Читај ми!

Vučević: I sinoć je bilo dronova kod administrativne linije, KFOR je garant mira na KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je i sinoć bilo dronova na administrativnoj liniji i u Raškom upravnom okrugu i da ne može da kaže čije su letelice u pitanju, ali da su pojedine aktivirali državljani Srbije.

Vučević je za Radio-televiziju Vojvodine, govoreći o naletima lovaca MiG-29, naveo da su avioni vršili redovnu kontrolu, kao i da je to lovačka avijacija koja nije dignuta zbog dronova.

"Neko je u dnevnim novinama doveo u kontekst MiG-ove i dronove. Pa, ko bi dizao najskuplju avijaciju da vija dronove širine i dužine metar? To su sve bili spinovi u medijima, to je sve neozbiljno i neodgovorno", ističe Vučević.

Vučević pojašnjava da je i sinoć bilo dronova na administrativnoj liniji i u raškom upravnom okrugu, te da ne može da kažem čiji su oni, ali da su neki aktivirani od državljana naše države.

"Snimci oborenih dronova nisu za sveukupnu javnost, ukoliko drugačije ne odluči VBA. Među uočenim dronovima da ima i onih KFOR-ovih. Naravno da dronovi ne snimaju pejzaže u prirodi, nego su fokusirani na snimanje pozicija Vojske Srbije. Neki ulaze u Kopnenu zonu bezbednosti, neki čak i na teritoriju Centralne Srbije. Neki su vojni, a neki su polukomercijalni, koji imaju kamere, a mogu da nose i neke druge stvari", istakao je Vučević.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom, Vučević je istakao da je na tom sastanku rekao da KFOR ne sme da dozvoli da bilo ko osim Srba popuni taj vakum na severu Kosova i Metohije, te da je KFOR je ključan faktor za održavanje mira na terenu.

"Ne tumačimo svi na isti način odredbe potpisanih sporazuma. Nisam mogao da čujem od predstavnika NATO da će reagovati ako Srbi postavi balvane na putu, a da im u isto vreme bude realno da albanski policajci dođu na sever Kosova i Metohija kao zamena za srpske policajce. Ja stvarno ne znam ko će doći na sever, ali znam da je KFOR garant mira. A to kako će oni da sprovode tehnologiju očuvanja mira, ja ne znam", rekao je Vučević.

"Srpske policajce ne mogu da zamene Albanci" 

Ministar odbrane je naveo da je jasna poruka srpskog rukovodstva da srpske policajce ne mogu da zamene Albanci, kao i da je gradnja baze za specijalne jedinice među Srbima sa severa suprotna i Rezoluciji 1244 i briselskim sporazumima i svim ostalim postignutim dogovorima.

"Kako je moguće da pred našim očima tzv. kosovske snage bezbednosti postaju Vojska Kosova. Stranci nam kažu da to ne radi NATO, već da to rade članice NATO pakta kroz pojedinačne bilateralne ugovore; oni opremaju tzv. Vojsku Kosova skupim naoružanjem. Mi im onda kažemo da nećemo dozvoliti 'Bljesak' i 'Oluju' na Kosovu i Metohiji iz 2004 godine", istakao je Vučević.

Ministar Vučević dodaje da je naš predlog da se vratimo za pregovarački sto, kao i stav da jednostrani akti ne mogu da menjaju već postignute sporazume.

"Naravno da je uslov i formiranje Zajednice srpskih opština. Ali vidite da ga je Aljbin Kurti denuncirao, da ga je poništio usred Berlina. Pitaju nas šta ćemo uraditi ako Albanci krenu na sever Kosova. Dozvolite da mi ne pokažemo baš sve karte koje imamo", istakao je Vučević.

"Novo naoružanje kupujemo tamo gde je najbolje za nas" 

Govoreći o orijentaciji države u vojnom i bezbednosnom smislu, ministar odbrane podseća da je Vlada Srbije u martu ove godine donela odluku o moratorijum na sve vojne vežbe, i sa NATO i sa Rusijom, koja će trajati do daljeg.

"Što se tiče nabavke novog naoružanja, mi kupujemo tamo gde je najbolje za nas, onu vrstu oružja koja je potrebna za nas. Ne želimo da iko ima ekskluzivni položaj ili da isključimo nekoga za korist treće strane. Što se tiče već sklopljenih sporazuma, Rusija treba da isporuči ono što je već plaćeno, kao i Francuska, kao i Kina. Sve što kupujemo je odbrambenog karaktera", naglasio je ministar odbrane.

Vučević kaže da je dalje opremanje i jačanje Vojske Srbije nešto što je fundamentalno za bezbednost Republike Srbije i očuvanje našeg suvereniteta.

"Mnogo toga urađeno u prethodnom periodu, Vojska je ojačala i to treba nastaviti i održavati. Pred nama je pitanje omasovljenja pripadnika Vojske Srbije, razgovaramo oko vraćanja vojnog roka. Srbija je u stanju da podigne plate za pripadnike Vojske Srbije u 2023. godini", istakao je Vučević.

Ministar odbrane se ne slaže sa stavom da je do sada postojao "maćehinski odnos" prema Vojsci Srbije, što pokazuje kupovina najsavremenijih vojnih uređaja, vojne opreme, ali i gradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti.

"Tačno je da su pripadnici Vojske Srbije imali niže plate u odnosu na pripadnike MUP, ali taj problem postoji od devedesetih godina. Ne treba zaboraviti da je vojska jedna od najuglednijih ustanova u očima građana. Treba i dalje da nabavljamo oružje u ovom komplikovanom geopolitičkom momentu", objašnjava Vučević.

"Nekorektno je da pričamo o oročavanju nove Vlade" 

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije kaže da nije prošlo još ni dve nedelje od izbora vlade, da je pred nama izazovna zima u energetskom kontekstu, ali i vruća politička zima oko Kosova i Metohije i svega onoga što prati to pitanje.

"Bilo bi nekorektno da pričamo o oročavanju nove vlade i da je limitiramo na neki period. Videćemo šta će biti 2024. godine, da li će biti novih izbora ili će biti rekonstrukcija. Mi smo tek krenuli da radimo, dajte nam šansu, da vidimo šta će biti sa svetom i Evropom do 2024. godine", rekao je Vučević.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво