Читај ми!

SB odlučuje o povratku bezbednosnih snaga na KiM, Drecun za RTS o tome šta je realno očekivati

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je za RTS da je Savet bezbednosti taj koji treba da dozvoli povratak našim snagama bezbednosti na teritoriju KiM. Međutim, pošto su tri stalne članice SB od pet priznale lažnu državu Kosovo, nije realno očekivati da bi se te države saglasile sa tim, kaže Drecun.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku da Rezolucija 1244 govori o tome da će Savet bezbednosti omogućiti povratak određenog broja naših snaga bezbednosti na KiM za jasno definisana četiri zadatka i govori se o tome da će biti stotine naših pripadnika za koje će se definisati kakvu opremu će nositi i gde će biti geografski raspoređeni, kakva će biti veza sa međunarodnim bezbednosnim prisustvom.

"U jednom delu vojno tehničkog sporazuma se govori, a njega treba da obezbedi komandant Kfora, da će obezbediti poštovanje nakon dolaska, odnosno povratka naših bezbednosnih snaga. Iz toga proizilazi da je Savet bezbednosti taj koji treba da dozvoli povratak našim snagama bezbednosti na KiM", istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu da u SB imamo pet stalnih članica, da su tri priznale lažnu državu Kosovo, nije realno očekivati da bi se te države saglasile.

"Kada čitate Rezoluciju 1244, kaže se da Savet bezbednosti treba da dozvoli povratak našem osoblju, a da će komandant Kfora da obezbedi poštovanje nakon povratka našeg osoblja. Dakle on ne odlučuje o povratku, nego treba da obezbedi poštovanje odluke Saveta bezbednosti. Tu je garantovan naš povratak. Nažalost i Rezolucija 1244 je bila garantovana od strane svih članica SB pa su je tri na najbrutalniji način prekršile", objasnio je Drecun.

Kako je dodao, ovo jeste naš iznuđeni politički potez da odgovorimo na jednostrane poteze Prištine.

Istakao je da bi Zahtev Beograda o povratku naših snaga bio legitiman i on je u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Odgovornost za poštovanje Rezolucije 1244 snose same članice SB. Imamo u praksi da tri članice SB priznaju lažnu državu Kosovo i krše upravo tu rezoluciju. S obzirom da Kfor po našem mišljenju ne obezbeđuje sigurno okruženje za sve, onda je opravdano da se podnese zahtev da se vrate naši pripadnici snaga bezbednosti", kaže Drecun.

Napominje da je ovo jeste upozoravajuća poruka sa naše strane, ali mi moramo da odgovorimo na način koji nam je na raspolaganju.

"Ništa što simbolizuje državu Srbiju nije prihvatljivo za one koli su priznali lažnu državu Kosovo. Ovo je jedna teška politička igra. Nismo mi naivni da mislimo da će se složiti SAD ili Belika Britanija", rekao je Drecun.

Napomenuo je da će naša država uputiti zahtev UN i Savet bezbednosti odlučuje o povratku naših snaga na KiM, a tek ako bi im to bilo omogućeno oni bi bili pod jurizdikcijom Kfora.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи