Читај ми!

Petar Petković (SNS) i Vuk Jeremić (Narodna stranka) o KiM, tablicama i stolici u UN

Deset je dana otkako su predstavnici Srba napustili institucije u Pokrajini. Istovremeno, ostala su još četiri dana do 21. novembra kada su vlasti u Prištini najavili da će početi da novčano kažnjavaju sve koji nisu preregistrovali automobile. O tim i drugim pitanjima za RTS su govorili Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Predsedništva Srpske napredne stranke i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je u Briselu da ćemo biti na ivici jako opasne situacije ako se 21. novembar dočeka bez dogovora Beograda i Prištine.

Vuk Jeremić, predsednik Narodna stranke, rekao je da u ovom trenutku svi moramo da budemo "sabrani i solidarni sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, da pružimo ohrabrenje i podršku, pre svega Vlada koja je u boljoj situaciji da tako nešto uradi".

Na pitanje da li je izlazak iz prištinskih institucija bio dobar korak, Jeremić je rekao da to jeste dobra odluka, ali da je možda mogla da bude sprovedena na drugačiji način.

"Može da se postavi pitanje da li je trebalo da se izvede na fazni način, da se prvo iz jednih izađe sa jasnim rokom kada će iz sledećih itd, ali već je napravljen taj korak, treba da gledamo unapred i da im pružimo pdoršlu, čak i ako dođe do pokušaja naplaćivanja kazni,  treba ih i finansijski podržati - da ne bude običan narod taj koji je na gubitku jer poštuje svoju državu", rekao je Jeremić.

Poručuje i da je, s obzirom na povećano interesovanje međunarodne zajednice, potrebno što pre ustanoviti šta nam je državna politika, šta činiti u budućnosti i da to bude potvrđeno u skupštini.

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM i član Predsedništva SNS-a, navodi da je trenutna situacija na KiM mirna, ali napeta i neizvesna.

"Nalazimo se na ivici nove krize u koju nas gura Aljbin Kurti protivpravnom odlukom da krene u proces preregistracije na osnovu sporazuma donetog 2011. u vreme Jeremića, kada su uvedene kosovske lične karte i kada su prihvaćene tzv. RKS tablice i kada je, nažalost, ograničen rok važenja KS tablica na pet godina, pa smo se mi izborili za još pet godina, ali je Priština to ukinula", naveo je Petković.

Dodaje i da Kurti neće da formira ZSO, koja bi predstavljala mehanizam za ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KiM. Na Briselski dogovor je, kao i na Sporazum o implementaciji i upravljačkom timu potpis stavio i Brisel, podseća Petković i dodaje da je na njoj odgovornost zbog čega do danas nemamo formiranu ZSO.

"Da je bila formirana sada ne bismo imali ove probleme, koji su takvi da prete da ugroze opstanak našeg naroda", rekao je Petković.

Značaj stolice u UN 

Jeremić ističe da je do povećane napetosti došlo zbog nove inciijative za suštinsku promenu statusnog stanja.

"Mislim na francusko-nemački plan i mnoge druge u međunarodnom prostoru, a svode se na to da se na ovaj ili onaj način omogući Kosovu da postane član UN. To treba sprečiti po svaku cenu. Stolica u UN je suštinski test toga da li vas svet doživljava kao državu ili ne. Možete imati američku podršku koliko želite, kao Tajvan, ali Tajvan nije država jer nema stolicu u UN", objašnjava Jeremić.

Smatra da se Srbija pita prilično mnogo zbog toga što je način istupanja u UN prilično jasno definisan Poveljom u UN.

"Najpre je potrebna saglasnost u Savetu bezbednosti gde dve stalne članice s pravom veta, Rusija i Kina, imaju stav da će podržati sve što od njih traži Beograd. Zbog toga je Narodna stranka predložila u skupštinskoj raspravi da predsednik pošalje pismo Moskvi i Pekingu da, ukoliko ikada pitanje članstva dođe na dnevni red, oni iskoriste pravo veta. Ukoliko bi to pismo otišlo, a nadam se da hoće jer je predsednik rekao da hoće, ruski i kineski stav postao bi 'mi ćemo staviti veto na članstvo Kosova u UN', mogli bismo daleko rasterećenije da pričamo o predlozima poput francuko-nemačkog", navodi Jeremić.

Petković, međutim, dovodi u pitanje iskrenost Jeremićevog stava, navodeći da je Narodna stranka do nedavno, kako kaže, kriminalizovala Srpsku listu.

"Vi ste ti koji su borbu izmestili sa UN na EU. Mi smo 2010. kao država, a zapravo vi, napravili najgori mogući potez za odbranu KiM, da izmestite iz UN i SB gde smo imali veto Rusije i Kine na teren EU", rekao je Petković.

O povlačenju priznanja

Petković je rekao da trenutno 105 država ne priznaje kosovo, da pet ima zamrznut status, a da 83 priznaju nezavisnost Kosova.

Navodi i da je pre pokretanja kampanje za otpriznavanje 117 država priznavalo nezavisnost Kosova, a 76 nije.

"Osamnaest država je otpriznalo tzv. nezavisnost KiM i još devet nota držimo u sefu, to je ogroman uspeh i pokazuje kako se iskreno borimo za KiM i rezoluciju 1244", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Jeremić Petkoviću odgovara da u ovom trenutku neprijatelj Srbima na KiM nije on, već Aljbin Kurti koji vodi antisrpsku politiku.

"Što se tiče hiljadu puta ponovoljene neistine da smo premestili odlučivanje iz UN u EU, postavljam pitanje, ako smo premestili u EU, kako Kina i Rusija imaju pravo veto? Oni nemaju pravo veta u EU, znači da je ostalo u UN. A kada je reč o odluci Međunarodnog suda pravde, ako pogledate zemlje koje su povukle priznanje i njihovo pisano obazloženje, većina se poziva na MSP prilikom akta otpriznavanja", rekao je Jeremić.

Petković je ukazao i da Narodna stranka nije glasala za usvajanje Izveštaja o KiM, a Jeremić je pojasnio da nisu glasali jer se u njemu govorilo o prošlosti, a u Narodnoj stranci smatraju da jedinstvo treba da se uspostavi kada je reč o budućnosti.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво