Читај ми!

Snežana Paunović iz SPS i Biljana Đorđević iz kluba "Zeleno-levi" – o dronovima i preregistraciji

Treći je dan otkako prištinske vlasti uručuju opomene građanima koji nisu preregistrovali svoje automobile, a od 21. novembra najavljene su i novčane kazne. Juče su na prostoru Merdara i u okolini Raške primećeni dronovi, jedan je u popodnevim satima oboren u širem rejonu Kopaonika. O tome govore Snežana Paunović, predsednica poslaničke grupe SPS, i Biljana Đorđević, zamenica predsednika poslaničke grupe Zeleno-levi klub.

Jedinice Vojske Srbije su juče u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški. Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Biljana Đorđević, zamenica predsednika poslaničke grupe Zeleno-levi klub, kaže da je nisu uznemirile vesti o dronovima. 

"Mene lično nisu uznemirile te vesti, ali moram da primetim, nisam sigurna da li je cilj vesti koje do nas dolaze da nas uznemire, ili je to poruka koja se šalje. Da li je sad prosto to informacija koju je neophodno da znamo. Pretpostavljam da se razne stvari dešavaju na dnevnom nivou koje bi vojska trebalo da prati, tako da bih volela da znam više o tome. Ako smo već dobili ovu informaciju, volela bih onda da u nastavku saznam više o tome šta je procena, šta je bila namera tih dronova", kaže Đorđevićeva. 

Sa druge strane, Snežana Paunović, predsednica poslaničke grupe SPS, navodi da ju je uznemirila informacija o dronovima. 

"Jesam uznemirena i sklona sam tome da ga dovedem u vezu sa svim onim što se dešava tim pre što su sva dešavanja u blizini administrativne linije. Tako da, poznajući mentalitet sa one strane administrativne linije, ne bi me iznenadilo da jedan ovakav pokušaj može da bude još jedna provokacija u nizu. Svakako nije razlog za bilo kakav strah, ali može se zamisliti i ući u detalje – kako, zašto i otkuda se taj dron tačno pojavio da snima pre svega vojni objekat iznad koga je i oboren", navodi Paunovićeva.

Ukazuje da nema više informacija o dronovima od onog što svi zajedno znamo.

"Mislim da i ne treba da imamo, a kada bude trebalo da svi znamo više detalja, ja sam sigurna da ćemo ih blagovremeno i čuti", ističe Paunovićeva.

Đorđević: Najava petomesečne tenzije

Govoreći o tome da prištinske vlasti već treći put uručuju opomene građanima koji nisu preregistrovali svoje automobile, a da su od 21. novembra najavljene i novčane kazne, Biljana Đorđević kaže da Priština nastavlja da vrši pritisak na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Oni se pitaju šta će se desiti sa njihovim vozilima, sa slobodom kretanja", ocenjuje Đorđevićeva.

"Ljudi su u nepovoljnoj situaciji. Dakle više nije tenzija od prvog do prvog nego prosto sada imamo najavu svakodnevne, petomesečne tenzije", navodi Đorđevićeva. 

Ukazuje da je ponašanje Aljbina Kurtija neracionalno, ali da je neophodan razgovor i dogovor dveju strana.

"On se drži nečega što ne vidi kao neke svoje principe i deluje da pokušava da bude što autonomniji u odnosu na te da kažem pritiske koji dolaze od međunarodne zajednice i tradicionalnih partnera. On čak urušava i te odnose", ocenjuje Đorđevićeva.

Paunović: Brisel tera Prištinu da sedne za pregovarački sto 

Snežana Paunović navodi da su potezi Aljbina Kurtija motivisani političkim interesom na lokalu, željom da poboljša svoju popularnost na Kosovu i Metohiji.

"Kurti koji je imao nedavno lokalne izbore je u vidnom opadanju kada su u pitanju njegova  popularnost i broj glasova. Tako da jedino što je očigledno percipirao kao svoju mogućnost za platformu i uspeh na svim budućim izborima jeste ta presija na Srbe bez razlike šta je tema. Istina, ovo nije prvi put da on smišlja temu oko koje će da podigne tenziju kao što sad to radi oko registarskih tablica", ukazuje Paunovićeva. 

Ukazuje da Brisel tera Prištinu da sedne za pregovarački sto.

"Imamo nekog ko ne želi da pregovara, nekog ko je samo zato što mora slušati Brisel za tim stolom. Neko ko uvek dođe sa zadatkom više. Aljbin Kurti takođe pokušava da pobegne od svoje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština. I konačno, sve što bude povukao kao potez od ovog trenutka jeste isključivo motivisano potrebom da Kosovo i Metohija bude etnički čisto", ocenjuje Paunovićeva.

Očekuje da Kurti promeni odluku o faznoj primeni tablica.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи