Читај ми!

Đukanović: Borićemo se da Kosovo nema prerogative države; Jovanović: Prekinuti sa politikom ustupaka

Sve je dobro dok nema rata i dok se utakmica igra za zelenim stolom, ocenjuje dogovor o tablicama postignut u Briselu član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović. S druge strane, predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović smatra da je ovo samo odlaganje nečega što je na vidiku, i da se Srbija nalazi na raskrsnici.

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović sinoćni dogovor o tablicama postignut u Briselu smatra dobrim jer je izbegnuta eskalacija jer, kako kaže, zbog sveukupne geopolitičke situacije u svetu nemamo mnogo luksuza da sebi dopustimo bilo kakve sukobe.

"Očekujem da Vučić objasni šta je dogovoreno u Briselu, ali kako razumem, ovo je samo odlaganje nečega što je na vidiku. Mi smo na raskrsnici i svi očekuju da se razgovara o konačnom sporazumu. Ili ćemo nestati kao narod ako ga se odreknemo, ili ulazimo u borbu za KiM", kaže Jovanović.

Član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović naglašava da je "sve dobro dok nema rata i dok se utakmica igra za zelenim stolom".

"Trenutno je odloženo izdavanje novih tablica, ali KM tablice ostaju i niko neće kažnjavati i oduzimati automobile našim ljudima s tim tablicama. Ovo je Kurti mogao da prihvati i za vikend, ali je očigledno neko morao da mu zavrne uvo", objašnjava Đukanović.

Poslanik SNS-a kaže da smo mi spremni da razgovaramo o svemu, ali da se znaju crvene linije.

"Kosovo ne može da bude nezavisna država i ne može u UN. Kurti je kroz ovu temu želeo da nametne nešto čime bi se hvalio, ali ovo jeste zatišje pred buru. Od Kurtija možemo da očekujemo svašta. Svi dalji pregovori sa naše strane uslovljeni su osnivanjem ZSO", naglašava Đukanović.

Miloš Jovanović, međutim, kaže da ne treba dizati u nebesa ni ZSO jer, kako kaže, ona treba da funkcioniše u ustavnopravnom poretku koji mi ne bi trebalo da priznajemo.

"I predsednik Vučić je u više navrata rekao da sa Zapadom nema dogovora kada je reč o KiM. Ako hoćemo da se borimo za KiM, moramo da prekinemo sa politikom ustupaka, problem je što u EU nemamo ni partnere ni prijatelje kada je u pitanju KiM", rekao je Jovanović.

Član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović podseća da je, od kada je ova garnitura na vlasti, 25 država povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države.

"Borićemo se da Kosovo nema bilo kakve prerogative države. Normalizacija odnosa za mene znači da ljudi normalno rade, da se normalno kreću a ne da nas teraju da priznamo secesiju Kosova. Naš jedini način da reintegrišemo kosovske Albance je da ekonomski jačamo, da oni sami to požele", rekao je Đukanović.

Jovanović je upozorio na to da kada pregovaramo u Briselu – mi nemamo neutralnu stranu.

"Imate secesionističku Prištinu i predstavnike EU koji im čuvaju leđa. Da bi nešto bilo realno u budućnosti, mi ne možemo da se danas povlačimo i činimo ustupke", rekao je Jovanović.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво