Читај ми!

Ministar Petridis za RTS: Odlične i jake veze Srbije i Kipra, ne menjamo stav o KiM

Kipar ne menja stav o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta za nas su neotuđivi i neupitni, rekao je na kraju dvodnevne posete Srbiji kiparski ministar odbrane Haralambos Petridis.

U intervjuu za RTS, kiparski ministar odbrane Haralambos Petridis kaže da naše narode karakterišu stabilnost, visok stepen međusobnog poverenja i razumevanje.

– Kao što ste rekli, mi smo zemlje koje isto misle. Odavno imamo odlične i jake veze. Osim oblasti kao što su kultura, religija, imamo i veoma dobru saradnju u oblasti vojne opreme. Nedavno je Kipar kupio srpski artiljerijski sistem "nora".

Nastavljamo razgovore i o prodaji naših helikoptera Srbiji i proširujemo odbrambenu saradnju i programe. Imamo bilateralni program o odbrambenoj saradnji, koji se potpisuje svake godine.

On obuhvata i različite vojne vežbe, posete vojnog osoblja i različita pitanja u vezi sa vojnom saradnjom.

Poslednjih meseci, tenzije su u nekoliko delova sveta. Kakva je bezbednosna situacija u istočnom Sredozemlju?

– Naravno, ovo su izazovna vremena, ne samo zbog rata u Ukrajini. Teško je i zbog visoke stope inflacije, cena, i zbog drugih pitanja širom sveta. Moramo da nađemo rešenje za energetski sektor i za cenu hrane, bezbednost isporuka hrane, itd. Situacija je izazovna i u istočnom Sredozemlju, jer postoje česte provokacije od Turske, bilo da je ekskluzivna ekonomska zona Kipra.

To je naravno izazov, a postoji i pitanje migranata koje Turska instrumentalizuje. Postoje direktne linije od Turske do okupiranog dela Kipra, i dalje preko "zelene linije" podele, pa više od šest odsto našeg stanovništva trenutno čine ilegalni migranti.

To je nešto što nas uznemirava, imamo mnogo ljudi koji traže azil. Ta situacija dotiče bezbednosna pitanja, a kada dodate i da turski dronovi tipa "bajraktar" narušavaju naš vazdušni prostor, kao i zbog situacije oko grada Varoše, zatim u tampon-zoni gde vlada prekid vatre – sve to čini hibridnu pretnju za Kipar. Pokušavamo da budemo veoma obazrivi kada je reč o onome što se dešava.

Kipar ne menja stav. Ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije.

– Mislim da je otvoren kiparski stav oko Kosova i Metohije – jasan. Mi, naravno, podržavamo integritet i uvek se pridržavamo pravila i propisa članice EU, a to su međunarodno pravo i ANKLOS, pomorsko pravo. Podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Tu je naš stav jasan. Srbija, naravno, podržava "kiparsko pitanje". Turska sada traži rešenje sa postojanjem dve države, što je potpuno drugačije u odnosu na rezoluciju Saveta bezbednosti UN i protivno pravilima i propisima EU i međunarodnom pomorskom pravu.

Evropske zemlje, članice EU i one koje to nisu, jesu za nalaženje rešenja. Mi naravno treba da pregovaramo i nađemo rešenje, a ne da se nameće volja jedne zemlje.

Šta nam možete reći o mirovnoj misiji pripadnika Vojske Srbije na Kipru?

– Da, naravno, postoji mirovna misija UN koja nadgleda bezbednost i "status kvo" u celoj tampon-zoni, liniji prekida vatre. Srbija je bila jedna od prvih zemalja koje su bile deo te misije i pomagale na taj način.

Veliko hvala Srbiji, bila je stalno prisutna na Kipru preko misije Ujedinjenih nacija, a to je počelo pre mnogo godina.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво