Читај ми!

Dačić na Samitu Frankofonije u Tunisu: Ne dozvoliti da Srbi budu žrtve poteza Prištine

Ne smemo da dozvolimo da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza privremenih prištinskih vlasti, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na Samitu Frankofonije koji se održava na ostrvu Đerba u Tunisu. Dačić je predvodio srpsku delegaciju na 18. Samitu, na kojoj učestvuje 75 delegacija. Na marginama Samita, Dačić se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Ivica Dačić je komentarišući poziv šefa diplomatije EU Žozepa Borelja na hitan sastanak u Briselu, upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih vlasti Aljbinu Kurtiju, rekao da nije iznenađenje, već da je to Borelj i najavio.

"Borelj je rekao da će pokušati da se dođe do nekog kompromisnog rešenja, a sve se vrti upravo oko tog datuma, 21. novembra. Mislim da pokušaj Borelja opravdan, ali ne vidim razlog da sastanku prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Potrebno je da se Kurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata", rekao je Dačić.

Srbija je mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora, naglasio je ministar spoljnih poslova i dodao da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i, kako je rekao, svojevrsnih prevara kada je reč o briselskom sporazumu.

Dačić ističe da se Priština ponaša kao da briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana o čemu je i, kako kaže, Kurti više puta govorio.

Šef srpske diplomatije je dodao da se nada da neće doći do incidenata, što, kako je istakao treba da osiguraju EU zajedno sa misijom Kfora i Euleksa, koji su upravo i garant briselskog sporazuma.

Kada je reč o primeni odluke o tablicama u južnoj srpskoj pokrajini, čiji rok za primenu uskoro ističe, Dačić kaže da, iako malo, još uvek ima vremena da se reaguje.

''Neophodno je da se neko prizove razumu kako bi se sprečii bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale ceo region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a posle toga krene u politicki dijalog, a najvažnije od sgega jeste formiranje Zajednice srpskih opština", poručio je Dačić.

Napomenuo da još uvek ima nade da će odluka oko primene tablica proći bez incidenata ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno shvati i usmeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako kaže, Kurti.

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kipra

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministrom inostranih poslova Kipra Janisom Kasulidisom, sa kojim je razgovarao o dinamici političkog dijaloga između dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti privrede i energetike, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili situaciji u regionu, sa osvrtom na aktuelna dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Dačić je izrazio zahvalnost na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je ovo posebno važno u trenucima kada Priština pokušava da postane članica Saveta Evrope, ali i planira da aplicira za članstvo u EU.

Ministar spoljnih poslova se sastao i sa svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib, sa kojom je razgovarao o nastavku konstruktivnog političkog dijaloga, koji je bio intenzivniji u prethodnom periodu, uz očekivanje poseta belgijske strane.

Sagovornici su posebno istakli da se zalažu za dalji razvoj ekonomske saradnje, imajući u vidu postojeće belgijsko ekonomsko prisustvo u Srbiji, ali i privlačenje daljih investicija i povećanje robne razmene između dve zemlje.

Takođe, istakli su da postoji prostor za unapređivanje saradnje u okviru Frankofonije, u pogledu aspiracija Srbije da postane punopravna članica ove organizacije.

Šef srpske diplomatije imao je i kraće susrete sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah Font i delegiranim ministrom iz Kabineta premijera Kambodže Boritom Oučom.

Susret sa Makronom na marginama Samita

Na marginama 18. Samita Frankofonije, Ivica Dačić se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Dačić je fotografiju susreta objavio na Instagram profilu.

"Uspeli smo da kratko razmenimo mišljenje o aktuelnim pitanjima važnim za bilateralne i regionalne odnose, ali i da se prisetimo njegove posete Beogradu", naveo je Dačić.

"Multilateralni skupovi, kakav je Samit Frankofonije na kome učestvujem, a koji je u tuniskoj Đerbi okupio najviše predstavnike frankofonog sveta i njihovih prijatelja, savršena su prilika za susrete sa svetskim zvaničnicima", napisao je Dačić.

Dodao je da je iskoristio kratak susret sa francuskim predsednikom Makronom ne samo za prijateljsko ćaskanje, već i da ga podseti na to koliko su neke teme važne i da očekujemo podršku Francuske u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи