Читај ми!

Stano: Nema novih predloga za rešenje krize na severu KiM

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da ne postoji nikakav novi predlog za rešenje krize na severu KiM. Stano je za Tanjug rekao da je informacija o novom predlogu objavljena u pojedinim medijima još jedna dezinformacija kakvih je proteklih dana, kako je naveo, bilo mnogo. Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da u Briselu još nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Peter Stano je rekao da je na stolu predlog o kojem je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj u ponedeljak govorio na konferenciji za novinare, a razgovori o njemu su u toku.

"Tako da nema ničeg novog i ono što je rekao u ponedeljak i dalje je aktuelno", izjavio je Stano.

Pojedini mediji objavili su pozivajući se na diplomatske izvore da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine glavnom pregovaraču Prištine Besniku Bisljimiju uručio novi predlog za rešenje krize na Severu.

Borelj izjavio je u ponedeljak posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekao da je predstavio predlog za rešavanje trenutne krize koji je "u suštini njegov" i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Reekao je i da je predlog dobio podršku Berlina i Pariza.

Naveo je da kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije, a da Priština mora da pokaže fleksibilnost u vezi sa registarskim tablicama i da radeina dogovoru o formiranju Zajednice srpskih opština bez odlaganja.

Istakao je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".

Bisljimi: U Briselu nije postignut dogovor o tablicama

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da u Briselu još nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Bisljimi nije želeo da komentariše da li već postoji novi predlog, koji su posrednici izneli stranama u dijalogu u vezi sa pitanjem registarskih tablica, prenosi RTK lajv.

Kako navodi Kosovo onlajn, Bisljimi je naveo da se u utorak u Briselu sastao samo sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i demantovao pisanje pojedinih medija da je sastanku prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Srbije Petar Petković.

"Sastanak u Briselu bio je samo između mene i Lajčaka. Svaki novinar koji je izveštavao o dešavanjima u Briselu je preneo dezinformacije, nisam se sastao sa Petkovićem jer on nije bio u Briselu", rekao je Bisljimi.

Dodao je da je normalizacija odnosa prva tema o kojoj bi trebalo da se razgovara u okviru dijaloga.

"Naš stav je da su se u poslednja četiri meseca dogodile četiri važne stvari za dijalog. Razgovorom održanim 17. avgusta, Kosovo i Srbija su se dogovorili da razgovaraju o normalizaciji i to je prva tema o kojoj treba da se razgovara", naveo je Bisljimi.

Na pitanje šta će biti posle ponedeljka, 21. novembra kada će početi naplaćivanje kazni za sve koji nisu preregistrovali vozila na takozvane RKS tablice, Bisljimi je rekao da "posle ponedeljka dolazi utorak", prenosi Reporteri.

"Nisam Nostradamus, ja sam potpredsednik Vlade", istakao je Bisljimi.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво