Читај ми!

Dačić u Sofiji na sastanku Centralno-evropske inicijative, sa Sijartom o situaciji na KiM

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je s mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Sofiji, gde se održava sastanak ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative, o situaciji na Kosovu i Metohiji. Ministri razmatraju prevazilaženje krize nastale usled rata u Ukrajini, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije.

Ivica Dačić je u razgovoru s Peterom Sijartom zahvalio Mađarskoj za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija i informisao ga o trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji, kao i o položaju našeg naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Istakao je da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnoj razmeni poseta zvaničnika dve zemlje, kao i da se zasnivaju na strateškom partnerstvu i iskrenoj uzajamnoj podršci i prijateljstvu.

Naglasio je i da Srbija ostaje posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa sa zemljama u okruženju.

Dvojica ministara su razgovarala o nastavku unapređenja ekonomskih veza Srbije i Mađarske, o sve intenzivnijoj saradnji u energetici i o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

U razgovoru o značaju jačanja regionalne saradnje kroz inicijative kao što je CEI, istakli su da je ekonomska saradnja dobar put ka ukupnom napretku regiona.

Mađarski šef diplomatije pozvao je Dačića u zvaničnu bilateralnu posetu Mađarskoj i čestitao mu stupanje na novu dužnost.

Dačić je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Nikolajem Milkovim.

CEI o krizi u Ukrajini 

Ministri spoljnih poslova država članica CEI razgovaraju o prevazilaženju krize nastale usled rata u Ukrajini, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije.

Sastanku u Sofiji prisustvuju i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske zdravstvene organizacije, predstavnici Jadransko-jonske inicijative i Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Bugarska, koja od 1. januara ove godine predsedava CEI, danas će zvanično predati predsedavanje Moldaviji.

U okviru Inicijative, održava se i biznis forum u Sofiji na kojem će biti prisutni privrednici iz regiona, a razgovaraće se o budućnosti malih i srednjih preduzeća.

Inače, jedan od glavnih prioriteta CEI je saradnja sa Evropskom unijom, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija celog regiona.

Budući da su članice CEI države koje jesu, ali i koje nisu članice EU, međusobna saradnja podstiče ove druge na brže prilagođavanje evropskim standardima i stvaraju se preduslovi za punu evropsku integraciju.

Centralno-evropska inicijativa je nastala 1989.godine i ima 17 članica, devet zemalja su članice EU, a preostalih osam su zemlje Zapadnog Balkana i tzv. evropskog susedstva kao što su Ukrajina i Moldavija.

CEI sa svojih 17 država članica najveća je i najstarija organizacija centralne istočne Evrope i "pokriva" površinu na kojoj živi 250 miliona ljudi.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво