OEBS za jednakost jezika na Kosovu

Organizacija ta evropsku bezbednost i saradnju, OEBS, pozvala je danas vlasti kosovskih opština da ulože veće napore na sprovodenju zakona o korišćenju jezika, i ukazala da su prava manjinskih zajednica često ugrožena, zbog nedostatka ljudskog i finansijskog potencijala.

U izveštaju o primeni Zakona o korišćenju jezika u kosovskim opštinama, Misija OEBS-a je zaključila da su vlasti trebale bolje da upoznaju javnost sa pravima korišćenja jezika i da pomognu manjinskim zajednicama u poštovanju njihovih prava.

Prema ovom zakonu, albanski i srpski su zvanični jezici na Kosovu, a bilo koji jezik kojim govori više od pet odsto populacije neke opštine, takođe bi trebalo da se smatra zvaničnim jezikom u toj opštini.

"Pojedinci iz manjinskih zajednica oslanjaju se na ovaj zakon u cilju pođednakog pristupa javnim uslugama i pođednakog učešća u javnim poslovima", rekao je Šef OEBS-ovog Odeljenja za zajednice Oliver Šmit-Gucat.

OEBS preporučuje obrazovnom sistemu na Kosovu da omogući časove na svim zvaničnim jezicima, u cilju očuvanja tradicionalne višejezične sredine, naglašavajući da je nedostatak adekvatnog potencijala, kako ljudskog tako i finansijskog, često ugrožavao prava manjinskih zajednica.

"Osnivanje Komisije za jezike, čija je uloga promovisanje i nadgledanje sprovodenja ovog zakona, je dobrodošla inicijativa. Medutim, ovoj komisiji nedostaje budžet i kancelarijski prostor", rekao je Šmit-Gutzat.

Zvaničnik OEBS-a je ukazao da bi vlada Kosova trebalo da sprovede kampanju javnog informisanja u cilju obaveštavanja javnosti o ovom zakonu, kao i radu i mandatu ove komisije i dodao da je veoma malo ljudi svesno svojih prava kada je u pitanju korišćenje jezika.

Od osnivanja, u maju 2007. godine, Komisija za jezike je dobila samo jednu žalbu. Ipak, sprovedena analiza ukazuje da je 40 odsto ispitanika iskusilo probleme prilikom izdavanja opštinskih dokumenata na svom jeziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи