Читај ми!

Stano: Beograd i Priština treba da smanje napetosti i nađu rešenje za tablice

Beograd i Priština treba da odmah smanje napetosti na terenu i rade na pronalaženju evropskog rešenja za pitanje tablica, izjavio je u Briselu portparol Evropske unije Peter Stano i naglasio da "postoji jasna obaveza Prištine da odmah preduzme korake na formiranju Zajednice srpskih opština".

Po oceni Stana, "opasna eskalacija" na terenu dovodi u pitanje sve što je postignuto tokom godina rada na normalizaciji odnosa.

"Sadašnja situacija može imati posledice ne samo na Beograd i Prištinu, već i stabilnost celog regiona. Pozivamo obe strane da budu odgovorne i pronađu evropsko rešenje za problem."

"Formiranje Zajednice opština je deo pravno obavezujućeg sporazuma za Kosovo", rekao je Stano i istakao da "odbijanje da se radi na tome predstavlja podrivanje vladavine prava i nanosi štetu ugledu i kredibilitetu Prištine". 

Portparol EU je preneo novinarima da je visoki predstavnik Borelj tokom vikenda razgovarao sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem, kao i da je specijalni predstavnik Lajčak  "u neprekidnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i međunarodnoj zajednici kako bi se pronašlo evropsko rešenje i smirile napetosti."

"Sada je na Beogradu i Prištinu da pokažu privrženost sporazumima postignutim u okviru briselskog dijaloga. Dijalog dve strane uz posredstvo EU je jedini način da se prevaziđe sadašnja situacija", poručio je Stano.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво