Читај ми!

Orlić: Priština sprovodi teror nad Srbima na KiM

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je sa ambasadorom Bugarske u Srbiji Petkom Dojkovim o aktuelnoj situaciji i ukazao da nad Srbima na Kosovu i Metohiji Priština sprovodi teror.

Predsednik Skupštine informisao je ambasadora Dojkova o pritiscima, pretnjama i otvorenom teroru sa kojima se suočava srpski narod na KiM, te istakao da će Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uprkos nemogućim uslovima, nastaviti da vodi odgovornu politiku mira i dijaloga.

"Predstavnici Srba sa KiM su veoma zabrinuti, jer ono što Aljbin Kurti radi prethodnih dana postaje gore iz dana u dan. Predsednik Srbije se stara da sačuva dijalog i nađe rešenje, dok sa druge strane nailazimo na očigledan pokušaj da se situacija dovede do eskalacije. Potpuno je jasno kakva je čija uloga u ovom trenutku i ko je generator problema, a ko se trudi da sačuva mir. Srbija će biti uz svoj narod", poručio je Orlić.

On je zahvalio Bugarskoj na podršci koju pruža Srbiji u evropskim integracijama i istakao posvećenost regionalnoj saradnji i inicijativi 'Otvoreni Balkan' koja obezbeđuje ekonomski podstrek, pod uslovom da se u regionu sačuva mir, saopštila je pres služba skupštine.

Ambasador Bugarske je pozdravio odnos Srbije prema nacionalnim manjinama, postojeći zakonodavni okvir kojima se njihova prava štite, kao i činjenicu da je u okviru nove Vlade Srbije formirano i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izrazio je nadu da će srpska strana nastaviti da pruža potrebne uslove za primenjivanje prava bugarske nacionalne manjine, u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Takođe je bilo reči o unapređenju saradnje na planu ekonomije, infrastrukture i energetike, a istaknuta je i izgradnja gasnog interkonektora između dve zemlje kao jedan od prioritetnih projekata.

Sagovornici su tokom sastanka govorili i o mogućnostima za dalje intenziviranje već odlične robne razmene i zajednički ocenili da sektor turizma ima veliki potencijal za doprinos ukupnom ekonomskom razvoju obe zemlje, te je bilo reči o unapređenju saradnje i u ovoj oblasti.

Kako su konstatovali, bilateralni odnosi Srbije i Bugarske su vrlo dobri, a politički dijalog intenzivan i razvijen.

Govoreći o parlamentarnoj saradnji, izražena je spremnost za njeno dalje produbljivanje kroz nastavak dinamične razmene poseta na najvišem nivou, ali i na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva.

Orlić je iskoristio priliku da tokom sastanka uputi čestitku povodom izbora novog predsednika Narodnog sobranja Republike Bugarske Veždija Rašidova i poželi mu uspeh u radu.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара