља разлог за дубоку забринутост, изјавила је копредседавајућа српског кокуса у америчком Конгресу Клаудија Тени.

Она је поновила позив администрацији америчког председника Џозефа Бајдена, Европској унији и другим регионалним актерима да удвоструче дипломатске напоре како би довели стране да заједно нађу мирно решење за текући спор, уз обезбеђивање заштите права мањинског становништва. 

Опширније Краће

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић наводи да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално подмеће пожаре, али да Срби на Косову и Метохији неће остати без подршке своје државе.

"Могу да буду сигурни да ћемо ми уложити максимум напора дипломатских, надам се само дипломатских и политички да заштитимо наш народ на Косову и Метохија, ако треба и оних других свакако", поручио је Дачић.

Указује да ће у наредним данима Србија бити изложена притисцима, али да наша земља има црвене линије преко којих неће прећи.

"Прво нема преговора о ономе о чему смо се већ договорили. Друго нема признавања независности односно чланства Косова у Уједињеним нацијама. Треће нема физичких напада односно угрожавања безбедности Срба. То су наши црвене линије", истиче министар.

Истиче да је Србија спремна за мир, али да на то треба да буде спремна и друга страна. 

Опширније Краће

Барикаде у Рудару, полиције има на свим прелазима

Север Космета је и даље блокиран што од стране грађана, што од стране полиције, јавља дописник РТС-а.

Грађани северне Митровице и Звечана окупили су се на барикади у Рудару, код места Крст, а  полиције има на свим прелазима. 

У месту Рударе где је постављена прва барикада из правца Приштине према Рашки све до Лешка, односно пункта Јариње, има више барикада.

Барикада је постављена и на путу Митровица-Зубин Поток, према пункту Брњак.   

Не може се ни пешке ни аутомобилом преко прелаза Јариње и Брњак.  

Они који долазе централне Србије могу једино преко пунктова Мердаре и јужније од њега.

Полиције има на свим прелазима Косовској Митровици и Зубином Потоку. Јутрос их је у већем броју било у насељу Бошњачка махала. 

Код самих барикада налазе се војници Кфора, као и припадници Еулекса.  

Грађани на северу су почели да се окупљају и постављају барикаде након што је јуче ухапшен Дејан Пантић.  

Опширније Краће

Милош Гарић: Ушли смо у екстремно ризичну фазу ове кризе

Милош Гарић, уредник портала Косово онлајн, каже за РТС да је Аљбин Курти спреман да иде до краја док год га буду пуштали са Запада да спроводи антисрпску политику.

"Ми смо догађајима од претходна два дана ушли у дефинитивно екстремно ризичну фазу ове кризе и то је оно што је потпуно јасно. Курти је најавама, посебно јучерашњом да ће свом силом којом располаже да се супротстави Србима, јер он Србе сматра криминалцима и да има сва права да пошаље на њих читав арсенал оружја и полицајце. Ми имамо све разлоге да стрепимо и да се спремамо за веома опасне догађаје који су пред нама и који могу да личе на оне од 2004. и 2008. на КиМ", рекао је Гарић.

Каже да је јуче разговарао са Давором Марковићем из Зубиног потока непосредно након што су га, како је рекао, специјалне јединице малтретирале и тукле код језера Газиводе.

"Он је возио свој аутомобил са сином и наишао на ту патролу. Они су га извукли из кола, бацили у канал, у блато, изули, скинули чизме и чарапе, тукли га и, по његовој причи, пуцали насумично ка брдима и српским селима, изазивајући опасност, држали њега и његовог сина више од сат времена у таквом положају и гледали спискове на којима траже неке Србе", рекао је Гарић.

Наводи да Курти жели на силу да освоји тај простор, јер им смета присуство и отпор Срба.

Разговор Гордане Стијачић са Милошем Гарићем
Опширније Краће

Северни део Космета и даље блокиран

Дописник РТС-а Андрија Игић јавља да је север Космета и даље блокиран што од стране грађана, што од стране полиције. Не може се ни пешке ни аутомобилом преко прелаза Јариње и Брњак.
Извештај Андрије Игића (06.00)

Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima na severu Kosova i Metohije, a može se kretati jedino sporednim putevima.

Noć je prošla mirno na barikadama koje su Srbi postavili u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti je najavio da barikade treba odmah skloniti, tako da je noć protekla u iščekivanju akcije kosovske policije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja Dejana Pantića. Rekao je i da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. 

Pre ponoći s vremena na vreme čule su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povređenima ili ranjenima.

Pripadnici specijalne kosovske policije su prema rečima Davora Markovića na putu Lučka Reka - Gazivode kod mesta ribnjak zaustavili njega i njegovog sina i zadržali ih više od sat vremena.

On kaže da su njegovom sinu nanete povrede glave i da mu je ukazana prva pomoć u ambulanti u Zubinom potoku.

Oko 19 sati odjeknule su dve detonacije, ali njihovo poreklo nije poznato.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da je postignut dogovor da se izbori odlože za april 2023. godine.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво