Читај ми!

Hil: Povlačenje Srba iz institucija na KiM nije rešenje, pozivamo Prištinu da poštuje svoje obaveze

Ambasador SAD u Srbiji u izjavi za medije kaže da su "Sjedinjene Države saglasne sa Evropskom unijom da nedavni događaji u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU."

"Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu. Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", kaže u izjavi za medije ambasador Hil.

"Istovremeno, ponovo se pridružujemo EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica"

"To takođe znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova."

"Pozivamo strane da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima. Obe strane treba da pokažu da su spremne da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU, zaključio je ambasador SAD u Srbiji u izjavi dostavljenoj medijima u Srbiji.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво