Читај ми!

Miloš Garić: Došao je dan kada ćemo saznati da li je EU u stanju da izađe na kraj sa Kurtijem

Glavni i odgovorni urednik sajta "Kosovo onlajn" Miloš Garić rekao je za RTS da je ideja razgovora u Briselu da kažnjavanje vozača zbog tablica na severu KiM ne počne i da odluke Aljbina Kurtija o preregistraciji na tablice RKS - ne bude. Neshvatljivo je, dodaje Garić, da Brisel i Vašington nisu u stanju da objasne jednom čoveku da je dovoljno da na tablicama stoji KS.

Za 24 časa pomerena je odluka prištinskih vlasti o naplati novčane kazne za vozače koji ne preregistruju vozila.

I Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozivale su premijera privremenih institucija da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski dogovor. 

U Briselu počinje sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Kurtija, odnosno razgovor sa visokim zvaničnikom EU Žozepom Boreljom.

Miloš Garić, glavni i odgovorni urednik sajta Kosovo onlajn rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da je ideja razgovora u Briselu da kažnjavanje vozača zbog tablica ne počne i da te odluke Aljbina Kurtija o preregistraciji na tablice RKS - ne bude.

"Došao je i taj dan kada će se neke stvari saznati, pre svega da li EU u stanju da izađe na kraj sa Aljbinom Kurtijem. Predsednik Vučić je otišao na taj razgovor, biće tamo prisutan, ali glavno težište je na Kurtiju i na tome da li će Borelj i Lajčak uspeti da sa njim naprave nekakav dogovor koji bi garantovao da ne bude daljeg podizanja tenzija i da ne ulazimo u neke sukobe od sutra kada bi po ideji Prištine trebalo da počne sa primenom kazni - 150 evra za Srbe na severu koji nisu svoje registarske tablice prebacili na RKS oznake. Videćmo da li je Kurti neko ko će uspeti i dalje da prkosi tom celom Zapadu, i Briselu i Vašingtonu", istakao je Garić.

Podseća da je sinoć iz Vašingtona stiglo još jedno saopštenje sa pozivom da se pronađe rešenje, na bilo koji način da se spreči dalja eskalacija događaja.

Isto tako, navodi Garić, i Žozep Borelj je izdao saopštenje gde ukazuje da je važno da se dođe do rešenja koje će smiriti tenzije koje neće biti u onom pravcu kako sada stvari idu i kako to gura Kurti.

Prema njegovim rečima, politika Prištine prema Srbima je agresivna i sa idejom kršenja svih prava Srba, zbog čega su izašli iz privremenih institucija.

"Danas ćemo u Briselu videti da li drže svoju reč, sprovode sporazume koje su garantovali, potpisali, u cajtnotu smo se našli zahvaljujući i Briselu i Vašingtonu jer su dozvolili Kurtiju da bude toliko uporan i da insistira na svojim jednostranim odlukama", rekao je Garić.

Na dan kada je trebalo da krene sprovođenje kažnjavanja Srba, postavlja se pitanje, kako kaže Garić, da li će biti u stanju da sa njim naprave nekakvu vrstu dogovora, koji bi garantovao da Kurti odustane od namere da se Srbi kažnjavaju i da se ta odluka, pre svega, ukine, a ne da se odloži.

Samo odlaganje te odluke neće doneti bog zna šta, ako Srbi budu ponovo pritiskani da po svaku cenu idu na RKS tablice - Srbi na to neće pristati, podvukao je Garić.

"Došli smo u situaciju da se zbog jednog slova R sve ovo zbiva, u vezi sa tablicama. Samo kada bi Kurti od R odustao - to je republika, on pokušava tu državnost lažnu kosovsku da nameće, kada bi KS tablice bile Srbi bi to prihvatili i to bi bio kompromis", navodi Garić.

Neshvatljivo je, dodaje Garić, da Brisel i Vašington nisu u stanju da objasne jednom čoveku da je dovoljno da na tablicama stoji KS, da ne mora da bude R, zbog čega mi dolazimo u jedan položaj gde su sukobi skoro potpuno izvesni ako Kurti bude nastavio da "gura" u tom smeru.

"Tema Zajednice srpskih opština je mnogo važnija od tablica, one su tehničko pitanje i pokazuju nameru Kurtijevu da insistira na državnosti - Srbi su rekli da ne pristaju i na tome se stvar sada deli - nećemo moći dalje dok Kurti ne bude promenio svoj pristup", zaključio je Garić.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво