Читај ми!

Vučević: Kfor da ne dozvoli Prištini slanje albanske policije na sever KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da na Kosovu i Metohije napeta sitaucija, ali da se nada da neće doći do eskalacije, ističuči da je Kfor sada bitan faktor, koji ne bi smeo da dozvoli da Aljbin Kurti pošalje albanske policajce na sever KiM, da zamene srpske, i praktično izvrše okupaciju četiri opštine na severu pokrajine.

Na pitanje kakve su bezbednosne procene, ministar Vučević je rekao da se pažljivo prate i procenjuju svi potezi Prištine, koja suprotno Briselskom sporazumu, pravi baze za specijalne policijske jedinice na teritoriji četiri opštine na severu, sa srpskom većinom.

Sada, kada su se srpski policajci povukli iz policije, napravljen je bezbednosni vakuum i dodatno je riskantna i komplikovana situacija, jer se postavlja pitanje - ko će da obavlja sada te redovne, svakodnevne policijske aktivnosti, ukazao je Vučević.

"Nadam se da će Kfor i Eulek preuzeti tu ulogu, jer bi bilo jako opasno ako Priština odluči da pošalje pripadnike policije albanske nacionalnosti, s drugih delova KiM na sever, da uđu u većinski srpske opštine", ukazao je ministar odbrane.

On je naveo da Srbija nema problema sa bazama Kfor, jer su one u skladu sa Kumanosvskim sporazumom i Rezolucijom 1244, ali ne može da prihvati da ROSU ili neke druge jedinice prave baze i demonstritraju silu svaki dan na Jarinju, Brnjaku, Gazivodama...

"Ja se nadam da neće biti okidača za eskalaciju, ali da mogu da vam to isključim - bilo bi neodgovorno i neozbiljno. Zaista ne znam šta još može da se desi, šta Kurtiju još može da padne na pamet", rekao je Vučević.

On je ukazao i da predsednik Srbije Aleksandar Vućič razgovara sa svm relevantnim političkim činiocima međunarodne zajednice, dok je načelnik Genralštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, u svakodnevnom kontaktu sa komandantom Kfora, te da komunikacija postoji.

Na pitanje postoje li čvrtse garancije da će oni zaštiti Srbe, ako dođe do problema, Vučević je rekao da veruje da hoće.

"A, da vam kažem da ima čvrstih garancija, to ne mogu. To su sve politički neutralne izjave, u kontekstu poziva obe strane na uzdržanost, da nije dobro što su Srbi napustili institucije...Znamo da nije dobro, a šta drugo da radimo", rekao je ministar.

Na konstataciju da su se pojavile informacije da se vojska grupiše kod administrativnih prelaza, Vučević je rekao da se Vojska Srbije kreće suvereno i slobodno po celoj teritorji zemlje, koja je pod našom kontrolom, sme da napušta kasarne, obavlja vežbe i manevre.

Kaže i da su konstantno prisutni pokušaji špijuniranja i nadgledanja naše vojske, njenih jedinica, razmeštaja, snimanja vojnih projekata i kasarni.

"Od kada sam ministar odbrane, to je konstanta, da pokušavaju da sa bespilotnim letelicama nadleću i snimajuu vojne objekte, traže naše jedinice. Dolazimo do zaključka da njih interesuje razmeštaj jedinica Vosjke Srbije", konstatovao je Vučević.

Ministar odbrane je poručio da se Vojska Srbije ne sprema za rat, ali ima snagu, osposobljena je i pripremljena da izvrši svaki zadatak vrhovnog komandanta.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво