Читај ми!

Profesor Mijake o geopolitici i Mundijalu: Cilj nam je da Japan bude među osam najboljih

Kada lideri azijskih držva kažu da hladni rat u Aziji mora da se izbegne, to znači da smo već u hladnom ratu, rekao je za RTS profesor Kunihiko Mijake, predsednik japanskog Instituta za spoljnu politiku i nekadašnji savetnik premijera Šinza Abea, ubijenog u nedavnom atentatu. U Dnevniku je govorio o ratu u Ukrajini i njegovim implikacijama u regionu Indo-Pacifika, ali i o dijalogu Beograda i Prištine.

Gospodine Mijake, hvala što govorite za RTS. Sve oči su uprte u Ukrajinu, evo već deseti mesec, koje su implikacije rata na Japan, na Daleki Istok?

Hvala na pozivu, velika je čast biti ovde. Japanci su naučili mnogo iz rata u Ukrajini. Ali najvažnija lekcija je da diktatori prave greške, a apsolutni diktatori prave strateške greške, koje ne mogu da se isprave. I pošto je takva greška napravljena u Evropi, to znači da slična greška može da bude napravljena u našem delu sveta, u regionu Indo-Pacifika.

Koliko je Tajvan daleko od Ukrajine, geopolitički?

Kina je uverena da je Tajvan deo Kine i ne krije ambiciju da ga vojno oslobodi, ako bude neophodno, kako kažu. Ali kopneni rat u Ukrajini i vazdušno-pomorski rat oko Tajvana su potpuno drugačiji. Mislim da to nije lak zadatak za Kinu, iako ona sada sve više i više postaje pomorska sila.  

Ali mislite li da su tenzije makar malo splasle posle sastanka predsednika Bajdena i Sija?

Na sastanku nije bilo sporazuma, čak ni napretka. Ono u čemu su uspeli je da su sprečili da odnosi postanu gori. I to je odličan posao, postigli su izvesne, pod znacima navoda - sporazume, ali pred njima je dug put, pre nego što postignu nešto značajno.

Koje su poruke poslali sastanci koji su usledili - kineksog predsednika sa japanskim premijerom i ministrom spoljnih poslova Tajvana, u Bangkoku?

Kina uvek stavlja naveći naglasak na odnose Kine i Amerike. Kada je reč o susretu sa premijerom Japana, slično kao i sa američkim predsednikom, bez konkretnih sporazuma i napretka, ali dogovorili su se o sastancima na ministarskom nivou. I to je bolje nego ništa, ali i je dalje dug put.

Posle izjave predsednika Bajdena da očekuje od Pekinga da utiče na Pjongjang da obustavi dalje nuklearne probe, ili će u suprotnom Sjedinjene Države povećati vojno prisustvo u najmilitarizovanijem delu sveta, Severna Koreja lansira projektile. Koliko je to zabrinjavajuće?

Sjedinjene Države pokušavaju da nagovore Kinu da izvrši pritisak na Severnu Koreju, da zaustavi nuklearni razvoj, ali ne verujem da će u tome biti uspeha. Severna Koreja je odlučna da nastavi sa razvojem nuklearnog programa, da bi opstala. Jednostavno rečeno - opstanak. Ono što je predsednik Bajden sada rekao je da, ako Severna Koreja nastavi sa nuklearnim probama, onda će, ne protiv Kine, već zbog samoodbrane Južne Koreje i Amerike, preduzeti akcije.

Posetili ste 2019. Prištinu, kako u ovom trenutku vidite dijalog Beograda i Prištine pod okrijem EU?

To nije lako pitanje, za bilo koga ko se bavi njegovim rešavanjem. Neophodno je vreme za pomirenje za novo približavanje. Mi smo imali probleme sa Korejcima i Kinezima i bilo je potrebno više od 70 godina za konačno pomirenje Sjedinjenih Država i Japana 2016. Vredno je napora i trebalo bi ići tim putem, jer je pomirenje moguće.

Kako vidite nasleđe Šinza Abea i buduće odnose Srbije i Japana?    

Šinzo je napravio revoluciju u kreiranju japanske spoljne politike. Pre njega, bio je veći naglasak na ekonomskom razvoju, manje se trošilo na odbranu. Ali, kada su pretnje iz okruženja takve, kao što su bile i pre deset godina, onda je vreme da se promeni spoljna politika ili politika nacionalne bezbednosti. Sada se krećemo tim putem i potreban nam je nekao kao što je Abe, u kreiranju spoljne politike.  

Da li možda očekujete vanredne izbore kada se vratite u Japan?

To zavisi od premijera Kišide. Japan ima parlamentarni sistem, to bi moglo da se desi u svakom trenutku. Izbori su bili prošle godine, ne očekujem ih ponovo uskoro, iako se imamo unutrašnjih poteškoća. Ali, to je politika, kako kažu Amerikanci, svaka politika je lokalna, tako je sada u Tokiju.

Kakve vam se čine šanse Japana na Svetskom prvenstvu u Kataru, posle pobede nad Nemačkom?

Već sam bio otišao iz Japana, ali znam da su svi Japanci iznenađeni tom pobedom i presrećni, kao što su Nemci razočarani. Poslednjih 20 godina naš fudbal je značajno napredovao, mislim da je cilj da naš tim bude među osam najboljih reprezentacija.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво