Читај ми!

Predsednik Opštine Severna Mitrovica: Srbi neće promeniti stav o preregistraciji

Predsednik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević rekao je da ne može da zamisli situaciju da kosovska policija piše kazne sanitetu ili autobusu koji prevozi decu i da Srbi stoje sa strane i to samo zato što imaju KM oznake. Sa tim oznakama mogu da putuju svuda u svetu sem na KiM zbog hira jednog čoveka iz Prištine, istakao je Radojević.

Od ponoći Priština je počela primenu novih mera za preregistraciju vozila sa srpskih na lokalne, tzv. RKS tablice. Saopšteno je da je preregistracija moguća do 21. aprila sledeće godine, a da od 21. novembra kreće kažnjavanje vozača sa 150 evra ako na vozilima imaju tablice početnih slova gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije. 

U prvoj fazi predviđeno je upozoravanje vozača i upućivanje na mogućnost da mogu da preregistruju vozilo. I to nije nešto što će za sada izazvati reakciju, ali do nje može doći ako dođe do kažnjavanja vozača sa 150 evra od 21. novembra. 

Od noćas je počela prva faza uručivanja opomene, odnosno formulara i ukazivanje na mogućnost da vozači mogu da prergistruju svoja vozila.

Predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević rekao je za RTS da je kosovska policija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak krenula sa uručivanjem opomena, ali sigurno je da to neće promeniti stav Srba na severu KiM po pitanju preregistracije.

"Srbi na severu KiM zaista nisu nikome pretnja, želimo da živomo život dostojan čoveka. Sa naše strane neće biti nikakvih incidenata ili problema, sve dok ne bude izrečena prva kazna, što može da se dogodi po najavama Prištine za 21 dan. Ali videćemo šta je realnost na terenu", istakao je Radojević.

Dodao je da su građani odlučni u tome da ne dođe do bilo kakvih promena kada su u pitanju registarske oznake.

"Pitanje je kako bi se ta odluka sprovela na terenu, što se tiče pisanja kazni. Imam apsolutno poverenje u ljude u Regionalnoj direkciji Sever i mislim da će doneti pravu odluku u interesu naroda", napomenuo je.

Naglašava da je Priština u prethodnom periodu postavila više baza na severu KiM i dovela jedinice iz drugih krajeva.

"Ono što možemo očekivati da ove jedinice uručuju i opomene, ali i da uručuju kazne. Nadamo se da će za ove tri nedelje međunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak na Prištinu i da speči tenzije. Svedočimo upornosti Aljbina Kurtija da nastavi sa implementacijom ove odluke", rekao je Radojević.

U trećoj fazi, ako do nje dođe, predviđeno je uvođenje probnih tablica.

Međutim, Radojević ne očekuje da će doći do treće faze.

"Mi ne možemo izvršiti veći pritisak na Prištinu od ovoga što smo do sada izvršili. Činjenica je da imamo komunikaciju sa međunarodnim predstavnicima. Sprovođenjem ove odredve doprinosi samo narušavanju bezbednosne situacije" kaže Radojević.

Kako je dodao svim predstavnicima međunarodne zajednice, kažu da Srbi nisu pretnja nikome, reakcije koje su bile 31. jula su bile odbrambenog karaktera.

Nije isključio i mogućnost barikada, ali ističe da je u interesu Srba mir i stabilnost.

"Ne mogu da zamislim situaciju da kosovska policija piše kazne sanitetu ili autobusu koji prevozi našu decu i da mi stojimo sa strane i to samo zato što ima KM oznake sa kojima može da putuje svuda u svetu sem na KiM zbog hira jednog čoveka iz Prištine", zaključio je Radojević.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво