Читај ми!

Borelj: Povlačenje Srba iz institucija nije rešenje, Priština da bez odlaganja poštuje obaveze

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

Žozep Borelj je u pisanoj izjavi naveo da nedavna dešavanja u odnosima između Beograda i Prištine dovode u opasnost "godine napornog rada i dostignuća" postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire.

"Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija", navodi se u pisanoj izjavi.

Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija, ističe, nije rešenje za aktuelne sporove, već ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

"Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju", navodi Borelj.

Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. 

"To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga", naveo je Borelj.

EU poziva Prištinu da odmah započne korake ka uspostavljanju ZSO.

"Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se Asocijacija/Zajednica treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova", dodaje visoki predstavnik.

"Odgovornost strana je da obezbede mir i stabilnost. Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice", navodi se u izjavi.

Ističe se da je Euleks, u bliskoj saradnji sa Kforom i kosovskom policijom, spreman da obezbedi stabilnost na terenu.

Euleks i Kfor će nastaviti da podržavaju održavanje bezbednog okruženja u skladu sa svojim mandatima, dodo je Borelj.

EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije. 

"EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu", zaključuje se u izjavi.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво