Читај ми!

Žiofre: Rasprava o izveštaju EK i u plenumu, Srbija deo evropske porodice

Šef Delegacije EU Emanuele Žiofre je na skupštinskom Odboru za evropske integracije istakao da izveštaj Evropske komisije o Srbiji, pokriva svih 35 pregovaračkih poglavlja i daje smernice za prioritete kojima treba da se bavi vlast. Ukazao je da je neophodna debata među svim političkim akterima i da će se o izveštaju raspravljati i u plenumu. Poručio je i da je Srbija deo evropske porodice.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač ocenila je da je rasprava na tom odboru, na kojoj je Emanuele Žiofre predstavio izveštaj Evropske komisije o Srbiji, bila konstruktivna uz puno poštovanje pluralizma.

Ona je na zajedničkoj konferenciji s Emanuele Žiofreom podsetila da je izveštaj objavljen 12. oktobra, ali da se čekao zvaničan prevod da bi se razmatrao u Parlamentu, na sednici odbora.

Najavila je da se očekuje da poslanici usvoje zaključke o izveštaju EK na današnjoj sednici, koji bi, kako je rekla, ušli u skupštinsku proceduru, da bi se o njima posle raspravljalo u plenumu, ali nije mogla da precizira kada će se to dogoditi.

Kovač je podsetila da se o takvim zaključcima raspravljalo i 2020. i 2021. godine, navodeći da to doprinosi komunikaciji o značaju evropskih integracija.

Žiofre: Neophodna debata svih političkih aktera 

Žiofre je takođe ocenio da je debata na odboru bila raznolika, dodajući da godišnji izveštaj o napretku predstavlja objektivan izveštaj zasnovan na činjenicama koji daje sliku gde se Srbija u ovom trenutku nalazi u procesu evropskih integracija.

"Izveštaj pokriva svih 35 pregovaračkih poglavlja i daje smernice za prioritete kojima treba da se bavi vlast", rekao je Žiofre i dodao da je pristupanje politički proces koji zahteva temeljne i duboke reforme.

Da bi se to postiglo neophodna je debata među svim političkim akterima, rekao je Žiofre i poručio da će o izveštaju govoriti u plenumu.

Podsetio je EU glavni trgovinski partner i donator, navodeći da je EU uz Srbiju i u teškim vremenima, te je u tom kontekstu pomenuo i pomoć od 165 miliona evra malim i srednjim preduzećima i građanima u Srbiji za lakše prevazilaženje energetske krize, a koju daje EU.

"To je ono što je deo odnosa u jednoj porodici, a mi smatramo da je Srbija deo naše porodice", poručio je Žiofre.

"Očekujemo da se izabere Zaštitnik građana"

Na pitanje novinara u Skupštini Srbije, kako gleda na činjenicu da Srbija tri meseca nakon što je istekao mandat Zaštitniku nije ušla u proces izbora, iako je po proceduri to trebalo da se dogodi još početkom godine, Žiofre je kazao da EU ima jasan stav, da nezavisne institucije i tela moraju da imaju punu nezavisnost u svom radu. 

"Očekujemo od vlasti da uradi sve što treba kako bi se što pre to pitanje rešilo, a to se inače odnosi na sve nezavisne institucije koje su nosioci demokratskih procesa i kojima se obezbeđuje transparentnost", rekao je šef delegacije EU.

Kovač je podsetila da je Skupština bila raspuštena početkom februara i da su održani izbori u aprilu.

Nije mogla da precizira kada će se tema Zaštitnika građana naći na dnevnom redu skupštine, navodeći da je do kašnjenja došlo u vezi sa više tema jer nije bilo plenarnog zasedanja.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи