Читај ми!

Vučić, Orban i Nehamer potpisali Memorandum o borbi protiv ilegalnih migracija – tri zemlje kreću u zajedničku akciju pre kraja godine

Predsednik Aleksandar Vučić, mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer potpisali su na samitu u Beogradu Memorandum o borbi protiv ilegalnih migracija. Vučić je istakao da je broj ilegalnih migranata gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu i da želimo da odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, čime štitimo i svoju zemlju i Evropu. Kancelar Nehamer je istakao da postoji jasna podrška Austrije srpskom putu u EU, koja ima važnu bezbednosno-stratešku ulogu i važan je partner. Orban je poručio da migrantima treba pojasniti da preko mađarske granice nema prelaska.

Обраћање Александра Вучића, Карла Нехамера и Виктора Орбана

Орбан: Док Мађарска има гаса имаће и Србија

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је одговарајући на питање о снабдевености гасом да је захвалан Србији, јер у овом тренутку једина озбиљна количина гаса у Мађарску долази из правца Србије и сваки молекул гаса је стигао.

Он је похвалио Србију да у том смислу поступа перфектно, и навео да је дуго година било исто и у супротном правцу када је гас из Мађарске ишао у Србију.

Како је нагласио обе земље се поншају коректно и једни на друге могу да рачунају ако се промени ситуација.

"Када се у Европи виде непријатељства мора да се покаже да постоје добра решења и овакви примери. Док Србија има гаса имаће и Мађарска, а док Мађарска има гаса имаће и Србија", поручио је Орбан.

 

Нехамер: Јасна подршка српском путу у ЕУ

Аустријски канцелар је указао да се аустријска подршка Србији ЕУ огледа у две перспективе, од којих је прва билатерална сарадња са Србијом.

Подсетио је да аустријске компаније спадају у највеће инвеститоре у србији, да у привреди постоји добра сарадња, пуна поверења, и да предузетници у Србији виде важну локацију која је продуктивна и исплатива.

Друга димензија је, каже, ЕУ и додаје да Европска комисија проверава напредак у приступном процесу.

"Када је у питању аустријска страна постоји јасна подршка српском путу у ЕУ, али и за друге државе Западног Балкана, које су у различитим фазама развоја и напретка. Овај регион и посебно Србија имају важну безбедносно стратешку улогу и важни су партнери које треба приближити и увести у ЕУ", истакао је Нехамер.

Нехамер је казао да ће Аустрија чинити и даље све што је могуће да помаже Србији на том путу, додајући да је стално испружена рука пријатељства.

Вучић: Резерве гаса 650 милиона кубних метара, добар аранжман са "Булгаргасом"

Вучић је навео да су јутрос српске резерве гаса биле 650 милиона кубних метара, и да је јуче постигнут добар аранжман са "Булгаргасом", како би се мање трошиле резерве.

Истакао је да нас гас спасава и да не бисмо могли да презимимо користећи само угаљ и енергију из обновљивих извора.

"Добро смо се припремили, много смо новца уложили, рачунали смо на све то. Гас је пет пута отишао на горе у последњих девет дана, било је 240 евра или долара по кубном метру, 1.250 било је јутрос, 1.550 када се урачунају трговци и трошкови транспорта", наводи Вучић.

Сви, каже, троше, тако да цена и гаса и струје иде навише.

Изразито је ниска цена електричне енергије, наводи Вучић и истиче да је то значајно и за домаћинства и за компаније.

Када је реч о односима са Мађарском и Аустријом, рекао је да смо увек захвални мађарским пријатељима.

Истакао је да је Србија увек имала подршку из Беча када се ради о евроинтеграцијама, да је то стратешки циљ Србије, али да ће то бити врло компликован процес.

Орбан: Мигрантима треба да појаснимо да преко наше границе нема преласка

Mађарски премијер Виктор Орбан рекао је на конференцији за новинаре да се Мађарска налази у специфичној ситуацији јер јој је сусед Украјина, где је рат и одатле је један притисак, а преко Србије долазе мигранти и то је други притисак.

Орбан се осврнуо на догађаје у Пољској и изразио саучешће јер су људи изгинули од пројектила у Пољској и додао да ако се одвија рат у твом суседству ни ти ниси безбедан.

"Када си у опасности онда мораш да се трудиш да ту опасност отклониш. Ми се залажемо за мир. Ми са Србијом делимо судбину и у добру и у злу и помажемо када је коме потребна помоћ. Услед јучерашњег бомбардовања прекинут је довод нафте из правца Украјине у Мађарску, надам се да ће се данас то регулисати", истакао је Орбан.

Мађарски премијер је захвалио Вучићу на гостопримству и указао да је у њему упознао пријатеља Мађарске. 

Орбан се посебно осврнуо на проблем миграната. 

"Око 250.000 покушаја преласка границе је осујећено, значи да их је све више, све су агресивнији, кријумчари људи имају оружје и користе га. Ово је важан сусрет. Ја дуго водим рат против илегалне миграције и верујем у један метод, треба да их спречимо", каже Орбан.

Појаснио је да ако су мигранти уверени да ће прећи границу они ће покушати.

"Треба да им појаснимо да преко наше границе нема преласка. Мађарска је 1,6 милијарди евра уложила од 2015. на заштиту граница. Кључна земља европске безбедности је Србија. Дужни смо да се захвалимо Србији", рекао је Орбан.

Додао је ако би Србија била у ЕУ онда би било лакше да се заштитимо од илегалне миграције.

"Мађарска настоји да се Србији омогући чланство. Док се то не деси, морамо да ставимо границу што јужније, ово ће бити дугорочан проблем", рекао је Орбан.

Нехамер: Захвалан сам што сте схватили бриге Аустрије и нисте је оставили на цедилу

Аустријски канцелар Карл Нехамер захвалио се председнику Србије на позиву и гостопримству, али и на сарадњи пуној поверења.

Канцелар Нехамер је рекао да су Србија, Аустрија и Мађарска основале партнерство када је реч о борби против илегалних миграција и организованог криминала.

"Дошли смо до тачке где појединачне земље ЕУ траже нове видове партнерства ван онога што је могуће у ЕУ, јер оно што се до сада остварује унутар система азила ЕУ није довољно. Од нашег последњег сусрета много тога се догодило, Вучић се заложио да се азилантски туризам оконча и захваљујем му се на томе што је озбиљно схватио бриге Аустрије и што је није оставио на цедилу", рекао је Нехамер. 

Аустријски канцелар каже да је његова земља трпела терет азилантског туризма посебно из Туниса, Индије и других земаља.

Нехамер је најавио и да ће Аустрија послати још 100 полицајаца и полицајки у заједничке тимове на границама и адекватно опремљена возила и дронове.

"Захвалан сам и Србији и Мађарској што ћемо први пут покренути пројекат да се депортују мигранти који нелегално бораве у Србији. Ја сам ту платформу предложио још као министар унутрашњих послова и ставићу је на располагање Србији", рекао је Нехамер.

Аустрија већ има 96.000 захтева за азил ове године и то је знак да досадашњи систем азила у ЕУ не функционише, рекао је Нехамер.

"У Аустрији се покренула дискусија шта све треба покренути и променити у законима да би се овај тренд зауставио, а земља заштитила од илегалних миграција. Морамо брзо доћи до одлука и драго ми је што наше три земље заједнички раде на томе да заштите своје границе", рекао је Нехамер.

Истакао је да је то што раде ове три земље снажан сигнал за Брисел.

"То је снажнан сигнал што две државе чланице ЕУ Мађарска и Аустрија, заједно са Србијом, заиста снажним и позуданим партнером, одавде шаљу сигнал Бриселу", нагласио је Нехамер.

Истакао је да је Аустирија, како је рекао, страствени борац за то да државе Зашадног Балкана приступе ЕУ.

"И да партнери као што је Србија, не само добију перспективу, већ да се остваре и конкретни напретци, пошто су велики изазови у борби против илегалних миграција, тероризма и организованог криминала, као и када је реч о снабдевању енергијом. Ствари најбоље функционише када се њима заједнички бавимо", поручио је Нехамер.

Вучић: Расте број илегалних миграната, штитимо и Европу и Србију

Вучић је изјавио на заједничкој конференцији за медије после пленарног састанка делегација три земље, да је данас потписан важан меморандум о разумевању у вези са борбом против илегалних миграција.

"Наши тимови настављају да раде на конкретизацији свега и ускоро крећемо са акцијом, свакако значајно пре краја године", навео је председник Вучић.

Број илеганих миграната је, нагласио је, готово удвостручен у односу на прошлу годину.

"Желимо да ту одбрамбену границу за Мађарску у Аустрију и Србију померимо на југ, а касније ћемо бити спремни да је заједно са Северном Македонијом померамо даље на југ, тиме штитимо и чувамо Европу, али штитимо и своју земљу", поручио је председик.

Вучић је истакао да је неколико корака већ предузето.

"Први кораци су усаглашавање визне политике са политиком Европске уније. Више немамо слободан визни режим с Тунисом, који је трајао од 1962. године, ни са Бурундијем, ускоро са још две земље мораћемо да имамо другачији визни режим, исти онакав какав постоји у Европској унији", навео је Вучић.

Илегални мигранти у Србију најчешће стижу две земље – то су Северна Македонија и Бугарска.

"Договорили смо се данас да заједнички уз подршку Мађарске и Аустрије ангажујемо већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, да укључимо и значајну опрему, аутомобиле са термовизијским камерама и да покушамо да ту одбрамбену линију померимо на југ", рекао је председник.

Србија не жели да буде паркинг за илегалне мигранте, нагласао је Вучић и подсетио да је Србија према избеглицама и према онима којима је тешко и који су у таквој потреби увек имала разумевања и показивала солидарност, и то ће радити и даље.

"Важан је договор о реадмисији, односно протеривању оних који немају шансе да добију азил, а желе по сваку цену да остану на нашој територији. За нас је то веома важан договор, јер ћемо морати да обезбеђујемо авионе за повратак у њихове земље. То је веома скупо. Те трошкове ћемо да поделимо са нашим партнерима из Мађарске и Аустрије", истакао је председник.

Вучић је пренео да су разговарали и о другим темама, као што је изградња нафтовода, али и мреже за извоз зелене енергије која ће ићи преко Азербејџана, Румуније и Мађарске, на шта ће и Србија гледати да се прикључи.

Било је, додао је, речи о европском путу Србију, геополитичкој ситуацији.

Најавио је да ће следећи пут Самит бити одржан у Бечу.

Потписан Меморандум о борби против илегалних миграција

Председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер потписали су Меморандум о разумевању три земље за јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција.

Почео трилатерални састанак Вучића, Орбана и Нехамера

Други трилатерални самит Мађарске, Србије и Аустрије почео је у Београду састанком председника Србије Александра Вучића, премијера Мађарске Виктора Орбана и аустријског канцелара Карла Нехамера.

Након тог састанка, који се одржава у Председништву Србије, уследиће и пленарни састанак делегација Србије, Мађарске и Аустрије.

Потом ће бити одржана заједничка конференција за медије Вучића, Орбана и Нехамера која ће, како је најављено, почети у 16 сати.

Нехамер и Орбан стигли у Београд

Аустријски канцелар Карл Нехамер и мађарски премијер Виктор Орбан допутовали су у Београд на трилатерални самит Мађарске, Аустрије и Србије.

На аеродрому "Никола Тесла" дочекао их је министар финансија Синиша Мали.

Други трилатерални самит Мађарске, Србије и Аустрије почеће састанком председника Србије Александра Вучића, Орбана и Нехамера.

Након тога, у згради Председништва уследиће пленарни састанак делегација Србије, Мађарске и Аустрије.

Потом ће бити одржана заједничка конференција за медије Вучића, Орбана и Нехамера која ће, како је најављено, почети у 16 сати.

U Beogradu je danas održan drugi trilateralni sastanak Srbije, Mađarske i Austrije.

Prvi samit o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gde je predsednik Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

"Time ćemo onemogućiti da neko koristi Srbiju kao dolaznu zemlju ne zbog stvarnih potreba, već za ilegalne migracije ka zapadu", istakao je tada Vučić. Na samitu u Budimpešti pokrenuta je zajednička akcija tri zemlje u borbi sa ilegalnim migracijama kako bi se smanjio pritisak na granice tri zemlje, a trojica lidera razgovarala su i o međusobnoj pomoći tokom krize kada je reč o energentima i hrani.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na ministarskom sastanaku Srbije, Austrije i Mađarske, koji je u Beogradu održan 6. oktobra, tadašnji ministar policije Srbije Aleksandar Vulin rekao da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama, kao i da će Srbija dobiti veliku pomoć Austrije i Mađarske da bi zaštitila svoju granicu prema Severnoj Makedoniji od priliva ilegalnih migranata.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво