Читај ми!

Ambasador Indonezije: Odlični odnosi dve zemlje, dosta posla na ekonomskom planu

Ambasador Indonezije u Beogradu Mohamed Čandra Viđa Juda kaže za "Radio Beograd 1" da su odnosi Srbije i Indonezije su odlični, bez ikakvih nesuglasica na političkom planu i da se dve zemlje međusobno podržavaju u međunarodnim organizacijama.

Mohamed Čandra je u intervjuu naveo da bi trebalo uraditi još dosta na ekonomskom planu i na unapređenju trgovinske razmene, ali veruje da sve ide u pozitivnom smeru.

"Trenutno u Srbiji postoje tri naše investicije. Privredne komore naših zemalja odlično sarađuju. Naredni korak bi mogao da bude dogovor o 'vezanoj trgovini', odnosno o razmeni pojedinih proizvoda", navodi Čandra.

Ukazuje na to da je Indonezija tržište od 280 miliona ljudi, koje bi moglo da bude značajno za srpsku poslovnu zajednicu.

"Neophodno je da pokažemo prednosti svog tržišta, a to bi trebalo da važi i za vašu zemlju, kada se radi o privrednicima iz Indonezije. Trenutno smo pri kraju formulisanja memoranduma o razumevanju u vezi sa poljoprivredom. Kada bude potpisan, sigurno će dati snažan podsticaj razvoju ekonomskih odnosa", naglašava Čandra.

"Srbija da iskoristi ekonomski potencijal Indonezije i ASEAN"

Mohamed Čandra smatra da bi Srbija trebalo da poveća saradnju sa Asocijacijom država Jugoistočne Azije (ASEAN).

Kako ističe, ASEAN, koja obuhvata 10 zemalja i više od 600 miliona ljudi, uspela je da stvori pravu ekonomsku zajednicu. Kaže da je ASEAN sada treće tržište na svetu po broju stanovnika, a do kraja decenije Indonezija bi trebalo da postane četvrta ekonomija sveta.

"Takođe, Indonezija je deo Regionalnog ekonomskog partnerstva, koje je ASEAN uspostavio sa Kinom, Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom. Radi se o trećini svetskog stanovništva i trećini svetskog BDP-a. Sigurno bi takav ekonomski potencijal bio značajan za Srbiju i nadamo se da ćemo uspeti da nađemo način da to iskoristimo za dobrobit obe zemlje", dodaje Čandra.

O samitu G20 na Baliju

Ambasador Indonezije je za Prvi program Radio Beograda govorio i o nedavno održanom samitu G20 na Baliju, koji je, prema njegovim rečima bio vrlo uspešan.

"Pokrenuli smo Fond za pandemiju koji je do sada već uspeo da obezbedi oko milijardu i po dolara. Uspostavili smo i Fond za otpornost i održivost, pod okriljem Međunarodnog monetarnog fonda. Više od 86 milijardi dolara biće izdvojeno za države koje prolaze kroz krizu. Razgovarali smo i o bezbednosti u snabdevanju hranom i o klimatskim promenama. Mislim da je najvažnije to što je Indonezija uspela da posreduje između različitih pozicija i interesa."

Mohamed Čandra ukazuje na to da se na međunarodnom planu Indonezija uvek zalagala za poštovanje povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kako bi svakoj zemlji bio garantovan teritorijalni integritet.

Povodom razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio indonežansko ostrvo Java, ambasador Indonezije je rekao da je prioritet vlasti da pomogne povređenima i svima koji su ugroženi nakon potresa i da u tome sarađuju sa svojim susedima i sa međunarodnim organizacijama.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво