Читај ми!

Vujović i Žiofre: Srbija na putu zelene tranzicije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre konstatovali su danas da Srbija ostaje duboko posvećena članstvu u EU i da se naporno radi na postizanju napretka u okviru Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Irena Vujović je rekla da će se Ministarstvo zaštite životne sredine, kao koordinator Zelene agende za Srbiju, postarati da proces Zelene agende bude blisko koordinisan sa procesom iz Poglavlja 27 i da ta sinergija doprinese napretku oba procesa.

"Nastavićemo i sa radom na Specifičnim planovima implementacije direktiva (DSIP) i višegodišnjem investicionom i finanijskom planu (MIFP). U skladu sa ovim, ažuriraćemo našu pregovaračku poziciju. To nam je bio prioritet u 2021. i ostaće i u 2023. godini", rekla je Vujović, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ona je dodala da je postignut značajan napredak u transponovanju i primeni zahteva Poglavlja 27 koji je postignut tokom proteklih godina.

Kako je rekla, uskoro sledi usvajanje novog seta zakonskih i strateških dokumenata.

Ambasador Žiofre je rekao da EU podržava Srbiju u razvoju novih izvora energije i prelasku na zeleniju energiju.

"U proteklih 20 godina smo obezbedili više od 800 miliona evra za energetski sektor u Srbiji. EU finansira veliki broj ekoloških projekata u zemlji poput aktuelne izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu", rekao je Žiofre.

Dodao je da je EU takođe izdvojila više od 40 miliona evra za izgradnju novog regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Novi Sad i još sedam opština.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво