Читај ми!

Ministarski savet OEBS-a bez koncenzusa o Ukrajini; Dačić: Priština pokušava da politizuje rat

U Poljskoj se održava, 29. Ministarski savet OEBS-a. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je da Priština pokušava da politizuje rat u Ukrajini, kao i da se destruktivno ponaša u dijalogu sa Beogradom. Na marginama saveta, razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije, Islanda, Poljske, Češke i Kanade.

Rigorozne mere bezbednosti i opsada gradića poznatog po fudbalskom klubu, smeštenog u centralnoj Poljskoj. Pedeset i sedam šefova diplomatije od Vankuvera do Vladivostoka sastalo se na Ministarskom savetu OEBS, na kojem je glavna tema rat u Ukrajini.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj oštro je osudio "rusku agresiju protiv Ukrajine", ističući da je reč o kršenju međunarodnog prava, kao i principa OEBS-a.  

"Rusija je donela rat u Evropu i tako podrila Povelju UN, ali i svoje obaveze. Rusija ne može da osvoji Ukrajinu", rekao je Borelj.

"Nećemo dopustiti članstvo Prištine u SE" 

Uoči obraćanja na sednici, šef srpske diplomatije Ivica Dačić zapitao se hoće li i on dobiti isti aplauz za poruku da je Kosovo Srbija, kao kada njegove kolege sa Zapada kažu da je Krim Ukrajina. 

"Privremene institucije u Prištini svesno, u kontinuitetu sabotiraju napore na pronalasku kompromisnog rešenja. Posebno je zabrinjavajuće što Priština ne odbacuje samo dobru volju i opredeljenost Beograda za dijalog, već ignoriše apele iz EU i međunarodne zajednice", poručio je Dačić. 

Na marginama samita, Dačić razgovarao je sa šeficom diplomatije Islanda, države koja preuzima predsedavanje Savetu Evrope. "Nećemo bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savet Evrope", istakao je ministar spoljnih poslova.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), osnovana je 1975. godine, a 2022. ostaće upamćena po nepostojanju konsenzusa.

Zbog različitog viđenja rata u Ukrajini, ovo zasedanje završiće se bez ijednog zvaničnog dokumenta.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво