Читај ми!

CEFTA na Samitu Zapadnog Balkana: Četiri sporazuma čekaju usvajanje

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić čestitao je liderima Zapadnog Balkana potpisivanje tri sporazuma o mobilnosti i pozvao na ubrzanje procesa usvajanja sporazuma postignutih u okviru te asocijacije.

Emir Đikić je predstavio ključne odluke, fokusirajući se na mere koje pružaju direktne koristi za građane i preduzeća, saopštila je CEFTA.

"CEFTA je implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta postavila kao apsolutni prioritet. Do danas smo završili rad na četiri nove odluke Zajedničke komisije koje čekaju usvajanje", izjavio je on i naveo niz odluka koje su ili u potpunosti usaglašene ili veoma blizu završetka usaglašavanja.

Tim odlukama nedostaje najvažniji korak - usvajanje od Zajedničkog komiteta.

CEFTA navodi da se radi o odlukama o olakšavanju elektronske trgovine za podršku malim i srednjim preduzećima koja se bave prodajom putem interneta, te odluci o uslugama dostave paketa među članicama.

U istom statusu su i odluke o sprečavanju neopravdanog geoblokiranja i o priznavanju AEOS programa, koji bi pouzdanim CEFTA kompanijama omogućili izvoz po pojednostavljenim carinskim procedurama.

Navodi se da su stručnjaci CEFTA strana blizu zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma kojima se ispunjavaju obećanja koja su lideri Zapadnog Balkana dali 2020. godine.

CEFTA podseća da se radi o obećanjima o priznavanju sertifikata, dozvola i licenci za inžinjere, turističke agencije, turoperatore, proizvođače i trgovce medom.

Đikić je podsetio na uspeh proširenja Zelenih traka sa Grčkom i Plavih traka sa Italijom, što ne bi bilo moguće bez CEFTA-inog partnerstva sa Transportnom zajednicom i podrške RČ-a i Evropske komisije.

"Srećni smo što je probijen led i što je još država članica EU izrazilo interes za pridruživanjem", izjavio je on na Samitu Zapadnog Balkana, koji se u Berlinu održava pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa.

Ocenio je da su zelene trake važan podsetnik da region može ponuditi inovativna rešenja koja se mogu proširiti i na EU.

Đikić je najavio da će konferencija CEFTA Week biti održana u Briselu 9. decembra gde će kao novi predsedavajući biti predstavljena Crna Gora.

CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini iz 2006. godine pokriva šest zapadnobalkanskih zemalja i Moldaviju.

Zajednički komitet je upravljačko telo CEFTA-e, osnovano Sporazumom i sastavljeno od predstavnika svih Strana. Sekretarijat CEFTA-e je telo uspostavljeno Sporazumom da podrži Zajednički komitet u realizaciji CEFTA-ine agende.

Zajednički regionalni akcioni plan tržišta 2021-2024. je strateški okvir za ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana, koji su podržali njegovi lideri 2020. godine, pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa.

CEFTA je dobila zadatak da isporuči mere koje omogućavaju slobodno kretanje roba i usluga u skladu sa EU i međusobne mere. Potpuna implementacija ekonomske integracije u regionu može doneti dodatni rast BDP-a do 6,7 odsto.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво