Читај ми!

Vučić sa turskim predsednikom parlamenta: Srbija u Turskoj vidi važnog partnera

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Velike Narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom, sa kojim je razgovarao o dinamici bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, kao i o značaju parlamentarne saradnje.

Aleksandar Vučić i Mustafa Šentop su se saglasili da sveobuhvatna saradnja i intenzivni politički dijalog pokazuju da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u savremenoj istoriji, što je rezultat uzajamnog poštovanja i poverenja, ali i izuzetnog ličnog odnosa dvojice predsednika.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija ostaje iskreno posvećena regionalnoj saradnji i dodao da u tom smislu Tursku smatra za važnog partnera u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je rekao da veoma cenimo turske investicije, a pogotovo one koje su pomogle napredak manje razvijenih delova Srbije. Konstatovan je i rast trgovinske razmene, za koju su postavljeni ambiciozni ciljevi, te je u tom smislu naglašen značaj intenziviranja rada Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju.

Predsednik Vučić i predsednik turskog parlamenta Šentop saglasili su se da će još intenzivnija razmena poseta doprineti bržoj realizaciji postojećih, kao i dogovorima o budućim projektima.

Aleksandar Vučić je na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa, kako je naveo, dragim gostom dodajući da je iskoristio i tu priliku da uputi pozdrave svom prijatelju, predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

"Razgovarali smo o dinamici srpsko-turskih bilateralnih i ekonomskih odnosa, energetskoj bezbednosti, investicijama, kao i o situaciji u regionu", napisao je predsednik uz fotografiju sa sastanka.

Dodaje da je naglasio da Srbija u Turskoj vidi važnog partnera u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali i u realizaciji kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, koji doprinose većoj sigurnosti svih građana ne samo Srbije, već i zemalja regiona.

Brnabić i Šentop o saradnji Srbije i Turske

I premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa Mustafom Šentopom o bilateralnim odnosima dve zemlje.

Premijerka je ocenila da je saradnja dveju zemalja na najvišem nivou, a posebno kada je reč o ekonomiji, infrastrukturi, turizmu, u i podvukla da je Turska veoma važan partner Srbije u tim oblastima, saopšteno je iz Vlade.

Kompanije iz Turske zapošljavaju oko 5.900 radnika iz Srbije, posebno iz ruralnih područja, rekla je Brnabićeva i naglasila da dve države imaju izražene bilateralne interese.

Prema njenim rečima, uz uzajamnu podršku i posvećenost, završen je put između Tutina i Novog Pazara i nastavlja se saradnja na izgradnji najznačajnijeg infastrukturnog projekta, auto-puta između Beograda i Sarajeva.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, premijerka je zahvalila Šentopu na podršci koju Turska pruža toj inicijativi, kao i očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope.

Šentop je rekao da su odnosi dve zemlje važni za ceo region i da je uveren da će dobra saradnja biti nastavljena.

Istakao je turizam kao važnu privrednu granu koju treba unaprediti, jer je to sektor sa velikim potencijalom.

Predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske zaključio je da je ukupna međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila veoma dobra, prijateljska, kontinuirana i da je svojom ustaljenom dinamikom pratila trend opštih bilateralnih odnosa.

Dačić sa Šentopom: Cenimo podršku Erdogana inicijativi "Otvoreni Balkan"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa Mustafom Šentopom.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa svojim bivšim kolegom i dobrim prijateljem, ocenivši da su bilateralni odnosi na veoma visokom nivou, saopšteno je iz MSP.

Istakao je da će, kao i do sada, i u ovom mandatu kao ministar spoljnih poslova nastojati da izgradi što bolje odnose sa Turskom i dalje unapredi saradnju dve prijateljske zemlje.

Izrazio je jasno opredeljenje za dalje jačanje kulturne saradnje, kao i kulturnih veza između naših država i naroda.

Dačić je istakao da Srbija izuzetno ceni podršku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana inicijativi "Otvoreni Balkan", kao i učešće ministra inostranih poslova Republike Turske Mevluta Čavušogla na Samitu lidera u okviru te inicijatve, održanom 2. septembra u Beogradu.

Predsednik Velike narodne skupštine Turske sa zadovoljstvom je preneo da je tokom posete Srbiji imao veoma dobre razgovore sa srpskim rukovodstvom, u kojima je potvrđeno da su odnosi između Srbije i Turske na izuzetnom nivou.

Zahvalio je Dačiću na zalaganju i doprinosu koji je na svim prethodnim funkcijama dao unapređenju odnosa između dve zemlje, ponovivši zadovoljstvo što se zajednički projekti, a na prvom mestu infrastrukturne infesticije, uspešno realizuju.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво